Henkilöstöjaosto, kokous 10.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Psykiatrian tilannekatsaus

7996/2023

Valmistelija

  • Hanna-Mari Alanen, Hanna-Mari.Alanen@pirha.fi

Perustelut

Psykiatrisissa ja mielenterveys- ja päihdepalveluissa Pirkanmaalla on vallinnut jo pitkään palvelujetarpeen, kysynnän ja käytön sekä voimavarojen epätasapaino. Tilannetta on korjattu lukuisilla hallinnollisilla ja toiminnallisilla uudistuksilla, mutta ne eivät ole osoittautuneet riittäviksi. Palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle epätasapaino on kärjistynyt ja johtanut palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden riskien realisoitumiseen. Hoitojonot ovat kasvaneet ja lähetteiden määrät ovat jyrkässä kasvussa.  Lisäksi osaavan henkilöstön rekrytointi on muuttunut erittäin haastavaksi. Psykiatrian vaikea tilanne on kuormittanut voimakkaasti sekä psykiatrianhenkilöstöä että johtavia viranhaltijoita. Ratkaisujen löytämiseksi hyvinvointialueella käynnistetään välittömästi psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän kokonaisselvitys. Selvityksessä etsitään keinoja palvelujen tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä haetaan yhdessä ratkaisuja henkilöstöä ja johtoa kuormittaneisiin tilanteisiin.

Aluehallitus on päätöksellään 20.3.2023 päättänyt käynnistää Psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvityksen, sekä nimennyt siihen ohjausryhmän. Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola on päätöksellään 31.3.2023 nimennyt selvitystyöhön työryhmän.

Työryhmän puheenjohtajana toimii vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo.

Työryhmä on aloittanut työskentelynsä 11.4.2023, ja sopinut työn tehtäväksi viidessä osiossa, joita ovat

  1. Psykiatrian rekrytointien ja työolojen kehittäminen
  2. Perustason mielenterveyspalveluiden vahvistaminen ja tuki
  3. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaminen toiminnallisena kokonaisuutena
  4. Benchmarking- työryhmä 
  5. Toimeenpano- ja strategiatyöryhmä.

Alatyöryhmien tehtävänä on 1) muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian,​ mielenterveys-​ ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta 2) laatia analyysi väestötasoisesta palvelutarpeesta ja palvelujen käytöstä viimeisen vuoden ajalta sekä verrata ja suhteuttaa tätä käytettävissä oleviin aineellisiin ja inhimillisiin voimavaroihin sekä 3) verrata palvelujärjestelmän nykytilan kuvauksen löydöksiä muiden yliopistollisten hyvinvointialueiden tilanteeseen.

Nykytilan analyysin pohjalta selvityksessä tuotetaan väliraportti,​ jossa esitetään konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja lyhyen aikavälin toimenpiteet lähikuukausille ongelmien ratkaisemiseksi. Väliraportti tuotetaan kesäkuun 15. päivään 2023 mennessä. Lisäksi selvityksessä laaditaan keskipitkän aikavälin (2 – 4 vuotta) toimenpide-​ohjelma toiminnallisten,​ rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi. Ehdotuksissa pyritään yhtenäiseen,​ palvelulinjarajat ylittävän toimintakulttuurin rakentamiseen. Selvitystyö linkitetään strategian ja sen toimeenpano-​ohjelman tavoitteisiin.

Osana selvitystyötä selvitetään mahdollisia työyhteisöongelmia ja esitetään tarvittaessa konkreettiset ratkaisuehdotukset tilanteeseen. Mahdollisesti esiintyvät työyhteisöongelmat kuvataan siinä laajuudessa,​ kun on tarkoituksenmukaista perustilanteen selvittämiseksi.

Loppuraportti julkaistaan 30.9.2023.

Asiaa ovat kokouksessa alustamassa hyvinvointialueen vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo ja psykiatrian toimialueen johtaja Hanna-Mari Alanen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

 Henkilöstöjaosto päättää

  • merkitä esittelyn tiedoksi.

Päätös

 Henkilöstöjaosto päätti

  • merkitä esittelyn tiedoksi.

Kokouskäsittely

Kokouksessa kuultiin asiantuntijoina johtajaylilääkäri Sirpa Rainesaloa ja psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alasta, jotka poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa. 

Anneli Taina poistui § 30 käsittelyn aikana klo 18.09 - 18.14 ajaksi.

Timo Tuomisto poistui kokouksesta kokonaan § 30 aikana klo 18.12.

Keijo Kaleva poistui § 30 käsittelyn aikana klo 18.17 - 18.20 ajaksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).