Yhteistoimintaelin, kokous 22.10.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 78 Henkilöturvallisuusselvitysten ohje- ja prosessipäivitys Pirkanmaan hyvinvointialueella

25971/2024

Valmistelija

  • Tuire Suhonen, REKRYTOINTIKOORDINAATTORI, tuire.suhonen@pirha.fi

Perustelut

Perustelut

Henkilöturvallisuusselvitysprosessin tarkoituksena on varmistaa, että Pirkanmaan hyvinvointialueella kriittisissä tehtävissä toimiva henkilöstö täyttää turvallisuusvaatimukset ja hyvinvointialueen toiminta on suojattua mahdollisilta turvallisuusuhilta.

Pirkanmaan hyvinvointialueella työntekijöistä tehdään turvallisuusselvityslain (726/2014) mukaisesti joko suppeita (21 §), perusmuotoisia (19 §) tai erityistapauksissa laajoja (20 §) henkilöturvallisuusselvityksiä. Turvallisuusselvitykset tekee Suojelupoliisi, ja sillä varmistetaan hyvinvointialueen työntekijän taustan nuhteettomuus tai luotettavuus turvallisuusselvityslaissa 3 § säädetyllä tavalla.

Henkilöturvallisuusselvitysprosessissa Suojelupoliisi arvioi hyvinvointialueen työntekijän luotettavuutta ja turvallisuutta erityisesti tehtävissä, joissa käsitellään salassa pidettävää tietoa, on pääsy kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeään tilaan tai tehtävä ja suojattava etu liittyvät valtion turvallisuuteen, poikkeusoloihin varautumiseen ja yleiseen turvallisuuteen. Pirkanmaan hyvinvointialueella sovelletaan Suojelupoliisin laatimaa ohjeistusta keskeisimmistä henkilöturvallisuusselvityksen piiriin kuuluvista tehtävistä (Liite: Hyvinvointialue henkilö- ja tehtäväryhmälomake 2.2.2024).

Hyvinvointialueella on tehty henkilöturvallisuusselvityksiä Suojelupoliisin ohjeistuksen mukaisesti vuodesta 2023, mihin löytyy yleistasoinen ohjeistus Pirhan intrasta Rekrytointi-sivustolta. Sivustolla on kuvattuna henkilöturvallisuusprosessi valittaessa henkilö uuteen tehtävään tai uusittaessa selvitys voimassaoloajan päätyttyä. Hyvinvointialueen ohjeistusta on ollut perustelua täydentää erityistilanteiden osalta, kun työntekijän taustasta löytyy jotain ilmoitettavaa henkilöturvallisuusselvitystä haettaessa tai nuhteettomuusseurannan aikana. Lisäksi prosesseissa on kuvattuna eri toimijoiden roolit ja vastuut, erityisesti esihenkilön tai muun henkilöturvallisuusselvitysprosessin käynnistävän vastuuhenkilön osalta.

Henkilöturvallisuusselvitykset auttavat parantamaan hyvinvointialueen turvallisuutta sekä tunnistamaan ja ehkäisemään mahdollisia turvallisuusuhkia. Henkilöturvallisuusselvityksiä tehdään rekrytoitaessa uusi työntekijä, palvelusuhteessa jo olevalle tai erityistapauksissa, kuten työryhmien jäsenille. Selvityksen tekemiseen tarvitaan aina henkilön suostumus. Turvallisuusselvityksiä tehdään rajatuille osalle hyvinvointialueen työntekijöistä Suojelupoliisin Hyvinvointialue henkilö- ja tehtävätyhmälomakkeessa mainituista tehtävistä. Vuonna 2023 tehtiin 450 selvitystä ja vuoden 2024 elokuuhun mennessä oli tehtynä 414 selvitystä.

Työntekijöiden luotettavuuden ja nuhteettomuuden seuranta on tärkeää nykyisessä turvallisuustilanteessa, jossa uhat voivat kohdistua sekä fyysiseen että digitaaliseen ympäristöön. Selvityksillä voidaan lisäksi varmistaa, että hyvinvointialueen työntekijät ovat luotettavia ja soveltuvat tehtäviinsä. Suojelupoliisi vastaa selvityksen piirissä olevien työntekijöiden nuhteettomuusseurannasta selvityksen voimassaoloajan viisi vuotta.

Päivitetyllä henkilöturvallisuusselvityksen prosessikuvauksilla ja ohjeistuksella pystytään lisäämään hyvinvointialueen esihenkilöiden ja prosessiin osallistuvien muiden vastuuhenkilöiden tietoutta asiasta sekä varmistamaan yhdenmukainen ja sujuva toimintamalli koko Pirkanmaan hyvinvointialueella. (Liite: Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitykset – ohjemateriaali 22.10.2024)

Henkilöturvallisuusselvitys (ohje- ja prosessipäivitys) on käsitelty Pirkanmaan hyvinvointialueen Turvallisuustyöryhmässä 6.9.2024 ja Kyber-ohjausryhmässä 11.10.2024.
 

Valmistelusta vastannut työryhmä:

  • Riskienhallinta ja turvallisuus: Pasi Vainio, turvallisuuspäällikkö
  • Tietosuoja- ja tietoturvatiimi: Marko Immonen, tietoturvapäällikkö ja
    Katja Rajala, tietosuojavastaava
  • Rekrytointipalvelut: Jenni Niemi HR-palvelusihteeri, Tuire Suhonen, rekrytointikoordinaattori ja Maria Tamminen, rekrytointipäällikkö
  • Palvelussuhdepalvelut: Vesa Koskinen, palvelussuhdepäällikkö ja Mira Snellman, palvelussuhdepäällikkö


Liitteet:

  • Hyvinvointialue henkilö- ja tehtäväryhmälomake 2.2.2024
  • Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitykset – ohjemateriaali 22.10.2024 (ei-julkinen)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Teija Liimatainen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, teija.liimatainen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää merkitä tiedoksi henkilöturvallisuusselvityksen ohje- ja prosessipäivityksen.