Perustelut
Taustaa
Hyvinvointialueen omavalvonta on lakisääteinen tehtävä, jolla varmistetaan tehtävien lainmukainen toiminta ja tekemiensä sopimusten noudattaminen. Omavalvonta on sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kuuluvaa laadun- ja riskienhallintaa, jatkuvuuden varmistamista, yhdenvertaisuutta ja asiakas- ja potilasturvallisuuden turvaamista. Hyvinvointialueen on järjestämisvastuuseensa kuuluvana tehtävänä valvottava ja ohjattava sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Omavalvontaohjelmassa kuvataan, kuinka Pirkanmaan hyvinvointialue huolehtii sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen että pelastus- ja ensihoitopalvelujen omavalvonnasta niin palvelujen tuottajana kuin järjestäjänä. Ohjelman toteutumiseen liittyvät havainnot ja toimenpiteet tulee raportoida julkisessa tietoverkossa neljän kuukauden välein.
Pirkanmaan hyvinvointialue on vaikuttavuuden edelläkävijä. Laatu ja vaikuttavuus ohjaavat toimintaamme ja myös omavalvonnan kehittämistä.
Raportin keskeinen sisältö
Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonnasta ja ohjauksesta vastaa valvonta- ja asiavastaavatoiminnan vastuualue. Raportti kuvaa valvontakäyntien kohteet ja sisällöt. Vakavia poikkeamia oli 8,5% kaikista poikkeamista. Asiavastaavien yhteydenotot koskivat hoidon tai palvelun toteutumista, hoitoon pääsyä, tietosuojaa tai potilasvahinkoepäilyä.
Hoitotakuun määräajat saavutettiin varsin hyvin: perusterveydenhuollossa yli 23-vuotiailla 100%, alle 23-vuotiailla 90%. Suun terveydenhuollossa yli 23-vuotiailla 93%, ja alle 23-vuotiailla 78%. Erikoissairaanhoidon hoitotakuussa pysyttiin 96%:ssa potilaista. Alle 23-vuotiaiden mielenterveyspalveluiden osalta luku oli 92%. Ympärivuorokautiseen palveluasumiseen pääsi määräajassa 96% asiakkaista. Pelastustoiminnassa toimintavalmiusaikatavoitteet saavutettiin, mutta alueellisia puutteita ilmeni erityisesti Tampereella. Ensihoidon saavuttamisajoissa oli vajeita. Onnettomuuksien ehkäisyn määräaikaisen valvonnan tarkastusmäärä oli tavoitteen mukainen.
Asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavien ilmoituksen määrä kasvoi, mikä kuvaa osaltaan turvallisuuskulttuurin kehittymistä oikeaan suuntaan. Haittaa aiheuttaneiden tapahtumien osuus on pysynyt entisellään noin 50%. Eniten ilmoituksia tehtiin lääke- tai nestehoitoon, varjo- tai merkkiaineeseen liittyen.
Ikääntyneiden asiakkaiden laatumittaristo RAI:ta hyödynnetään laajasti kehittämisessä. Kotihoidon asiakkaista 92% on osallistunut omaan arviointiinsa (koko Suomi 80%), asumispalveluissa 32% ei ole vielä osallistunut arvioonsa (koko Suomen luku on 29%). Kotihoidossa 66% asiakkaista on asettanut hoidolle vähintään yhden tavoitteen (koko Suomi 54%), asumispalveluissa osuus on 43% (koko Suomi 29%).
Suoria asiakaspalautteita saapui alkuvuonna 2025 3103 kpl. Vuonna 2024 suositteluhalukkuuden arvo, NPS oli 76. Vuoden 2025 tammi-maaliskuun NPS-arvo oli 73. Työntekijäkokemusta ja turvallisuutta mittaavien kysymysten vastaukset ovat hyvällä tasolla.
Omavalvontaohjelman toteutumisen raportti esitellään konsernipalvelujen, sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastus- ja ensihoitopalvelujen sekä tukipalvelujen johtoryhmässä 30.4.2025, hyvinvointialueen johtoryhmässä 6.5.2025. ja viedään tiedoksi asiakkuus- ja laatujaostolle 12.5.2025.
Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman toteutumisen raportti 1- 3/2025 esitysdiat.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
Asiakkuus- ja laatujaosto päättää merkitä Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman toteutumisen raportin 1- 3/2025 tiedoksi.