Perustelut
Työturvallisuuslain 738/ 2002 46 §
Työnantajan on huolehdittava työntekijöiden ja muiden työpaikalla olevien henkilöiden ensiavun järjestämisestä työntekijöiden lukumäärän, työn luonteen ja työolosuhteiden edellyttämällä tavalla. Työn ja työolosuhteiden mukaisesti työntekijöille on annettava ohjeet toimenpiteistä, joihin tapaturman tai sairastumisen sattuessa on ensiavun saamiseksi ryhdyttävä. Työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä, huomioon ottaen työpaikan laajuus ja sijainti, työntekijöiden lukumäärä sekä työn luonne ja muut työolosuhteet, on sopivissa ja selvästi merkityissä kohdissa oltava saatavilla riittävä määrä asianmukaisia ensiapuvälineitä. Työpaikalla tulee olla ensiavun antamiseen soveltuva tila, milloin työntekijöiden lukumäärä, työn luonne tai muut työolosuhteet niin vaativat.
47 § (3.5.2013/329) Ensiapu- ja pelastushenkilöiden nimeäminen
Työnantajan on, jos työntekijöiden lukumäärä, työn luonne ja työolosuhteet sitä edellyttävät, nimettävä ensiapu-, palontorjunta- ja pelastustoimenpiteiden täytäntöönpanemiseksi yksi tai useampi työntekijä, jollei työnantaja ole pelastuslaissa (379/2011) tarkoitetussa suunnitelmassa osoittanut suojeluhenkilöstöä vastaaviin tehtäviin. Näiden työntekijöiden lukumäärän ja koulutuksen sekä heidän käytettävissään olevien varusteiden on oltava asianmukaiset ottaen huomioon työn luonne ja siihen liittyvät erityiset vaarat sekä työpaikan koko. Henkilöitä nimettäessä tulee ottaa huomioon 17 §:n säännökset.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on hyvin erilaisia työyksiköitä ja tämä edellyttää erilaista ensiapuvalmiutta työyksiköissä. Lainsäädännön mukaisesti hyvinvointialueen eri työpaikoilla vaaditaan erilaista ensiapuvalmiutta ja ensiapuvarustusta sekä toimintaohjeita tapaturma tai onnettomuustilanteessa. Työnantajan tehtävä on huolehtia riittävästä määrästä kyseiselle työpaikalle määritetyn ensiaputaidon omaavista työntekijöistä sekä koulutuksella taitojen ylläpitämisestä. Työterveyshuollon tehtävä on määrittää työpaikkaselvityksessä mikä on kulloinkin kyseisen työpaikan ensiapuvalmiustarve sekä tarvittaessa yhdessä työantajan kanssa suunnitella miten ensiapuvalmius toteutetaan. Huomioitavaa on, että ensiapu valmius tarkoittaa myös psyykkisten reaktioiden ja seurausten käsittelemistä.
Työsuojelutoimikunta saa tiedon ensiapuvalmiuden lainsäädännöllisistä asioista, työterveyshuollon toimintatavasta määritellä ensiapuvalmius tarve ja Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille kohdennetusta koulutuksesta ensiapuvalmiuden turvaamiseksi erilaisilla työpaikoilla.
Ehdotus
Esittelijä
-
Aija Tuimala, HR-JOHTAJA, aija.tuimala@pirha.fi
Työsuojelutoimikunta kuulee Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintamallista määrittää työpaikkojen ensiapuvalmius lain säädännön mukaisesti. Sekä saa tiedon, miten työnantaja järjestää koulutusta.
Päätös
Työsuojelutoimikunta kuuli Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintamallista määrittää työpaikkojen ensiapuvalmius lain säädännön mukaisesti. Sekä sai tiedon, miten työnantaja järjestää koulutusta.