Aluehallitus, kokous 17.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankintastrategia

1217/2025

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Anni Kurvinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, anni.kurvinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiset hankintapalvelut yhdessä Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hankintajohdon kanssa ovat valmistelleet Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankintastrategian. Strategia perustuu alueiden aiemmin solmimaan yhteistyösopimukseen.

Sisä-Suomen yhteistyöalueella hankintayhteistyö tarkoittaa esimerkiksi yhteisiä kilpailutuksia, yhteistä valikoimatyötä ja yhteistä hankintojen suunnittelutyötä sekä niihin liittyvää ohjausta ja kehittämistä. Yhteisten kilpailutusten osalta yhteistyöalueen yhteishankinnaksi katsotaan hankinnat, joissa on mukana vähintään alueen kaksi hyvinvointialuetta. Yhteistyöalueen yhteishankinnan piirissä vuonna 2023 oli noin 190 miljoonaa euroa (n. 8,8 %), joka koostuu pääosin hoitotarvikkeista ja lääkkeistä.

Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankintastrategiassa asetaan hankintatoiminnan strategiset linjaukset sekä 10 strategista tavoitetta. Niistä on valittu seuraavat viisi tärkeintä edistettäväksi ensimmäisenä:

  • Hankintayhteistyön jaettujen tavoitteiden johtamisen malli toiminnassa.
  • Hankintaosaamista kehitetään yhdessä.
  • Volyymit yhdistetty tavoitteellisesti siten, että yhteishankintojen osuus on vähintään 15 % palvelu- ja materiaalihankinnoista ja niillä tavoitellaan kokonaistaloudellisia säästöjä.
  • Hankinta-, osto- ja sopimustieto yhdistettävissä ydintoiminnan tietoihin.
  • Hankinnoilla tavoitellaan vaikuttavien palvelujen tuottamista ja tuloksellisia järjestämisen ratkaisuja.


Yhteistyöalueen yhteishankintastrategia on voimassa toistaiseksi, kun se on alueilla tullut hyväksytyksi. Strategiaa päivitetään tarvittaessa esimerkiksi toimintaympäristön muuttuessa. 

Yhteistyöalueen hankintojen johtamisen rakenteet tukevat strategian toimeenpanoa ja seurantaa. Kukin hyvinvointialue huomioi hankintasuunnitelmissaan yhteistyöalueen yhteiset hankinnat, ja alueet yhdessä ylläpitävät yhteishankintastrategian toimintasuunnitelmaa. Edellä mainittuja suunnitelmia koordinoidaan alueiden yhteisessä yhteishankintojen ohjausryhmässä. Alueet sitoutuvat yhteisesti sovittujen yhteishankintojen toteuttamiseen, ja työskentelyn tukena toimii yhteinen hankintojen suunnitteluryhmä. Yhteistyöalueen johtoryhmä seuraa hankintastrategian toteutumista vuosittain syksyisin. Yhteishankintastrategian toimeenpanossa huomioidaan eri kokoisten markkinatoimijoiden mahdollisuudet osallistua ja menestyä yhteistyöalueen kilpailutuksissa hankinnan kohteen ja tilaajien tavoitteiden painotusten mukaisesti.

Strategiatyön taustalla on sairaanhoitopiirien aikana toteutettu ERVA-yhteishankintastrategia, jota päivitettiin hyvinvointialueiden toimintaympäristöä ja tarpeita vastaavaksi. Valmisteluun on osallistettu myös alueiden professiojohto yhteishankintojen edistämisen ja yhteisen valikoimatyön näkökulmasta. Yhteistyöalueen johtoryhmä osaltaan hyväksyi 22.11.2024 strategian edistettäväksi päätöksentekoon alueilla. Strategialuonnos on käsitelty Pirkanmaan hyvinvointialueen kaikilla tehtäväalueilla johtoryhmissä ja hyvinvointialueen johtoryhmässä.

Liitteenä Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankintastrategia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä Sisä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankintastrategian. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokouksessa asiantuntijana hankintajohtaja Anniina Tirronen.

Tiedoksi

Tirronen Anniina, Kurvinen Anni, Haakana Leila, Palomäki Virva, Vilppula Kari, Isotalo Ulla/Hyvaep, Sakomaa Jouni/Oma Häme

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.