Perustelut
Alueellinen turvallisuussuunnitelma on laadittu osana arjen turvallisuustyöryhmän työtä, joka on hyvinvointialueen aluestrategian toimeenpano-ohjelman alatavoitteen 1.4. (Asukkailla ja henkilöstöllä vahva turvallisuuden tunne) edistämistä koordinoiva moniammatillinen ryhmä.
Alueellisella turvallisuussuunnittelulla tarkoitetaan yleisesti yhteistoimintaa, joka tähtää rikosten, häiriöiden, onnettomuuksien ja niistä aiheutuvien vahinkojen vähentymiseen, niiden vaikutusten minimointiin sekä turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantamiseen hyvinvointialueella. Turvallisuussuunnittelun keinoin lisätään myös asukkaiden ja henkilöstön tietoa siitä, miten heidän turvallisuuttaan pyritään parantamaan. Alueellinen turvallisuussuunnittelu on ennen kaikkea koordinoitua ja ennaltaehkäisevää monitoimijayhteistyötä, jossa alueen viranomaisilla, kunnilla, järjestöillä ja elinkeinoelämällä on keskeinen rooli. Vaikuttavuus nojaa kuitenkin viime kädessä aina yksilöihin ja heidän arjen ratkaisuihin.
Alueellinen turvallisuustyö koostuu kuudesta yleisestä tehtäväalueesta
1) Turvallisuusyhteistyö
2) Turvallisuussuunnittelun organisointi
3) Tilannekuva
4) Asukkaiden ja henkilökunnan kuuleminen
5) Viestintä
6) Alueellinen arjen turvallisuuden yhteistyöalusta
Lisäksi alueellinen turvallisuustyö pohjaa 10 yhteistyön painopistealueeseen, joita edistetään yhdessä keskeisten kumppanien kanssa
1) Ankkuritoiminnan kehittäminen ja laajentaminen
2) Lasten ja nuorten turvallisuuskoulutus
3) Elämän kriisit
4) Syrjäytymisen estäminen
5) Päihteiden käytön vähentäminen
6) Väkivallan vähentäminen
7) Tietoturvan ja -suojan parantaminen
8) Häiriötilanteisiin varautuminen
9) Erityisryhmien turvallisuus
10) Henkilöstön turvallisuus ja turvallisuuden kokemus työssä sekä palveluiden turvallisuus.
Alueellinen turvallisuussuunnitelma on hyväksytty hyvinvointialueen aluehallituksessa kesäkuussa. Jatkossa turvallisuussuunnitelman etenemisestä raportoidaan hyvinvointialueen johdolle ja aluehallitukselle vuosittain.
Ehdotus
Vanhusneuvosto päättää merkitä kuullun esityksen ja käydyn keskustelun tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.