Vammaisneuvosto, kokous 9.10.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 79 Pirkanmaan hyvinvointialueen kokemusasiantuntijatoiminnan esittely

24675/2024

Valmistelija

  • Anu Kallio, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, anu.kallio@pirha.fi

Perustelut

Kokeusasiantuntijatoiminta on käynnistynyt Pirkanmaan hyvinvointialueella vuonna 2023. Kokemusasiantuntijoilla on omakohtainen kokemus sairaudesta, vammasta, ongelmasta tai elämäntilanteesta tai kokemus läheisenä vastaavista asioista. Kokemusasiantuntijat toimivat asiakkaiden tukena hoito- ja palvelupoluilla, välittävät kokemustietoa samoja haasteita kokeville henkilöille, tuovat tietämystään osaksi eri alojen ammattilaisten työtä sekä jakavat tietoa opiskelijoille ja suurelle yleisölle. Kokemusasiantuntija voi olla koulutettu, mutta tehtävässä voi toimia myös ilman koulutusta.  Pirkanmaan hyvinvointialueella kokemusasiantuntijatoiminta on tavoitteellista, kohdennettua ja sopimuksellista toimintaa, jota ohjaa yhtenäinen toimintamalli.

Pirkanmaalla toimii lisäksi erilaisista jäsenjärjestöistä muodostuva kokemustoimintaverkosto, jonka osaamista ja kokemuspankkia hyödynnetään alueellisessa toiminnassa. Verkosto ylläpitää kokemuspankkia, joka sisältää noin 100 toimijan tiedot Pirkanmaan alueella.

Kokemusasiantuntijatoimintaa esittelee vammaisneuvostolle kokemusasiantuntija Jyrki Janger.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • merkitä kuullun esityksen kokemusasiantuntijatoiminnasta Pirkanmaan hyvinvointialueella tiedoksi, sekä
  • merkitä käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).