Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia.
Monipalveluvaliokunta aloitti valiokuntamietinnön valmistelun aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella syksyllä 2022. Joulukuun 2022 ja huhtikuun 2023 välillä mietintöä on käsitelty viidessä valiokunnan kokouksessa. Monipalveluvaliokunta on kuullut kokouksissaan useita asiantuntijoita liittyen laaja-alaisesti valmisteltavan mietinnön aihealueeseen, kuten aikuispsykiatrian palveluihin, mielenterveyden palvelujärjestelmän haasteisiin sekä päihdepalveluiden järjestämiseen Pirkanmaalla. Kuultuina asiantuntijoina ovat toimineet STM:n alaista Suomen mielenterveysstrategian laadintaa vuosille 2020-2030 johtanut professori, kokenut psykiatri, päihdealan järjestöjen toimitusjohtajia, mielenterveysjärjestön edustajia, hyvinvointialueen alan viranhaltijoita, päihdealan järjestötoimijoita sekä Hotuksen tutkija tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuvasta toiminnasta.
Valiokunta on jakautunut alkuvuodesta kuuteen pienryhmään valmistelemaan mietintöluonnosta. Pienryhmät ovat työskennelleet varapuheenjohtajien laatiman ohjeistuksen perusteella. Luonnokset talletetaan 12.5.2023 mennessä sovittuun yhteiseen työskentelytilaan. Tulevassa kokouksessa pienryhmät esittelevät valiokunnalle luonnoksensa.
Ehdotus
Monipalveluvaliokunta jatkaa valiokuntamietinnön työstämistä kokouksessa, käsittelee sovittujen pienryhmien esitykset sekä sopii jatkatoimenpiteistä ennen valiokuntamietinnön hyväksymistä kesäkuun kokouksessa.
Päätös
Valiokunta sopi mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä käydyn keskustelun pohjalta. Puheenjohtajisto valmistelee mietinnön johdannon ja pienryhmät tekevät muutokset tekstin sisältöön sekä rakenteisiin käydyn keskustelun perusteella 26.5.2023 mennessä. Mietintö hyväksytään valiokunnan kesäkuun kokouksessa.