Yhteistoimintaelin, kokous 29.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Vastaus työsuojelun ja työhyvinvoinnin toimintaohjelmaa koskevaan huomiopyyntöön

7760/2023

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen työsuojelun ja työhyvinvointiohjelman laatimisesta ja hyväksymisprosessista on jätetty yhteistoimintaelimen jäsenille huomiopyyntö sähköpostilla 2.2.2023. Yhteistoimintaelimen kokouksessa 6.3. sovittiin asiaa käsiteltävän omana pykälänä 29.3.2023 kokouksessa.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on Henkilöstöjaoston tehtävissä hyväksyä työsuojelun yleiset periaatteet sekä työhyvinvoinnin toimintaohjelma. Työturvallisuuslaissa 738/2002 on 9 § työnantajalle kirjattu velvoite siitä että organisaatiossa on oltava turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi tarpeellista toimintaa varten ohjelma, joka kattaa työpaikan kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutuksen (työsuojelun toimintaohjelma). Työturvallisuuslaki on työnantajaa velvoittava laki ja siitä syystä Pirkanmaan hyvinvointialueella työsuojelun ja työhyvinvoinnin toimintaohjelma on valmisteltu johtoryhmissä, Yhteistoimintaelimessä ja henkilöstöjaoksessa jo vuonna 2022. Vaikka strategia ja henkilöstöohjelma eivät olleet vielä valmiita eikä hyväksyttyjä, niin ne olivat luonnosmuodossa käytettävissä tätä ohjelmaa laadittaessa. Huomiopyynnössä viitataan, että työsuojeluvaltuutetut eivät ole osallistuneet toimintaohjelman laatimiseen eikä asiaa ole käsitelty työsuojelutoimikunnassa. Huomiossa viitataan lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelunyhteistoiminnasta 44/2006 26 § yhteistoiminnassa käsiteltävistä asioista. Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaelin toimi joulukuussa 2022 työsuojelutoimikuntana ja näin ollen tämän toimielimen tuli käsitellä asiakirja edellä esitetyn mukaisesti kuten on toimittukin kokouksessa 14.12.2022.

Pirkanmaan hyvinvointialue on organisaationa suuri. Työsuojelun ja työhyvinvoinnin toimintaohjelman sisällössä huomioissa kiinnitettyihin konkreettisten tavoitteiden puuttuminen on ollut tiedossa. Uudessa rakentuvassa organisaatiossa tiedettiin että ensimmäisenä vuotena ei ole käytössä edeltävien vuosien tunnuslukuja eikä tällöin ole olemassa vertailukohtia. Ilman vertailukohtia on haasteellista asettaa tavoitteita. Asiakirjaa esiteltäessä eri yhteyksissä esitettiin, että työsuojelun ja työhyvinvoinnin toimintaohjelman tavoitteiden tarkempi määrittely on hyvä tehdä palvelulinja- tai lähijohtamisaluetasolla. Tästä määrittelystä on hyvä käydä keskustelu ensimmäisissä työsuojelutoimikunnan kokouksissa ottaen huomioon se, mitä tietoa on saatavilla. Toimintaohjelma on laadittu työsuojelukaudelle, joka jatkuu vuoden 2025 loppuun. Ohjelman sisältöä on hyvä arvioida vuosittain. Myös Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman käynnistyttyä sen kärkien saavuttamisen tavoitteita voidaan hyödyntää työsuojelun ja työhyvinvointiohjelman tarkempien tavoitteiden määrittämisessä.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, henkilöstöjohtaja, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin keskustelee huomiopyynnöstä ja antaa vastauksen.

Päätös

Yhteistoimintaelin keskusteli huomiopyynnöstä ja antaa vastauksen.

Kokouskäsittely

Kimmo Mäkelän kommentoi:

Työsuojelun toimintaohjelmaa on tarve päivittää, kun tulee riittävästi tietoa Granite, Haipro, työtapaturmat ja sairauspoissaolotilastoista. Päivittämisen aikataulu syksy 2023 tai kevät 2024. Lisäksi pitää miettiä, tarvitseeko nostaa toimintaohjelmaan erilaisia teemakärkiä, joita käydään läpi, kunnes toimintamallit ovat muuttuneet käytännöiksi, eri lähijohtamisalueilla voi olla erilaiset kärjet.