Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 10.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Investointihankkeiden osavuosikatsaus 1-6/2024

12424/2024

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
  • Mirja Mäntylä, CONTROLLER, mirja.mantyla@pirha.fi
  • Ari Kulmala, TILAHALLINTAJOHTAJA, ari.kulmala@pirha.fi
  • Minna Kylmäniemi, KEHITTÄMISKOORDINAATTORI, minna.kylmaniemi@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto vastaa suurten tai strategisten investointihankkeiden valmistelusta ja valvonnasta. Strategisiksi hankkeiksi luetaan investointihankkeet, joiden arvo on yli 30 milj. euroa.

Konserni- ja toimitilajaoston 12.3.2024 kokouksessa päätettiin investointien seurannasta osavuosikatsauksen aikataululla neljännesvuosittain ja laajempana dokumenttina puolivuosittain.

Strategisten investointihankkeiden ja hyvinvointialueen omaan taseeseen toteutettavien investointien osalta ensimmäinen investointisuunnitelmaan perustuva tilannekatsaus on tuotettu jaksolta 1.1.2024-30.6.2024. Tilannekatsaus sisältää talousarvion toteuman ja ennusteen sekä selvitykset mahdollisiin poikkeamiin ja lisäksi lyhyen kirjallisen kuvauksen strategisten investointihankkeiden etenemisestä. Vuokravaikutteiset investoinnit raportoidaan puolivuosittain.

Tässä raportissa uudistamisohjelman hankkeita koskeva katsaus on poikkeuksellisesti jaksolta huhtikuu-kesäkuu 2024. Edellinen laaja raportti Tays uudistamisohjelman hankkeista on toteutettu jaksolle lokakuu 2023-maaliskuu 2024.

Pirkanmaan hyvinvointialueen investointien toteuma 1–6/2024 on yhteensä 15,8 M€. Koko vuoden toteumaennuste on n. 54 % talousarviosta.

Investointeja vastaavat sopimukset: vuokravaikutteiset investoinnit sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden tehtäväalueilla

Vuokravaikutteinen investointi on hyvinvointialueen tarpeesta vuokranantajan tekemä investointi omistamaansa kiinteistöön tai toimitilaan. Hyvinvointialue sitoutuu vuokravaikutteiseen investointiin tekemällä sopimuksen ko. investoinnista muodostuvan pääoma-/investointivuokran maksamisesta. 

Investointisuunnitelmaan merkityt vuokravaikutteiset investoinnit eivät toteudu täysimääräisesti kuluvana vuonna. Vuokravaikutteisten rakennusinvestointien toteumaennuste on yhteensä 32 milj. euroa talousarvion määrärahavarausta vähemmän.

SOTE vuokravaikutteiset investoinnit

Vuokrakiinteistöjen tilamuutoksista on toteutettu Foniatrian poliklinikka FM 5-rakennus ja Silmäkeskuksen laajennus FM6-rakennus yht. 0,5 milj. euroa.  Vuokravaikutteisista uudiskohteiden investointihankkeista on vuokraneuvottelut käynnissä Tampereen Peltolammin lähiasemasta, Sastamalan Melartininkadun ikäihmisten yhteisöllisen asumisen yksiköstä sekä Tampereen Hiedanrannan kehitysvammaisten asumisyksiköstä. Lisäksi neuvotteluja tilamuutoksista vuokratiloihin käydään Mielenterveys ja päihdepalvelujen tiimin tiloista Valkeakosken sote-asemalle sekä Reumanpoliklinikan tilamuutoksista FM1-rakennukseen, jossa nykyinen infuusiotila muutetaan vastaanottokäyttöön. Vuoden 2024 toteumaan tulee vaikuttamaan edellä mainittujen vuokravaikutteisten investointihankkeiden vuokrasopimuksen solmimisen ajankohta.

SOTE/ Vuokravaikutteiset investoinnit kokonaisuudessa toteuma on 0,67 milj. euroa ja ennuste alittaa talousarvion määrärahavarauksen 22,7 milj. euroa.

PELA vuokravaikutteiset investoinnit

Sahalahden paloaseman vuokravaikutteisen rakennusinvestoinnin sijaan on toteutettu vuokratila hybridiyksikölle (ensihoidon ja pelastustoiminnan monitoimiyksikkö). Tällä ratkaisulla ensihoidon ja pelastustoiminnan tilat sijaitsevat Sahalahdella lähellä toisiaan.

Tampereen paloasemien hankkeet, uusi paloasema Länsi-Tampereelle ja Keskuspaloaseman vanhan osan perusparannus, siirtyvät tuleville vuosille.

Urjalan paloaseman hankkeeseen on sitouduttu vuonna 2022 ja hanke on vastaanotettu 31.5.2024. Rakennushankkeen toteumaksi muodostui 4,6 milj. euroa.

Virtain ja Ruoveden paloasemien julkinen hankinta on valmistelussa. Tavoitteena on saada sopimus Virtain paloaseman toteutuksesta aikaan kuluvan vuoden aikana. Euromääräinen kustannus on tarkentunut 5 milj. euroon.  Ruoveden paloaseman osalta kilpailutus toteutetaan tulevana vuonna.

PELA/ Vuokravaikutteiset investoinnit kokonaisuudessa toteuma 1–6/2024 on 4,6 milj. euroa ja ennuste alittaa talousarvion määrärahavarauksen 9,3 milj. euroa.

Omaan taseeseen rakennettavat rakennusinvestoinnit

Investointisuunnitelman 2024–2027 osalta käynnissä tai suunnitteilla olevat omaan taseeseen rakennettavat strategiset investointihankkeet keskittyvät Kaupin kampuksen alueelle. Tays uudistamisohjelman hankkeista Psykiatrian T-rakennus on valmistunut syksyllä 2023 ja käyttöönotettu tammikuussa 2024. Tays uudistamisohjelman loppuvaihe on laaja kokonaisuus, jossa siirretään Kaupin kampusalueen vanhimmissa rakennuksissa sijaitseva toiminta uudisrakennukseen Teiskontien varteen. Samassa kokonaisuudessa siirretään lasten- ja nuorisopsykiatrian toiminnot uudisrakennukseen nykyisen Y-talon tontille. Loppuvaiheen hankkeen aikataulu ja eteneminen ovat riippuvaisia lasten- ja nuorisopsykiatrian hankkeen käynnistymisestä. Tays uudistamisohjelman hankkeiden lisäksi alueelle suunnitellaan Kaupin yliopistollista sote-asemaa, jonka hankesuunnittelu on käynnistetty vuoden 2024 alusta.

Uudistamisohjelman loppuvaiheen hanke

Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan kanssa on kevään aikana käyty rakennusluvan jättämiseen liittyvät ohjaavat keskustelut.  Hankkeen kaupunkikuva aineisto esiteltiin Tampereen kaupunkikuvatoimikunnalle 4.6.2024. Kaupunkikuvamateriaalissa on kuvattu uudisrakentamisen ja ulkotilojen yhteensovittaminen sekä varmistetaan myös viherympäristöjen ja liikenteen yhteensovitus. Toimikunta nosti esiin uuden sairaalarakennuksen merkityksen uutena maamerkkinä Tampereelle saavuttaessa. Huomiota kiinnitettiin myös sairaala-alueen vihersuunnitelmaan. Rakennuslupa jätettiin suunnitellulla aikataululla 27.6.2024.

 Hankkeen toteutusmuodon valinnasta käynnistettyjä keskusteluja on jatkettu kahdeksan markkinavuoropuheluun ilmoittautuneen urakoitsijan kanssa. Tavoitteena on tuoda esitys käytettävästä urakkamuodosta konserni- ja toimitilajaoksen kokoukseen 10.9.2024.

Toiminnallisessa suunnittelussa on varmennettu Acutan suunnittelua. Tilatarvesimulaatio päivitettiin päivystystoiminnan ja kiirevastaanottoihin tehtyjen muutosten vuoksi. Acutan käyntimäärät ovat kasvaneet aiempaa arviota enemmän, mutta tilojen laajuus uudisrakennuksessa on riittävä. Muutoksia tehdään mahdollisesti Acutan hoitolinjojen välillä.

Sairaala-apteekin toiminnallisia tarpeita tarkasteltiin kevään aikana ja arvioitiin lääkkeiden koneellisen annosjakelutoimintamallin käyttöönottoa. Selvityksessä todettiin, että toimintamalliin siirtyminen ei tällä hetkellä ole kustannusten tai työajan säästön näkökulmista kannattava toimintamalli. Tulevaisuutta ajatellen arvioidaan tiloihin tarvittavat varaukset, mikäli toimintamallin kehittyessä asia tulee ajankohtaiseksi.

Lasten- ja nuorisopsykiatrian investointihanke

Lasten- ja nuorisopsykiatrian investoinnin käynnistäminen sekä Y-talon maanvuokrauksen ennenaikainen päättäminen ja rakennuksen lunastaminen päätettiin aluehallituksessa 17.6.2024. Lasten- ja nuorisopsykiatrian uudisrakennus on sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa vuosille 2024-2027.

Hankkeen suunnittelussa on raportointijakson aikana valmisteltu urakkakilpailutuksen aineistoa, jotta tarjouspyyntö on valmius jättää heti kesälomakauden jälkeen.

Psykiatrian T-rakennus

T-rakennuksen toiminta on päässyt hyvin käyntiin. Sairaala on kuitenkin lähes koko ajan täynnä ja toiminnalliset muutokset ovat olleet keskusteluissa, ylipaikkatilanteet ovat kuitenkin ajoittaisia. 

Hankkeen rakentamisen loppuraportti ja taloudellinen loppuselvitys käsiteltiin ja hyväksyttiin 13.5.2024 Kaupin kampuksen rakennusinvestointien valmisteluryhmässä. Konserni- ja toimitilajaosto hyväksyi raportin 17.6.2024 kokouksessaan.

Kaupin yliopistollinen sote-asema

Hankkeen toiminnallisten lähtötietojen päivittäminen on käynnistetty alkuvuodesta. Hankkeen toiminnallinen suunnitelma päivitetään vastaamaan Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnallista kokonaisuutta ja palveluiden verkoston päätöksiä. Kevään aikana pidetyissä työpajoissa on muodostettu Kaupin sote-aseman toimintakonsepti. Toimintakonsepti hyväksyttiin suunnittelun pohjaksi Kaupin kampuksen rakennusinvestointien valmisteluryhmässä 11.6.2024. Elokuussa käynnistetään seuraavan vaiheen työpajat, joissa toiminnoittain varmennetaan tilatarve. Toiminnallisen suunnitelman päivitys saatetaan valmiiksi syksyn 2024 aikana.

Liitteenä esittelydiat sekä Investointien, investointeja vastaavien sopimusten ja Tays uudistamisohjelman kokonaisuuden osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2024

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää merkitä tiedoksi Investointien, investointeja vastaavien sopimusten ja Tays uudistamisohjelman kokonaisuuden osavuosikatsauksen 1.1.-30.6.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Strategiajohtaja Arto Rannalle myönnettiin läsnäolo- ja puheoikeus asian käsittelyn ajaksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).