Valmistelija
Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
Leena Gabrielsson, TALOUSSUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, leena.gabrielsson@pirha.fi
Perustelut
Aluevaltuusto on päättänyt Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviosta vuodelle 2024 kokouksessaan 4.12.2023 §137 ja tehnyt siihen muutoksia kokouksissaan 15.1.2024 §4 ja 3.6.2024 §65.
Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti aluevaltuusto päättää asettamiensa talousarvion sitovuussäännösten mukaisesti aluevaltuustolle kuuluvista muutoksista määrärahoihin ja tavoitteisiin.
Tuloslaskelma
Vuoden 2024 toisessa talousarviomuutoksessa esitetään lisäystä Sote-palveluiden käyttömenoihin muodostuneisiin ylitysennusteisiin, joita ei ole pystytty omin toimin välttämään. Avopalveluiden palvelulinjalla esitetään lisättävän 4,0 milj euroa sosiaalihuollon asumispalveluihin. Sairaalapalveluiden palvelulinjalla lisäysesitys 14,9 milj euroa koostuu kalliista syöpälääkkeistä, erikoissairaanhoidon ostoista muilta hyvinvointialueilta, muiden hyvinvointialueiden läpilaskutettavista Pirha-yhtiöiden palveluista, jatkohoitopaikkojen lisäämisestä sekä henkilöstövuokrauksesta. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelulinja esittää lisättävän 9,3 milj euroa lastensuojelun laitoshoidon tarpeisiin. Ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelulinjan 15,0 milj euron lisäysesitys muodostuu ikäihmisten ja vammaisten ympärivuorokautisista asumispalveluista.
Lisäysesityksiä on myös Strateginen ohjaus ja järjestäminen -tehtäväalueella, jossa muutokset koskevat asiakasmaksusaatavien poistojen 2,0 milj euron lisäkustannusta ja rahoitustuottojen 6,0 milj euron tuottolisäystä. Tukipalveluiden -tehtäväalueella esitettävistä kululisäyksistä 2,0 milj euroa liittyy ICT -palveluiden ostamiseen, 6,4 milj euroa vuokrakuluihin ja 1,1 milj euroa luovutustappioihin.
Talousarviomuutoksessa esitetään lisäksi tehtävän palvelulinjojen välisiä kustannussiirtoja liittyen lääkärityöpanosten sisäiseen myyntiin, jatkohoitopaikkojen lisäämiseen, jälkihuollon perhehoidon palkkioihin ja kulukorvauksiin, toimintakateylityksen kattamiseen ja henkilösiirtoihin palvelulinjojen tai tehtäväalueiden välillä. Siirrot on eritelty liitteessä ja niillä ei ole kustannusvaikutusta Pirha -tasolla.
Tehtäväalueiden välillä esitettävät sisäisten erien muutokset liittyvät Tukipalveluiden sisäisesti myymien ICT-palveluiden kasvuun 1,9 milj eurolla ja sisäisten vuokraveloitusten pienenemiseen 1,3 milj eurolla. Pirha-tasolla muutoksilla ei ole kustannusvaikutusta.
Kaikkiaan tehdyt muutokset huonontavat talousarvion toimintakatetta 54,7 milj euroa ja tilikauden tulosta 48,7 milj euroa. Talousarviomuutoksen jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarvio on 66,6 milj euroa alijäämäinen.
Investointiosa
Investointimenoihin esitettävät tarkennukset perustuvat toteumaan tilanteessa 30.9.2024 ja loppuvuoden tarkempaan ennustettavuuteen. Investointimenoihin on alkuperäisessä talousarviossa kohdennettu määrärahavaraus 90,3 milj euroa ja nyt esitetään määrärahavaraukseen vähennystä yhteensä 45,3 milj euroa. Esitettävä määrärahavaraus muutoksen jälkeen on 45,0 milj euroa. Muutokset on esitetty tarkemmin liitteessä.
Rahoituslaskelma
Myös rahoituslaskelmaan esitetään talousarviomuutoksia. Vuoden alkuperäiseen talousarvioon nähden käyttötalouden muutokset laskevat vuosikatetta 43,4 milj. euroa, jonka jälkeen rahoituslaskelman vuosikate on -18,4 miljoonaa euroa. Investointimenoihin esitetyt tarkennukset pienentävät investointeja 45 miljoonaan euroon alkuperäisestä 90,3 miljoonasta eurosta. Muutokset ovat eri suuntaisia, joten rahoituslaskelmalla toiminnan ja investointien rahavirta muuttuu ainoastaan 2 miljoonaa euroa -63,4 miljoonaan euroon. Pitkäaikaisten lainojen nostoon oli talousarviossa varattu 80 miljoonaa euroa, mutta investointien alittumisen vuoksi sitä nostetaan vain 30 miljoonaa euroa vuoden 2024 aikana. Lyhytaikaisia lainoja ei todennäköisesti tarvita lainkaan, mutta vuoden lopussa kassa painuu kuitenkin melko matalalle, joten sen vuoksi niihin on edelleen jätetty varausta yhteensä 30 miljoonaa euroa. Alkuperäisessä talousarviossa talousjohtajalle oli myönnetty pitkäaikaisille ja lyhytaikaisille lainoille nostovaltuutta talousarvion lainojen enimmäismäärien verran. Lainamäärien muutokset vaikuttavat siten samalla myös talousjohtajan lainannostovaltuuksiin.
Strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteet
Toimeenpano-ohjelman seurantaan vuodelle 2024 määritellyissä seurantamittareissa on todettu tarkennustarvetta suhteessa talousarvioon. Talousarviomuutoksena täsmennetään toimeenpano-ohjelman Kärkien 2 ja 3 osalta kahta seurantamittaria.
Kärjen 2 alatavoite 2.6. Strategisesti hyödynnetty ja arvoperusteinen monituottajuus, mittariksi on määritelty: Asiakaspalveluiden ostojen kustannukset laskevat suhteessa asukasmäärään 0,4 % verrattuna vuoteen 2023. Mittaria on tarpeen täsmentää seuraavasti: Asiakaspalveluiden ostot toteutuvat talousarvion 2024 mukaisesti.
Kärjen 3 alatavoite 3.2. Työntekijät valitsevat Pirkanmaan hyvinvointialueen ja suosittelevat sitä, mittariksi on määritelty: Henkilöstövuokrauksen kustannukset vähenevät 18 % Mittaria on tarpeen täsmentää seuraavasti: Henkilöstövuokrauksen kustannukset vähenevät talousarvion 2024 mukaisesti.
Kooste muutoksista sitovuustasoittain, muutettu talousarvio 2024, investointien muutosesitys sekä muutettu rahoituslaskelma ovat liitteinä.
Ehdotus
Esittelijä
Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että vuoden 2024 talousarvioon, investointiosaan, rahoituslaskelmaan ja toimeenpano-ohjelman tavoitteisiin tehdään esittelytekstin ja liitteiden mukaiset muutokset.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta ja talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa.