Perustelut
Tesoman alueen hyvinvointipalvelut on tuotettu Tampereella vuoden 2018 huhtikuusta lukien allianssimallilla, jossa Tampereen kaupunki ja Mehiläinen-ryhmittymä (Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, Mehiläinen Oy ja Mehiläinen Hoivapalvelut Oy) ovat sopineet 10-vuotisesta tiiviistä yhteistyöstä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen allianssi hyvinvointipalvelujen alalla. Allianssin palveluihin kuuluvat neuvola, hammashoito, terveyskeskus, sosiaalityö, kotihoito, palveluasuminen, kirjasto, nuorisotila, kahvila ja neuvonta. Kolmannen sektorin pääkumppanina toimii Setlementti Tampere ry. Tesoman alueella asukkaita on noin 23 000. Vuoden 2023 alusta alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue tuli osapuoleksi allianssisopimukseen sote-palvelujen osalta.
Aluehallitus käsitteli 13.3.2023 § 57 Tesoman hyvinvointiallianssin muutossopimusta ja toisen sopimusjakson tavoitekustannuksia. Allianssin tavoitekustannukset vahvistettiin tuolloin vuosille 2023-2024.
Hyvinvointialueen talouden sopeuttamistoimia kohdistettiin alkuvuodesta 2024 myös Tesoman hyvinvointiallianssille. Hyvinvointialueen avopalvelulinja osoitti allianssille linjan palveluita koskevan 2 % säästövaatimuksen. Avopalveluiden vuoden 2024 tavoitekustannusten osuudesta laskettuna säästöjen tuli olla vähintään 125 200 euroa. Tavoitekustannusta pienennettiin vuodelle 2024 viranhaltijapäätöksellä (hyvinvointialuejohtaja 28/2024) 224 790 euroa, jolloin vuoden 2024 tavoitekustannukseksi Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämien palvelujen osalta muodostui 15 829 210 euroa.
Allianssin toinen, vajaan kolmen vuoden mittainen sopimusjakso päättyi vuoden 2024 lopussa. Loppukeväästä 2024 alkaen on neuvoteltu 10-vuotisen sopimuskauden viimeisen sopimusjakson 1.1.2025-31.3.2028 tavoitekustannuksista ja valmisteltu avaintulostavoitteita ja niiden mittareita. Joulukuussa päästiin neuvottelutulokseen. Tavoitekustannukset pienenevät vuodelle 2025, ja siitä eteenpäin nousevat hyvinvointialueindeksin tason mukaisesti (liitteenä). Väestönkasvun huomiointiin neuvoteltiin lisäksi malli, joka huomioi kasvun määrätyissä palveluissa, mikäli väestönkasvu ylittää 1,5 %. Kasvua tarkastellaan vuosittain. Samalla on neuvoteltu Tesoman hyvinvointiallianssia koskevan sopimuksen päivittämisestä ajantasaisilla tietosuoja-, salassapito- ja turvallisuus- ja varautumisliitteillä (liitteenä).
Tavoitekustannuksen alittuessa palveluntuottaja on oikeutettu allianssisopimuksen mukaiseen bonukseen ja tavoitekustannuksen ylittyessä palveluntuottajalta peritään sopimuksen mukainen sanktio. Käytännössä siis kustannusten ylittyessä vastuu ylityksestä jaetaan tilaajaosapuolien ja palveluntuottajan kesken (vastuunjako 50 %/50 %, palveluntuottajan sanktio on kuitenkin aina enintään sen laskuttaman palkkion suuruinen) ja kustannusten alittuessa saatu hyöty jaetaan (47 % tilaajalle, 47 % palveluntuottajalle ja 6 % henkilöstön palkitsemiseen).
Avaintulostavoitteet ja mittarit, joihin allianssin palvelujen vaikuttavuuteen liittyvä bonus-sanktiomalli perustuu, on valmisteltu koko viimeiselle sopimusjaksolle 2025-2028 (liitteenä). Sopimusjaksojen avaintulostavoitteissa suoriutumisesta palvelutuottajalle maksettavan bonuksen suuruus perustuu bonuspooliin, joka on sopimuksen mukaan kolme (3) miljoonaa euroa koko sopimuskaudelle (kaikille kolmelle sopimusjaksolle) eli noin 2 % sopimuskauden kustannusraamista.
Liitteenä salassapito- ja turvallisuusliite, hankintojen tietosuojaliite, sopimusperusteinen varautuminen, avaintulostavoitteet ja mittaristo 2025-2028 sekä tavoitekustannukset sopimusjakso 2025-2028.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
Aluehallitus päättää, että
- Tesoman hyvinvointiallianssin kolmannen sopimusjakson vuosien 2025-2028 tavoitekustannukset hyväksytään,
- Tesoman hyvinvointiallianssin avaintulostavoitteet ja niiden mittarit kolmannelle sopimusjaksolle hyväksytään,
- Tesoman hyvinvointiallianssin sopimuksen liitteeksi tulevat salassapito- ja turvallisuusliite, tietosuojaliite ja varautumisliite hyväksytään.