Perustelut
Maksutta jaettavat hoitotarvikkeet ovat tärkeä osa potilaan hyvää hoitoa. Oikein käytettynä niillä voidaan parantaa esimerkiksi diabetesta sairastavien hoitotasapainoa, ehkäistä diabeteksen komplikaatioita ja parantaa työ-ja toimintakykyä. Tämä on tärkeää potilaalle, ja sillä on myös iso taloudellinen merkitys hyvinvointialueelle. Maksutta jaettavat hoitotarvikkeet maksoivat 2024 Pirkanmaan hyvinvointialueella yhteensä 30 miljoonaa. Tästä 20 miljoonaa oli diabeteksen hoitoon liittyviä tarvikkeita.
Hoitotarvikepalvelun prosessista on yritetty tehdä yhdenvertainen ja selkeä sekä tarjota potilaalle mahdollisuus hoitaa asioitaan etänä, myös virka-ajan ulkopuolella. Tarvikkeiden toimittamisessa yritetään välttää turhaa purkamista ja paketoimista, turhia välivarastoja ja hukkaa.
Hyvän tietojohtamisen avulla saadaan tietoa, millaiset potilaat hoitotarvikkeita käyttävät ja mikä on niiden kustannusvaikuttavuus. Esimerkiksi diabetesta sairastavien tuotteiden kohdalla on olennaista tietää, millaisiin hoitotuloksiin eri diabeteslaitteilla päästään ja toteutuuko diabeteksen laitehoito yhdenvertaisesti ja laadukkaasti koko hyvinvointialueella. Jotta tieto päätöksien tekemistä varten olisi luotettavaa, on pystyttävä yhdistämään potilas, hoitotarvikelähete, laitteet, laboratoriotulokset ja hoitava yksikkö. Tämä onnistuu Fimlabin kehittämän Omamittausjärjestelmän avulla. Lisäksi järjestelmä täyttää lain vaatimuksen potilaille jaettavien laitteiden rekisteröinnistä ja jäljitettävyydestä.
Jotta Hoitotarvikepalvelun henkilöstön resurssi kohdentuisi ongelmien ratkaisuun rutiinikirjausten sijasta, olisi järkevää kehittää ohjelmistorobotiikkaa, jonka avulla saataisiin käsiteltyä tavanomaisimmat Hoitotarvikepalvelun sähköiset tarviketilaukset, kirjattua niistä oikeanlainen tilaus Kori-järjestelmään, oikeanlaiset merkinnät potilastietojärjestelmään ja informoida potilasta asian etenemisestä. Tämän kehittämistyön selvittely on aloitettu Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Oheismateriaalina diaesitykset Hoitotarvikepalvelun prosessi ja tietojohtaminen sekä Diabeteksen hoitotarvikejakelun ja tietojohtamisen kehittämisnäkymät.
Ehdotus
Vähän palveluita käyttävien valiokunta päättää merkitä tiedoksi esityksen ja käydyn keskustelun.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.