Henkilöstöjaosto, kokous 18.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Työterveyshuolto vuodelle 2025

2631/2024

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Työnantajalla on työterveyshuoltolain 1383/2001 mukaan velvollisuus järjestää työterveyshuolto. Lain tarkoitus on työnantajan, työntekijöiden ja työterveyshuollon yhteistoiminnassa edistää työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa sekä työyhteisön toimintaa. Näiden lain velvoittamia kohtia Kansaneläkelaitos katsoo olevan niin kutsuttua Kela I toimintaa. Työnantaja voi kustannuksellaan järjestää näiden lisäksi työntekijöilleen Kela II sekä Kela 0 palveluita.

Työnantajan ja työterveyshuoltopalveluiden tuottajan tulee tehdä työterveyshuollon sopimuksesta sopimus, jota muutetaan olosuhteiden olennaisesti muuttuessa. Sopimuksen lisäksi tulee olla laadittuna kirjallinen toimintasuunnitelma, jossa usein määritellään sopimusta tarkemmin työterveyshuollon sisällöstä. Toimintasuunnitelman laadinnassa on otettava huomioon muun muassa työpaikan työturvallisuusriskit ja tehdyt työpaikkaselvitykset. Pirkanmaan hyvinvointialueella on näiden lisäksi pidetty toimialuetasoisesti yhteistyötapaamiset, joista on saatu tietoa työpaikkojen tilanteesta. Yhteistyötapaamisiin on osallistunut työterveyshuollon edustajia, työnantajan edustajia sekä työsuojeluvaltuutettuja.

Pirkanmaan hyvinvointialueella vuoden 2025 työterveyshuollon toimintasuunnitelma sisältää lakisääteisen Kela I toiminnan lisäksi Kela 0 ja Kela 2 toimintaa. Tullinkulman työterveys Oy tuottaa näitä palveluita ennalta neuvotellut hinnaston mukaisesti joko omassa toimipisteessä, Pirkanmaan hyvinvointialueen osoittamassa tilassa tai etäpalveluina.

Pirkanmaan hyvinvointialueella työterveyshuollon kustannukset ovat yhdet korkeimmat hyvinvointialueista per työntekijä. Työterveyshuollon toiminnalla on tarkoitus vaikuttaa työntekijöiden työkykyyn, ennalta ehkäistä työkykyyn vaikuttavia sairauksia sekä vähentää sairauspoissaolojen määrää. Hyvinvointialueen rahoitusmallissa työterveyshuoltokustannukset ovat osa muita kustannuksia, tällöin voidaan joutua tekemään valinta terveyspalveluista kaikille Pirkanmaalaisille tai Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille. Toimintasuunnitelmassa on määritelty kolme koko hyvinvointialuetasoista tavoitetta sekä mittarit millä seurataan tavoitteiden toteutumista. Mittareita seurataan joko ihan kuukausittain tai kvartaaleittain.  Mittareiden lisäksi seurataan työterveyshuollon kustannuksia sekä kuukausittain että kvartaaleittain.

Vuoden 2025 tavoitteet ovat:

Tavoite 1: Resurssien kohdentaminen ennaltaehkäisevään työterveyshuoltoon ja kokonaiskustannusten hallinta.

Tavoite 2: Työkyvyn edistäminen.

Tavoite 3: Tehtäväaluekohtaisten tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen osatoimintasuunnitelmissa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöillä on käytössä vuonna 2025 laaja-alainen työterveyshuolto painottuen työterveyshuollon lakisääteiseen toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aija Tuimala, HR-JOHTAJA, aija.tuimala@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää hyväksyä vuoden 2025 työterveyden toimintasuunnitelman. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana HR-palvelupäällikkö Taru Kotiniittyä.

Niina Melkko esitti, että asia palautetaan valmisteluun.

Kannatus: Anne Nyman.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Asian käsittelyn jatkaminen JAA, palautus valmisteluun EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 9 JAA-ääntä, 2 EI-ääntä, 0 tyhjää.

Asian käsittelyä jatkettiin.

Äänestystulokset

  • Jaa 9 kpl 82%

    Ulla Kampman, Anneli Taina, Klaus Myllymäki, Keijo Kaleva, Antti Ivanoff, Nina Lindberg, Timo Tuomisto, Heidi Rytky, Sami Petteri Pajunoja

  • Ei 2 kpl 18%

    Anne Nyman, Niina Melkko


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.