Aluehallitus, kokous 3.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Tays Uudistamisohjelman loppuvaiheen rakennushankkeiden neuvottelumenettelyyn kutsuttavat urakoitsijat

4997/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Veli-Pekka Tanhuanpää, HANKEJOHTAJA, veli-pekka.tanhuanpaa@pirha.fi
Matias Seini, RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ, matias.seini@pirha.fi
Esa Rinta-Jaskari, RAKENNUSPÄÄLLIKKÖ, esa.rinta-jaskari@pirha.fi
Jarno Virolainen, RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ, jarno.virolainen@pirha.fi

Perustelut

Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen hankesuunnitelma on hyväksytty ja päätös investointihankkeen käynnistämisestä on tehty aluevaltuustossa 15.1.2024. Tays uudistamisohjelman rakennushankkeiden kokonaisuus on sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä Pirkanmaan hyvinvointialueen vuosien 2024-2027 investointisuunnitelmassa. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi hankkeen sairaalarakentamisen osuudelle (M-rakennus) rakennusluvan 26.11.2024 ja se on saanut lainvoiman. Pysäköinti- ja huoltorakennuksen (P-rakennus) osalta rakennuslupa on jätetty 13.12.2024 ja lupakäsittely on käynnissä.

Aluehallitus on 28.10.2024 kokouksessaan hyväksynyt hankkeen toteutusmuodoksi yhteistoiminnallisen projektinjohtourakan sekä päättänyt käynnistää urakoitsijakilpailutuksen. Tays uudistamisohjelman rakennushankkeiden hankintailmoitus on päivätty 26.11.2024 ja se tuli julkiseksi Hilmassa 27.11.2024. Hankintamenettelyksi on ilmoitettu neuvottelumenettely (yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka).

Projektinjohtourakan kilpailutus suoritetaan neuvottelumenettelyllä. Hankintaprosessi jakautuu hankinta-, kehitys- ja toteutusvaiheisiin. Kehitysvaiheesta urakoitsijan kanssa tehdään erillinen konsulttisopimus. Kehitysvaiheen aikana voidaan tehdä rakentamista valmistelevia töitä.

Uudistamisohjelman rakennushankkeet jakautuvat 2-6 osahankkeeseen, joiden kokonaiskustannusarvio on noin 900 M€ ja niiden toteutus tulee jakautumaan pääosin vuosille 2026-2032 investointisuunnitelman mukaisesti. Hankekokonaisuus ja kokonaiskustannusarvio täsmentyvät hankkeen kehitysvaiheessa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio sisältää urakointikustannusten lisäksi mm. rakennuttajan kustannukset sekä tilaajan erillishankinnat.

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävän urakan hankinta. Hankinnassa sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankintamenettelynä on hankintalain 34 §:n mukainen neuvottelumenettely.

Tällä päätöksellä valitaan urakoitsijat neuvottelumenettelyyn sekä hyväksytään tarjoajien referenssikohteet osaksi lopullista tarjouskilpailua.

Saadut tarjoukset

Osallistumishakemukset tuli jättää 27.12.2024 klo 12:een mennessä. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä kuusi (6) osallistumishakemusta. Osallistumishakemuksen jättivät:

Jatke Pirkanmaa Oy

NCC Suomi Oy

Rakennusliike Lapti Oy

Skanska Talonrakennus Oy

SRV Rakennus Oy

YIT Business Premises Oy/ YIT Housing Oy / YIT Infra Oy

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Hankintailmoituksessa tarjoajille asetetut vähimmäisvaatimukset olivat seuraavat:

  1. Tarjoajan liikevaihdon tulee olla ollut yli 200 000 000 €/vuosi viimeisen kolmen vuoden aikana (2023, 2022, 2021)
  2. Tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet tulee olla hoidettuna ja enintään 3kk vanhat selvitykset toimitettuna osallistumisilmoituksen mukana
  3. Tarjoajaa ei koske mikään hankintalain 80 §:n ja 81 §:n mukaisista poissulkemisperusteista
  4. Tarjoajalta edellytetään Rakentamisen Laatu ry (RALA) myöntämää pätevyyttä tai muuta vastaavaa kansallisesti tai kansainvälisesti tunnustettua pätevyyttä, joka osoittaa tarjoajan laadunhallintajärjestelmän ja toimintatapojen vastaavan hankinnan kohteen vaatimuksia. Hyväksyttäviksi pätevyyksiksi katsotaan esimerkiksikansallisten viranomaisten, akkreditoitujen organisaatioiden tai alan keskeisten toimijoiden myöntämät sertifikaatit, jotka täyttävät vastaavat standardit ja kriteerit kuin RALA-pätevyys. Tarjoajan on liitettävätarjoukseensa dokumentaatio pätevyyden tai sertifikaatin sisällöstä, joka osoittaa, että se vastaa hankinnankohteelle asetettuja laatuvaatimuksia.
  5. Tarjoajalla on pankin tai muun luottolaitoksen antama todistus yrityksen luottokelpoisuudesta
  6. Tarjous-, suunnittelu- ja työmaakielenä toimii Suomi
    1. Työmaan toimihenkilöiltä vaaditaan EU:n kielitaidon viitekehyksen mukaisesti vähintään arviointiasteikon tasoa C1

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyyntöaineiston vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Lisäselvityspyyntöjen ja -selvitysten perusteella todettiin neljän (4) referenssikohteen olevan hankintailmoituksessa ilmoitettujen referenssien vähimmäiskriteerien vastaisia, eikä niitä voida hyväksyä osallistumishakemusten vertailuun, eikä neuvotteluvaiheen päättävään, lopullisten tarjousten vertailun pisteytykseen. Referenssit eivät olleet hankintailmoituksessa määritetty vähimmäisvaatimukseksi, joten referenssien hylkääminen ei estä osallistumishakemusten hyväksymistä. Hyväksytyt ja hylätyt referenssit on esitetty esitysaineistossa (liite 1).

Kaikki osallistumishakemukset täyttivät hankintailmoituksen ehdot.

Tarjousten vertailu ja neuvotteluun kutsuttavat tarjoajat

Hankintailmoituksessa oli määritelty, että kuusi (6) eniten pisteitä kerännyttä tarjoajaa kutsutaan mukaan neuvotteluihin.

Hankintailmoituksessa ilmoitettiin osallistumishakemusten vertailuperusteiksi kolmen (3) edellisen vuoden liikevaihdon keskiarvon, painoarvolla 60 % ja tarjoajan yhteistoiminnallisten urakoiden referenssit, painoarvolla 40 %.

Koska kaikki osallistumisilmoitukset täyttivät hankintailmoituksessa esitetyt vähimmäisvaatimukset ja osallistumisilmoituksia tuli kuusi (6) kappaletta, voidaan kaikki osallistumishakemuksen jättäneet tarjoajat kutsua neuvotteluvaiheeseen.

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Toimielimen päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksenteon avoimuutta koskevien ohjeiden mukaisesti esityslistan julkaisun myötä. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen kirjaamo@pirha.fi.

Hankinnan vastuuhenkilö

Tämä hankinnan vaihe ja toimielinpäätös eivät johda vielä sopimukseen. Nyt neuvotteluvaiheeseen valittavista urakoitsijoista valitaan erillisellä päätöksellä myöhemmin yksi kehitysvaiheeseen. Tämä päätöksenteko tapahtuu neuvottelujen päätteeksi ja valinnasta syntyy sopimussuhde.

Hankinnan vastuuhenkilö ja myöhemmin tehtävän sopimuksen omistaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen strategisen ohjauksen ja järjestämisen tehtäväalue, viranhaltijana suurten investointihankkeiden hankejohtaja. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu hankinnasta ja sopimuksesta siirtyy kulloisellekin viranhaltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankintaa valmistellut työryhmä

Hankinnan valmistelussa toimivat Veli-Pekka Tanhuanpää, Matias Seini, Esa-Rinta-Jaskari ja Jarno Virolainen sekä rakennuttajakonsultti HTJ:n edustajat Jyrki Anttila ja Taro Malinen.

Päätöstoimivalta

Hyvinvointialueen hallintosäännön 62 § mukaan aluehallitus päättää Investointisuunnitelmaan sisältyvistä rakennushankkeista ja muista investointihankkeista, joiden kustannusarvio ylittää 30 milj. euroa. Hyvinvointialueen hallintosäännön 14 §:n 6. kohdan mukaan konserni- ja toimitilajasto tehtävänä on valmistella aluehallitukselle suuria ja strategisia rakennusinvestointeja.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 28.10 § 281 Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen hankkeen urakkamuodon valinnasta ja kilpailutuksen käynnistämisestä. Konserni- ja toimitilajaosto käsitteli asian osaltaan 10.9.2024.

Liitteenä esittelydiat.

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kontio, PELASTUSJOHTAJA, mika.kontio@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus

  1. hyväksyy esityksen mukaisesti tarjoajien referenssikohteet osallistumishakemusten ja lopullisten tarjousten vertailuun, sekä niille määritetyt hankintailmoituksen mukaiset pisteet.
     
  2. hylkää esityksessä hylättäväksi esitetyt referenssikohteet hankintailmoituksen vastaisina ja jättää huomioimatta kyseiset referenssikohteet hankinnan osallistumishakemusten sekä lopullisten tarjousten vertailussa.
     
  3. hyväksyy määräaikaan mennessä saapuneet kuusi (6) osallistumishakemusta hankintailmoituksen mukaisena ja päättää kutsua seuraavat tarjoajat neuvottelumenettelyyn osallistuviksi:
  • Jatke Pirkanmaa Oy y-tunnus 2951086-4
  • NCC Suomi Oy, y-tunnus 1765514-2
  • Rakennusliike Lapti Oy, y-tunnus 0788291-5
  • Skanska Talonrakennus Oy, y-tunnus 1772433-9
  • SRV Rakennus Oy, y-tunnus 1728244-6
  • YIT Business Premises Oy, y-tunnus 3370377-3 / YIT Housing Oy, y-tunnus 1565583-5 / YIT Infra Oy, y-tunnus 2138243-1

 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella myöhemmässä vaiheessa hankintaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankejohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää esitteli Tays Uudistamisohjelman loppuvaiheen rakennushankkeiden neuvottelumenettelyyn kutsuttavat urakoitsijat ja hankkeen projektinjohtourakan kaupallisen mallin ja indeksisidonnaisuuden (§:t 3 ja 4) yhteisesti §:ssä 3.

Valmistelija

  • Veli-Pekka Tanhuanpää, HANKEJOHTAJA, veli-pekka.tanhuanpaa@pirha.fi
  • Matias Seini, RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ, matias.seini@pirha.fi
  • Esa Rinta-Jaskari, RAKENNUSPÄÄLLIKKÖ, esa.rinta-jaskari@pirha.fi
  • Jarno Virolainen, RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ, jarno.virolainen@pirha.fi

Perustelut

Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen hankesuunnitelma on hyväksytty ja päätös investointihankkeen käynnistämisestä on tehty aluevaltuustossa 15.1.2024. Tays uudistamisohjelman rakennushankkeiden kokonaisuus on sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä Pirkanmaan hyvinvointialueen vuosien 2024-2027 investointisuunnitelmassa. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi hankkeen sairaalarakentamisen osuudelle (M-rakennus) rakennusluvan 26.11.2024 ja se on saanut lainvoiman. Pysäköinti- ja huoltorakennuksen (P-rakennus) osalta rakennuslupa on jätetty 13.12.2024 ja lupakäsittely on käynnissä.

Aluehallitus on 28.10.2024 kokouksessaan hyväksynyt hankkeen toteutusmuodoksi yhteistoiminnallisen projektinjohtourakan sekä päättänyt käynnistää urakoitsijakilpailutuksen. Tays uudistamisohjelman rakennushankkeiden hankintailmoitus on päivätty 26.11.2024 ja se tuli julkiseksi Hilmassa 27.11.2024. Hankintamenettelyksi on ilmoitettu neuvottelumenettely (yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka).

Projektinjohtourakan kilpailutus suoritetaan neuvottelumenettelyllä. Hankintaprosessi jakautuu hankinta-, kehitys- ja toteutusvaiheisiin. Kehitysvaiheesta urakoitsijan kanssa tehdään erillinen konsulttisopimus. Kehitysvaiheen aikana voidaan tehdä rakentamista valmistelevia töitä.

Uudistamisohjelman rakennushankkeet jakautuvat 2-6 osahankkeeseen, joiden kokonaiskustannusarvio on noin 900 M€ ja niiden toteutus tulee jakautumaan pääosin vuosille 2026-2032 investointisuunnitelman mukaisesti. Hankekokonaisuus ja kokonaiskustannusarvio täsmentyvät hankkeen kehitysvaiheessa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio sisältää urakointikustannusten lisäksi mm. rakennuttajan kustannukset sekä tilaajan erillishankinnat.

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävän urakan hankinta. Hankinnassa sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankintamenettelynä on hankintalain 34 §:n mukainen neuvottelumenettely.

Tällä päätöksellä valitaan urakoitsijat neuvottelumenettelyyn sekä hyväksytään tarjoajien referenssikohteet osaksi lopullista tarjouskilpailua.

Saadut tarjoukset

Osallistumishakemukset tuli jättää 27.12.2024 klo 12:een mennessä. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä kuusi (6) osallistumishakemusta. Osallistumishakemuksen jättivät:

Jatke Pirkanmaa Oy

NCC Suomi Oy

Rakennusliike Lapti Oy

Skanska Talonrakennus Oy

SRV Rakennus Oy

YIT Business Premises Oy/ YIT Housing Oy / YIT Infra Oy

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Hankintailmoituksessa tarjoajille asetetut vähimmäisvaatimukset olivat seuraavat:

  1. Tarjoajan liikevaihdon tulee olla ollut yli 200 000 000 €/vuosi viimeisen kolmen vuoden aikana (2023, 2022, 2021)
  2. Tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet tulee olla hoidettuna ja enintään 3kk vanhat selvitykset toimitettuna osallistumisilmoituksen mukana
  3. Tarjoajaa ei koske mikään hankintalain 80 §:n ja 81 §:n mukaisista poissulkemisperusteista
  4. Tarjoajalta edellytetään Rakentamisen Laatu ry (RALA) myöntämää pätevyyttä tai muuta vastaavaa kansallisesti tai kansainvälisesti tunnustettua pätevyyttä, joka osoittaa tarjoajan laadunhallintajärjestelmän ja toimintatapojen vastaavan hankinnan kohteen vaatimuksia. Hyväksyttäviksi pätevyyksiksi katsotaan esimerkiksikansallisten viranomaisten, akkreditoitujen organisaatioiden tai alan keskeisten toimijoiden myöntämät sertifikaatit, jotka täyttävät vastaavat standardit ja kriteerit kuin RALA-pätevyys. Tarjoajan on liitettävätarjoukseensa dokumentaatio pätevyyden tai sertifikaatin sisällöstä, joka osoittaa, että se vastaa hankinnankohteelle asetettuja laatuvaatimuksia.
  5. Tarjoajalla on pankin tai muun luottolaitoksen antama todistus yrityksen luottokelpoisuudesta
  6. Tarjous-, suunnittelu- ja työmaakielenä toimii Suomi
    1. Työmaan toimihenkilöiltä vaaditaan EU:n kielitaidon viitekehyksen mukaisesti vähintään arviointiasteikon tasoa C1


Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyyntöaineiston vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Lisäselvityspyyntöjen ja -selvitysten perusteella todettiin neljän (4) referenssikohteen olevan hankintailmoituksessa ilmoitettujen referenssien vähimmäiskriteerien vastaisia, eikä niitä voida hyväksyä osallistumishakemusten vertailuun, eikä neuvotteluvaiheen päättävään, lopullisten tarjousten vertailun pisteytykseen. Referenssit eivät olleet hankintailmoituksessa määritetty vähimmäisvaatimukseksi, joten referenssien hylkääminen ei estä osallistumishakemusten hyväksymistä. Hyväksytyt ja hylätyt referenssit on esitetty esitysaineistossa (liite 1).

Kaikki osallistumishakemukset täyttivät hankintailmoituksen ehdot.

Tarjousten vertailu ja neuvotteluun kutsuttavat tarjoajat

Hankintailmoituksessa oli määritelty, että kuusi (6) eniten pisteitä kerännyttä tarjoajaa kutsutaan mukaan neuvotteluihin.

Hankintailmoituksessa ilmoitettiin osallistumishakemusten vertailuperusteiksi kolmen (3) edellisen vuoden liikevaihdon keskiarvon, painoarvolla 60 % ja tarjoajan yhteistoiminnallisten urakoiden referenssit, painoarvolla 40 %.

Koska kaikki osallistumisilmoitukset täyttivät hankintailmoituksessa esitetyt vähimmäisvaatimukset ja osallistumisilmoituksia tuli kuusi (6) kappaletta, voidaan kaikki osallistumishakemuksen jättäneet tarjoajat kutsua neuvotteluvaiheeseen.

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Toimielimen päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksenteon avoimuutta koskevien ohjeiden mukaisesti esityslistan julkaisun myötä. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen kirjaamo@pirha.fi.

Hankinnan vastuuhenkilö

Tämä hankinnan vaihe ja toimielinpäätös eivät johda vielä sopimukseen. Nyt neuvotteluvaiheeseen valittavista urakoitsijoista valitaan erillisellä päätöksellä myöhemmin yksi kehitysvaiheeseen. Tämä päätöksenteko tapahtuu neuvottelujen päätteeksi ja valinnasta syntyy sopimussuhde.

Hankinnan vastuuhenkilö ja myöhemmin tehtävän sopimuksen omistaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen strategisen ohjauksen ja järjestämisen tehtäväalue, viranhaltijana suurten investointihankkeiden hankejohtaja. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu hankinnasta ja sopimuksesta siirtyy kulloisellekin viranhaltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankintaa valmistellut työryhmä

Hankinnan valmistelussa toimivat Veli-Pekka Tanhuanpää, Matias Seini, Esa-Rinta-Jaskari ja Jarno Virolainen sekä rakennuttajakonsultti HTJ:n edustajat Jyrki Anttila ja Taro Malinen.

Päätöstoimivalta

Hyvinvointialueen hallintosäännön 62 § mukaan aluehallitus päättää Investointisuunnitelmaan sisältyvistä rakennushankkeista ja muista investointihankkeista, joiden kustannusarvio ylittää 30 milj. euroa. Hyvinvointialueen hallintosäännön 14 §:n 6. kohdan mukaan konserni- ja toimitilajasto tehtävänä on valmistella aluehallitukselle suuria ja strategisia rakennusinvestointeja.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 28.10 § 281 Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen hankkeen urakkamuodon valinnasta ja kilpailutuksen käynnistämisestä. Konserni- ja toimitilajaosto käsitteli asian osaltaan 10.9.2024.

Konserni- ja toimitilajaosto on käsitellyt Tays Uudistamisohjelman loppuvaiheen rakennushankkeiden neuvottelumenettelyyn kutsuttavat urakoitsijat 11.2.2025.

Liitteenä esittelydiat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä esityksen mukaisesti tarjoajien referenssikohteet osallistumishakemusten ja lopullisten tarjousten vertailuun, sekä niille määritetyt hankintailmoituksen mukaiset pisteet.
     
  2. hylätä esityksessä hylättäväksi esitetyt referenssikohteet hankintailmoituksen vastaisina ja jättää huomioimatta kyseiset referenssikohteet hankinnan osallistumishakemusten sekä lopullisten tarjousten vertailussa.
     
  3. hyväksyä määräaikaan mennessä saapuneet kuusi (6) osallistumishakemusta hankintailmoituksen mukaisena ja päättää kutsua seuraavat tarjoajat neuvottelumenettelyyn osallistuviksi:
  • Jatke Pirkanmaa Oy y-tunnus 2951086-4
  • NCC Suomi Oy, y-tunnus 1765514-2
  • Rakennusliike Lapti Oy, y-tunnus 0788291-5
  • Skanska Talonrakennus Oy, y-tunnus 1772433-9
  • SRV Rakennus Oy, y-tunnus 1728244-6
  • YIT Business Premises Oy, y-tunnus 3370377-3 / YIT Housing Oy, y-tunnus 1565583-5 / YIT Infra Oy, y-tunnus 2138243-1

 

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella myöhemmässä vaiheessa hankintaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kokouksessa asiantuntijana hankejohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää.


Muutoksenhaku

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (jäljempänä hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Hankintaa koskevasta asiasta voi tehdä hankintayksikölle oikaisuvaatimuksen tai markkinaoikeudelle toimitettavan valituksen se, jota asia koskee (jäljempänä asianosainen). Asianosainen on se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

I Hankintaoikaisuohje

Hankintaoikaisuvaatimuksen kohde

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain 132–135 §:n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetty aika

Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä valitusosoituksineen tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Vaatimus on esitettävä määräajan viimeisenä päivänä ennen jäljempänä ilmoitetun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi oikaisuvaatimuksen tehdä ennen viraston aukioloajan päättymistä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksianto sähköisesti 

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö

Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, mikäli ne eivät jo ole hankintayksikön hallussa.

Toimitusosoite

Vaatimus osoitetaan päätöksen tehneelle toimielimelle. Vaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue, kirjaamo
Postiosoite: PL 272, 33101 Tampere 
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi 

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Hankintaoikaisuvaatimuksen vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Muutoksenhaun kohde ja rajoitukset

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa hankintayksikön päätös tai hankintayksikön muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu, jolla on vaikutusta ehdokkaan tai tarjoajan asemaan.

Markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:

  1. yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua;
  2. sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai
  3. sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.
     

Tiedoksianto sähköisesti 

Hankintapäätös on annettu tiedoksi sähköisesti. Asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Muutoksenhakuaika

Valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan valitusaikaan.

Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden aukioloajan päättymistä.

Poikkeukset säännönmukaisesta valitusajasta

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen jälkeen hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen 130 §:n 1 tai 3 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Odotusaikaa ei tarvitse noudattaa, jos sopimus koskee puitejärjestelyn perusteella tehtävää hankintaa tai sopimus koskee dynaamisen hankintajärjestelmän sisällä tehtävää hankintaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan ja dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevan ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä markkinaoikeudelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi markkinaoikeus valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusperusteeseen perustuva muutoksenhakukielto

Hankintalain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 148 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

Valituksen toimittaminen, markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003) säädetään. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden osoite:

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
puh. 029 56 43300
fax 029 56 43314
markkinaoikeus(at)oikeus.fi