Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueella lääkehoitoon osallistuvalla hoitohenkilökunnalla tulee olla voimassa oleva lääkehoitolupa. Lääkehoitoluvan saamiseksi tarvittava lääkehoidon osaaminen varmistetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella palvelulinjakohtaisten linjausten sekä yksikkökohtaisissa lääkehoitosuunnitelmissa määritellyllä tavalla.
Lääkehoidon osaamisen varmistamiseen on käytössä LOVe-koulutukset (Lääkehoidon osaaminen verkossa), joiden teoriaosuudet (ml. tentit) suoritetaan Moodle oppimisalustalla. Useampaan koulutuskokonaisuuteen kuuluvat myös käytännön työssä annettavat näytöt. LOVe-koulutuksien lisäksi käytössä on muitakin (esim. erikoisalakohtaisia) lääkehoidon osaamisen varmistamisen kokonaisuuksia, joita tulee suorittaa lääkehoitoluvan saamiseksi.
Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen on havaittu, että palvelulinjoilla on hyvin erilaisia käytäntöjä lääkehoidon osaamisen varmistamiseen allokoitavasta työajasta. Annettavalla ohjekirjeellä halutaan varmistaa, että Pirkanmaan hyvinvointialueella on yhtenäinen käytäntö lääkehoitoluvan suorittamiseen valmistautumisessa.
LOVe kokonaisuuksiin sekä ABO-koulutukseen (verensiirron verkkokoulutus) valmistautumiseen annetaan työaikaa, kun työntekijä suorittaa ensimmäistä kertaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle lääkehoitolupaa (uutena työntekijänä, valmistuttuaan tai lääkehoitoluvan laajuutta täydentäessään). Työaika merkitään koulutusajaksi työvuorosuunnitelmaan. Mikäli tenttisuoritukset eivät mene ensimmäisellä kerralla läpi, esihenkilö harkitsee, tarvitaanko uusintatentteihin valmistautumiseen tai tukitoimiin työaikaa.
- uusitaan vähintään viiden vuoden välein, jolloin tenttiin valmistautuminen tehdään omalla ajalla. Koulutuksiin lukeutuvien tenttien suorittaminen Moodlessa on työaikaa sekä ensi kertaa lupaa suorittaessa että lupaa uusittaessa. Jos työntekijä täydentää lääkehoidon osaamistaan uusilla tai aiemmin suorittamattomillaan LOVe osioilla, niihin valmistautuminen on työaikaa erillisen taulukon mukaisesti (taulukko dioissa). Yksikkö- tai erikoisalakohtaisiin osaamisen varmistamisen menetelmiin käytettävän työajan arvioi ja määrittelee esihenkilö.
Lääkehoidon osaamisen varmistamiseen käytettävä työaika -ohjekirjeluonnos (ei-julkinen) sekä esittelydiat (ei-julkinen) ovat esityksen liitteenä. Ohjekirjeluonnosta on käsitelty sote-johtoryhmässä, HR-johtotiimissä ja pääluottamusmiespalaverissa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Aija Tuimala, HR-JOHTAJA, aija.tuimala@pirha.fi
Yhteistoimintaelin päättää merkitä tiedoksi lääkehoidon osaamisen varmistamiseen käytettävän työaikaohjekirjeen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.