Aluehallitus, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilinpäätös ja toimintakertomus 2022

6881/2023

Valmistelija

  • Mikko Hannola, vs. talousjohtaja, Mikko.Hannola@pirha.fi

Perustelut

Kuntalain 113 §:n mukaan kuntayhtymän tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava se valtuuston käsiteltäväksi kesäkuun loppuun mennessä.

Voimaanpanolain 41§:n mukaan kuntayhtymien tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen vuodelta 2022 allekirjoittavat hyvinvointialueen hallitus ja hyvinvointialuejohtaja. Hyvinvointialueen valtuuston on käsiteltävä tilinpäätökset ja päätettävä tilivelvollisille myönnettävästä vastuuvapaudesta 30 päivään kesäkuuta 2023 mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa.

Kuntalain 114§:n mukaan kuntayhtymän, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntayhtymäkonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin kuntayhtymän tilinpäätös. Konsernitilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys konsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.

Kuntalain 115 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuus­ton asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta kuntayhtymässä ja konsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta.

Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää samalla tilikauden tuloksen käsittelystä ja tarvittavista talouden tasapainottamista koskevista toimenpiteistä. Voimaanpanolain 33 §:n mukaan kuntayhtymien jäsenkuntien on katettava kuntayhtymän taseeseen kertynyt alijäämä kuntalain (410/2015) säännösten mukaisesti ennen kuntayhtymän siirtämistä hyvinvointialueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taseen kertynyt ali- /ylijäämä tulee olla 0.

Sairaanhoitopiirin perussopimuksen 27 §:n mukaan tilinpäätös on annettava tilintarkastajien tarkastettavaksi viimeistään tilikautta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä. Tilintarkastajien on annettava kultakin tilikaudelta tilintarkastuskertomus huhtikuun loppuun mennessä. Tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdyistä muistutuksista selvitykset sekä hallituksen lausunto toukokuun loppuun mennessä.

Tilinpäätöstä laadittaessa on noudatettava seuraavia yleisiä kirjanpidon periaatteita:

  • oletus kirjanpitovelvollisen toiminnan jatkuvuudesta
  • johdonmukaisuus laatimisperiaatteiden ja -menetelmien soveltamisessa tilikaudesta toiseen
  • huomion kiinnittäminen liiketapahtumien tosiasialliseen sisältöön eikä yksinomaan niiden oikeudelliseen muotoon
  • tilikauden tuloksesta riippumaton varovaisuus
  • tilinavauksen perustuminen edelliseen tilikauden päättäneeseen taseeseen
  • tilikaudelle kuuluvien tuottojen ja kulujen huomioon ottaminen riippumatta niihin perustuvien maksujen suorituspäivästä sekä kunkin hyödykkeen ja muun tase-eriin merkittävän erän erillisarvostus
  • maksuperusteiset kirjaukset, vähäisiä liiketapahtumia koskevia kirjauksia lukuun ottamatta, on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista.
     

Kirjanpitolain mukaan toimintakertomuksessa on annettava tiedot toiminnan kehittymistä ja tuloksellisuutta, taloudellista tilannetta sekä merkittävimpiä riskejä koskevista tekijöistä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2022 on liitteenä.

Taloudellisesti vuoden 2022 tavoitteena oli kattaa aiempien tilikausien alijäämä eli tehdä vastaava summa ylijäämää. Toiminnallisesti vuoden 2022 tavoitteena oli purkaa korona-aikana kertyneitä hoitojonoja ja saada tilannetta tasapainoon ennen toiminnan siirtymistä hyvinvointialueelle. Vuosi 2022 oli kuitenkin toiminnallisesti hyvin vaikea johtuen erityisesti henkilöstöresursseihin liittyvistä haasteista ja sen vuoksi toiminnan määrä toteutui merkittävästi edellistä vuotta pienempänä. Toiminnan määrä laski kaikilla toiminnan osa-alueilla. Sen johdosta myöskään taloudellista tavoitetta ei saavutettu. Suunniteltua pienempi toiminnan määrä näkyi suunniteltua selvästi pienempänä laskutustoteumana ja kuntalaskutus (ennen alijäämän kattamista) alitti talousarvion yhteensä 22,5 miljoonaa euroa. Kulujen osalta taloutta pystyttiin kuitenkin melko hyvin sopeuttamaan toiminnan määrän vähenemiseen ja henkilöstökulut alittivat talousarvion 13,8 miljoonaa euroa ja toimintakulut kaikkiaan alittivat talousarvion 12 miljoonaa euroa. Kiinteiden kulujen osalta kulurakenteeseen ei voi kuitenkaan nopeasti reagoida, vaan ne toteutuivat ennakoidusti. Sairaanhoitopiiri tasapainotti talouttaan myös erillistoimin vuoden 2022 aikana. Laskentatavasta riippuen erillistoimien vaikutus oli vähintään 17 miljoonaa euroa koostuen maanmyynneistä, osakkeiden myyntivoitoista sekä ylimääräisistä tytäryhtiöiltä kerätyistä osinkotuotoista.

Toiminnalliset ongelmat heijastuivat valtuustoon nähden sitovien tavoitteiden toteutumiseen ja ne eivät toteutuneet odotetusti. Tavoitteisiin päästiin kiireettömään hoitoon pääsyn osalta, NPS-palvelukokemuksessa, 15-D mittarin käyttöönotossa, OmaTays-rekisteröintien määrässä sekä investointien toteutumisessa. Tilikauden tulos toteutui lain vaatimalla tavalla eli edellisten tilikausien alijäämä saatiin katettua. Tavoitteista eivät toteutuneet kiireelliseen hoitoon pääsy, etävastaanottojen osuus käynneistä, tutkimusrahoituksen tavoiteltu kasvu, kehityskeskusteluiden toteutuminen, työntekijäkokemus eivätkä DRG-pohjaiset tuottavuusmittarit.  

Ennen alijäämän kattamista sairaanhoitopiirin alijäämäksi muodostui 277 264,63 euroa. Edellisten tilikausien alijäämää oli taseessa kertyneenä 7 915 300,86 euroa. Nämä katettiin erillisellä lisälaskutuksella loppulaskutuksessa. Lisälaskutusta tehtiin yhteensä 8 192 565,49 euroa ja se toteutettiin jäsenkunnille peruspääomaosuuksien suhteessa.

Alijäämän kattamisen jälkeen tilikauden tulokseksi muodostui 7 805 437,62 euroa ja esitettävien tilinpäätöskirjausten jälkeen vuoden 2022 ylijäämäksi muodostuu 7 915 300,86 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, Sosiaali, taru.kuosmanen@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • allekirjoittaa vuoden 2022 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajan tarkastettavaksi,
     
  • saattaa tilinpäätöksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunnan valmistelun jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi,
     
  • oikeuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään toimintakertomukseen oikaisuluontoisia sekä muita mahdollisia teknisiä korjauksia ennen valtuustokäsittelyä.


Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että tilikauden tuloksesta (7 805 437,62 euroa) kirjataan seuraavat poistoeron, varausten ja rahastojen muutokset:

  • puretaan R-rakennuksen rakentamista ja varustamisen osalta poistoeroa kokonaishankinnan poistojen mukaisessa aikataulussa vuonna 2022 yhteensä 104 126,76 euroa
     
  • kirjataan korkoa 263,52 euroa Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahaston pääomalle vuodelta 2022
     
  • puretaan Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahastoa rahaston käyttöä vastaavasti 6 000,00 euroa.


Tilinpäätöskirjausten jälkeen sairaanhoitopiirin tilikauden ylijäämä vuodelta 2022 on 7 915 300,86 euroa.

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että ylijäämä jätetään tilikauden yli-/alijäämätilille, jonka jälkeen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taseen kertynyt yli-/alijäämä on 0,00 euroa

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Merkittiin, että liitteenä olevaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilinpäätös ja toimintakertomus 2022 korjattiin sivut 55-60 virheellisten konsernitilinpäätöksen laskelmien osalta.

Merkittiin, että Jarmo Takala poistui kokouksesta § 79 aikana. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: Biokatu 12,​ 3. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.