Aluehallitus, kokous 12.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 211 Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen ja itseoikaisu

1748/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
Kaisa Taimi, PALVELUJOHTAJA, kaisa.taimi@pirha.fi
Kati Sippola, SUUNNITTELIJA, kati.sippola@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialue päättää sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 § 1 momentin mukaisesti.

Aluehallitus on hyväksynyt omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjan 19.12.2022 § 331 ja siihen on hankintajohtajan päätöksellä tehty vähäinen muutos 28.11.2023 § 18, jolloin sääntökirjaan on lisätty maininta hintakatosta ja erillinen taulukko hintakaton muodostumisesta.

Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla hyvinvointialue asettaa palvelusetelilain (569/2009) 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit palveluntuottajille. Asiakirjassa kuvataan hyvinvointialueen, palveluntuottajan ja asiakkaan oikeudelliset suhteet. Sääntökirja sisältää yleisen osion, palvelukohtaisen osion ja liitteet.

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjassa on ilmennyt useita päivittämisen tarpeita ja se on päivitetty kokonaisuutena.

Sääntökirjaan on päivitetty kokonaan uusi yleinen osio ja liitteet. Muutoksia on tehty lisäämällä uusia määritelmiä sekä tarkentamalla kuvauksia ja terminologiaa. Keskeisimmät muutokset koskevat tietosuojaliitettä ja 1.1.2024 voimaan tullutta uutta asiakastietolakia. Hintaliitteeseen on korjattu asiakkaan omavastuu (aluevaltuusto 15.1.2024 § 5). Lisäksi tarkennuksia on tehty muun muassa tietojärjestelmiin ja laskutukseen liittyviin osioihin. Jatkossa palveluntuottajan tulee kuulua Vastuu Groupin Luotettava kumppani -palveluun, jolloin tilaajavastuulain edellyttämät tarkistukset automatisoituvat sekä rekisteröityä palvelutietovarantoon (PTV).

Palvelukohtaisen osion lauserakenteita ja kieliasua on muokattu ja terminologiaa tarkennettu. Asiakkaan ja palveluntuottajan välistä sopimussuhdetta on kuvattu tarkemmin ja lisätty maininta kirjallisen sopimuksen tekemisestä. Reklamaatioihin liittyvää prosessia on selkeytetty ja hyvinvointialueen keinoja puuttua reklamaatioihin ja epäkohtiin on kuvattu tarkemmin. Jatkossa hyvinvointialueella on oikeus peruuttaa palvelusetelituottajan hyväksyminen ilman irtisanomisaikaa ja poistaa palveluntuottaja julkisesta luettelosta kolmen (3) toimintaan olennaisesti vaikuttavan kirjallisen reklamaation jälkeen, mikäli palvelusetelituottaja ei ole korjannut reklamaatioissa esitettyjä epäkohtia 14 vuorokauden kuluessa kirjallisesta reklamaatiosta.

Palvelukohtaiseen osioon on lisätty kohta palveluntuottajan velvollisuudesta tarkistaa, että ikääntyneiden kanssa työskentelevä työntekijä ei ole syyllistynyt rikosrekisterilain (770/1993) § 6 momentin 2 mukaisiin rikoksiin ja kaikkien ikääntyneiden kanssa työskentelevien henkilöiden rikosrekisteri on tarkastettu (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 § 28).

Jatkossa hyvinvointialue voi palvelulinjajohtajan viranhaltijapäätöksellä tarkistaa palvelusetelin arvon tarvittaessa ja ilmoittaa siitä hyväksytyille palvelusetelituottajille.

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjaa ja siihen esitettäviä muutoksia on esitelty vammaisneuvoston kokouksessa 3.4.2024 § 38 sekä vanhusneuvoston kokouksessa 9.4.2024 § 33. Vammaisneuvosto on esittänyt yleisiä huomioita liittyen mm. palvelusetelin hinnoitteluun ja sisältöön, selkokieliseen ohjeistukseen palveluseteliasioissa ja rikosrekisteriotteen tarkistukseen. Vammaisneuvoston huomiot ovat liitteenä olevalla pöytäkirjan otteella.

Liitteenä omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteen mukaisen omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjan noudatettavaksi hyvinvointialueella,
     
  • että sääntökirja korvaa aluehallituksen 19.12.2022 hyväksymän omaishoidon tuen vapaan sääntökirjan ja siihen myöhemmin hankintajohtajan päätöksellä tekemän muutoksen ja
     
  • että palvelulinjajohtaja voi tehdä muutoksia arvoon ja hankintajohtaja voi tehdä vähäisiä tai teknisiä muutoksia sääntökirjaan.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä liitteen mukaisen omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjan noudatettavaksi hyvinvointialueella,
     
  • että sääntökirja korvaa aluehallituksen 19.12.2022 hyväksymän omaishoidon tuen vapaan sääntökirjan ja siihen myöhemmin hankintajohtajan päätöksellä tekemän muutoksen ja
     
  • että palvelulinjajohtaja voi tehdä vähäisiä muutoksia arvoon ja hankintajohtaja voi tehdä vähäisiä tai teknisiä muutoksia sääntökirjaan.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta.

Esittelijä muutti päätösehdotuksen viimeisen ponnen kuulumaan seuraavasti:

Aluehallitus päättää

  • että palvelulinjajohtaja voi tehdä vähäisiä muutoksia arvoon ja hankintajohtaja voi tehdä vähäisiä tai teknisiä muutoksia sääntökirjaan.


Teknisenä korjauksena muutettiin liitteeseen viittaus voimassa olevaan lainsäädäntöön.

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Kaisa Taimi, PALVELUJOHTAJA, kaisa.taimi@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialue päättää sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 § 1 momentin mukaisesti.

Aluehallitus on hyväksynyt omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjan 29.4.2024 § 128. Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla hyvinvointialue asettaa palvelusetelilain (569/2009) 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit palveluntuottajille.

Aluehallituksen 29.4.2024 § 128 päätöksen itseoikaisu

Aluehallituksen päätöksestä 29.4.2024 § 128 tehdyn oikaisuvaatimuksen sekä asiakkailta ja palveluntuottajilta saadun palautteen perusteella, on ilmennyt virhe aiemmassa päätöksessä. Virhe itseoikaistaan tällä päätöksellä. Virhe on koskenut koulutusedellytystä osioissa 2.4.2 ja 2.4.3 (kokonaan uusi kohta). 

Omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirjassa palveluntuottajan henkilöstöltä edellytetään vähintään tehtävään soveltuvaa toisen asteen sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkintoa ja palvelujen vastuuhenkilöltä edellytetään soveltuvaa sosiaali- ja/tai terveysalan tutkintoa. Mikäli palveluntuottajalla on kolme työtekijää tai enemmän, tulee palvelujen vastuuhenkilöllä olla sosiaali- ja/tai terveysalan korkeakoulututkinto tai vastaava tutkinto, kuten sairaanhoitaja AMK tai vastaava opistotason tutkinto, riittävä johtamistaito ja vähintään vuoden työkokemus vastaavista tehtävistä.

Koulutusedellytys korjataan muutettavaksi niin, että asiakkaalle voidaan myöntää omaishoidon tuen vapaan palvelusetelillä kotiin vietävä ei-hoidollinen tai hoidollinen palvelu. Virheen korjaaminen vastaa paremmin asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja turvataan mahdollisten pidempien asiakassuhteiden säilyminen sekä palveluntuottajien saatavuus jatkossakin. Tästä ei aiheudu hyvinvointialueelle lisäkustannuksia.

Kotiin vietävä hoidollinen palvelu säilyy ennallaan koulutusvaatimusten osalta. Palvelu voi sisältää terveyden- ja sairaanhoidollisia toimenpiteitä sekä lääkehoitoa. Kotiin vietävässä ei-hoidollisessa palvelussa henkilöstöltä ei edellytetä sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkintoa, vaan soveltuvuutta työhön. Vastuuhenkilön vaadittu koulutus ja kokemus säilyvät ennallaan. Palveluntuottaja vastaa siitä, että työntekijöinä toimivat henkilöt ovat soveltuvia toimimaan tehtävissä. Palvelu voi sisältää esimerkiksi asiakkaan tukemista sosiaaliseen kanssakäymiseen, virkistykseen ja harrastuksiin liittyvissä tilanteissa. ​

Hallintolain 50 §:n mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos:

1) päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen;

2) päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen;

3) päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe; tai

4) asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen.

Päätös voidaan korjata 1 momentin 1–3 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Asianosaisen suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos virhe on ilmeinen ja se on aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä. Päätös voidaan korjata 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa ainoastaan asianosaisen eduksi.

Päätös korjataan asianosaisen oikaisuvaatimuksen mukaiseksi. Asiassa ei ole tarpeen kuulla asianosaista, koska kuuleminen on ilmeisen tarpeeton asian lopputulos huomioiden. Asianosaista on tiedotettu itseoikaisun käsittelystä aluehallituksen kokouksessa.

Oikaisuvaatimus koskien alkuperäistä päätöstä raukeaa aluehallituksen korjattua asiassa olleen asiavirheen. 

Lisäksi sääntökirjaan on tehty teknisiä ja tarkentavia muutoksia, jotka ilmenevät liitteestä.

Liitteenä omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin sääntökirja.

Sovellettu lainsäädäntö: Hallintolaki 50 § (asiavirheen korjaus)

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • poistaa ja korvata tällä päätöksellä aluehallituksen päätöksen 29.4.2024 § 128,
     
  • hyväksyä muut sääntökirjaan esitetyt liitteessä ilmenevät muutokset,
     
  • että palvelulinjajohtaja voi tehdä vähäisiä muutoksia arvoon ja hankintajohtaja voi tehdä vähäisiä tai teknisiä muutoksia sääntökirjaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Päivi Tryyki, Kaisa Taimi, Maritta Pitkänen, Anu Lehtinen, Anniina Tirronen, Leila Haakana, Kati Sippola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.