Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 7.4.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 33 Lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavien vuosiselvitykseen asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista 2024

2658/2025

Valmistelija

  • Katja Uitus-Mäntylä, PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.uitus-mantyla@pirha.fi

Perustelut

Laissa potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista (739/2023, § 4) säädetään, että potilaiden ja asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehityksestä tulee laatia vuosittain selvitys aluehallitukselle. Aluehallitukselle annettava selvitys on annettava lisäksi tiedoksi hyvinvointialueen alueen kuntien kunnanhallituksille ja aluehallintovirastolle sekä tarvittaessa muille lain 2 §:n 1 momentissa tarkoitettujen palvelujen järjestäjille ja tuottajille.

Pirkanmaan hyvinvointialueen voimassa olevan hallintosäännön (12 §, 9. kohta) mukaan asiakkuus- ja laatujaosto valmistelee lausunnon aluehallitukselle potilas- ja sosiaaliasiavastaavien selvityksestä.

Asiakkuus- ja laatujaosto on käynyt kokouksessaan 17.3.2025 § 25 lähetekeskustelun Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavien vuosiselvitykseen asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista 2024 annettavasta lausunnosta aluehallitukselle.

Taustatietoa vuoden 2024 asiavastaavien selvityksestä: 

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavatoiminnan järjestämisestä ja tuottamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueella  on vuoden 2024 alusta alkaen vastannut kokonaisuudessaan Pirkanmaan hyvinvointialue. Palvelun piiriin ovat tulleet myös yksityisesti järjestetyt terveydenhuollon palvelut. 

Vuosiselvitys kuvaa sosiaali- ja potilasasiavastaavien näkemystä potilaan ja asiakkaan aseman ja oikeuksien kehityksestä vuonna 2024, mutta ei ole kokonaiskuvaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tilasta. Selvityksessä esitetyt tiedot perustuvat asiavastaaville tulleiden potilaiden, asiakkaiden ja heidän edustajiensa sekä henkilöstön yhteydenottoihin sekä asioihin, jotka ovat tulleet esille muussa asiavastaavatoiminnassa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen potilasasiavastaaville tuli vuonna 2024 asiatapahtumia yhteensä 3266. Yhteydenoton tyypillisin syy oli hoidon toteuttaminen. Myös potilasvahinkoihin tai niihin liittyvistä epäilyistä sekä tietosuojaan liittyvistä erilaisista kysymyksistä keskusteltiin paljon potilaiden kanssa

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaaliasiavastaaville tuli vuoden 2024 aikana  yhteensä 979 asiatapahtumaa. Yhteydenoton syyt liittyivät pääasiassa palvelun toteuttamiseen. Sosiaalivastaava keskusteli asiakkaiden kanssa paljon myös päätöksistä ja sopimuksista, maksuasioista ja vahingonkorvauksista sekä jonotus ja käsittelyajoista.

Sosiaali- ja potilasasiavastaavat tilastoivat yhteydenotot Sampaset- tilastointiohjelmaan. Asiakkaan asian hoitaminen alusta loppuun tilastoidaan yhdeksi asiatapahtumaksi riippumatta siitä, kuinka monta yhteydenottoa asian selvittäminen vaatii. Kyse ns. case-tilastointitavasta. 

Vuoden 2024 selvityksen havainnot koskevat erityisesti alla olevia asioita. Havaintojen tarkemmat sisällöt on kuvattu selvityksessä.

  • Toisen puolesta asiointiin liittyvät kysymykset ovat haastavia.
  • ​Tarve lisätä tiedottamista alaikäisten potilaiden ja asiakkaiden asemasta ja oikeuksista.
  • Hyvinvointialueen vastuun kantaminen haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden palveluiden järjestämisestä myös muutostilanteessa, jonka hyvinvointialueet ovat tuoneet mukanaan.
  • Lakisääteisten hoitoon pääsyn määräaikojen ylittyminen eri palveluissa sekä perus- että erikoissairaanhoidossa.
  • Ostopalveluiden muutokset terveydenhuollon palveluissa.
  • Haasteet hoidon jatkuvuudessa ja sujuvuudessa.
  • Terveydenhuollon maksukattoon liittyvät ongelmat.
  • Asiakkaiden luottamus palveluihin ja niiden toimivuuteen.  
  • Yksityisen terveydenhuollon asiakkaan oikeusturvakeinona on myös kuluttajansuojalain mukainen virheilmoitus eli reklamaatio.
  • Asiakkaille aiemmin myönnettyjen sosiaalihuollon palveluiden päättäminen tai huomattava vähentäminen. 
  • Erityisesti työikäisten palveluiden haastava tilanne hyvinvointialueella.
  • Omantyöntekijän nimeäminen asiakkaalle (sosiaalihuoltolaki § 42).
  • Asumispalveluiden laskutuksen viiveet ja asiakkaiden riittävä tiedottaminen.
  • Rajoitustoimenpiteiden käyttö lastensuojelussa.
  • Lastensuojelun asiakkaana olevien lasten ja nuorten tiedottamisen lisääminen sosiaaliasiavastaavan palveluista.
  • Kuntien varhaiskasvatus:
    • Huomion kiinnittäminen siihen, että sosiaaliasiavastaavan yhteystiedot ovat näkyvillä varhaiskasvatuksen yksiköissä.
    • Huolehtia huoltajien ja vanhempien mahdollisuudesta tehdä muistutus niissä tilanteissa, kun he ovat tyytymättömiä varhaiskasvatuksen laatuun tai siihen liittyvään kohteluun.

Sote-palveluntuotannon vuosiselvitykseen liittyvät toimenpiteet tuodaan erikseen tiedoksi asiakkuus- ja laatujaostolle syyskuun 2025 kokoukseen. 

Asiakkuus- ja laatujaosto toteaa lausuntonaan selvitykseen seuraavasti:

Pirhassa tulisi kiinnittää huomiota haavoittuvien ryhmien palveluihin pääsyyn ja palvelupolkuihin sekä palveluiden laatuun.  Esimerkiksi palveluiden laatu ei näy mittareissa eikä sitä seurata säännöllisesti eikä siten synny kannustetta palveluiden laadulliseen kehittämiseen.

Puolesta-asioinnin tulisi olla helppoa ja vaivatonta. 

Maksujen perimättä jättämisen ja maksujen alentamisen tulisi olla prosessina selkeä ja yksinkertainen, jotta siitä voi jokainen selvitä. Tärkeää on huomioida helppous ja saavutettavuus.

Muistutustahojen saavutettavuuteen tulisi kiinnittää huomiota. Tietoa palveluista olisi hyvä lisätä sekä pohtia esimerkiksi aukioloaikoja ja mahdollisuutta tavoittaa esimerkiksi sosiaali- ja potilasasiavastaavat nykyistä paremmin.

Vuosiselvitystä olisi jatkossa hyvä kehittää sisällöllisesti siten, että myös epäkohdat tulisi selkeämmin esille. Mahdollisesti olisi hyvä pohtia yhteistyötä myös esimerkiksi laatumittariraportoinnin kanssa.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavan vuosiselvitys asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista 2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  1. hyväksyä esitetyn lausuntoluonnoksen ja
     
  2. saattaa sen aluehallitukselle tiedoksi.