Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvontasuunnitelman toteutuminen tammi-maaliskuu 2023

10008/2023

Valmistelija

  • Katja Uitus-Mäntylä, PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.uitus-mantyla@pirha.fi

Perustelut

Taustaa

Hyvinvointialueen on järjestämisvastuuseensa kuuluvana tehtävänä valvottava ja ohjattava järjestämisvastuullaan olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ja palveluntuottajia (sote-valvonta). Aluevaltuusto on hyväksynyt 16.1.2023, § 9 osana Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelman vuosille 2023–2024. Omavalvontaohjelman mukaisesti palvelunjärjestäjän keskeisenä tehtävänä on varmentaa järjestämisvastuunsa toteuttaminen. Järjestämisvastuu varmennetaan järjestäjän omavalvontaohjelman mukaisella laadunkehittämisellä ja itsearvioinnilla (Strategisen ohjauksen tehtäväalue) sekä oman ja hankitun sosiaali- ja terveyspalvelun valvonnalla (Tukipalveluiden tehtäväalue). Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonnasta ja ohjauksesta vastaa valvonta- ja asiamiestehtävät vastuualue.

Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonnasta ja ohjauksesta vastaa valvonta- ja asiamiestehtävät vastuualue. Valvontayksikön suoriteraportti tammi-maaliskuulta 2023 on jaoston oheismateriaalina.

Valvontasuunnitelman mukaisesti valvontayksikkö kartoittaa vuoden 2023 aikana hyvinvointialueen palveluyksiköiden (oma tuotanto ja ostopalvelut) omavalvontasuunnitelmien lainmukaisuutta, laadullista riittävyyttä ja toteutumista. Vuonna 2023 tarkastetaan kaikki ympärivuorokautista hoivaa antavat sosiaalihuollon palveluyksiköt. Näitä on Pirkanmaan hyvinvointialueella 364 (oma tuotanto ja ostopalvelut). Muiden palveluyksiköiden suunnitelmallinen valvonta painottuu seuraaville vuosille.

Valvontayksikön toiminnan käynnistyminen

Valvontayksikön valvonta-asiantuntijat ovat aloittaneet työssään porrastetusti pääasiassa tammikuun aikana. Valvonta-asiantuntijoiden 15 vakanssista oli maaliskuun loppuun mennessä täytetty 13. Kahden vielä täyttämättä olevan vakanssin rekrytoinnit on käynnistetty maaliskuussa ja henkilöt aloittavat työssään huhtikuussa.

Tammikuussa valvontayksikön toiminnan painopisteenä on ollut uuden henkilöstön perehdyttäminen, valvonta-asiantuntijoiden tehtäviin liittyvien toimintaprosessien luominen sekä erilaisen valvonnan käyttöön tulevan kirjallisen materiaalin laadinta. Valvonta-asiantuntijoille on lisäksi hankittu 5 op:n laajuinen hyvän hallinnon verkkokoulutus, joka jokaisen työntekijän tulee suorittaa. Koulutuksen suorittaminen on aloitettu tammikuussa.

Tammi-helmikuussa on kartoitettu soveltuvia toimitiloja valvonta- ja asiamiestehtävien vastuualueen käyttöön. Muutto tiloihin on tapahtunut maaliskuun alkupuolella.

Valvontatyön käyttöön tarkoitettua Sotevati-järjestelmään kehitettiin Pirsote-hankkeessa ja hanke päättyi vuoden 2022 lopussa. Järjestelmää ei saatu hankeaikana täysin toimintavalmiiksi. Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä on selvitetty järjestelmän kehittämisen ja käyttöönoton jatkamista Pirkanmaan hyvinvointialueen. Tästä olisi kuitenkin syntynyt hyvinvointialueelle merkittäviä taloudellisia kustannuksia, joten kehittämistyöstä järjestelmän osalta on luovuttu. Maaliskuussa on tehty kartoitusta muista mahdollisista järjestelmistä ja käynnistetty hankinta.

Valvontasuunnitelman mukainen toiminta

Luvanvaraisten sosiaalihuollon yksiköiden ohjaus- ja valvontakäynnit on aloitettu pääasiassa helmikuussa. Suunnitelman mukaisia valvontakäyntejä ympärivuorokautista hoivaa antaviin sosiaalihuollon palveluyksiköihin on tehty tammi-maalikuussa yhteensä 53. Pääasiassa alkuvuoden käynnit ovat kohdistuneet ostopalveluina tuotettaviin palveluihin. Yksiköistä seitsemässä toiminta on ollut vaatimusten mukaista, vähäisiä puutteita on ollut 39 yksikössä ja seitsemässä yksikössä toiminnassa on ollut vaatimusten vastaisuutta. Vähäisten puutteiden johdosta valvontayksikkö on antanut pääasiallisesti neuvontaa ja ohjausta. Toiminnassa havaituista vaatimusten vastaisuuksista on toimintayksikölle seurannut epäkohdista riippuen erilaisia jatkotoimenpiteitä (mm. korjauskehotus).  

Ohjaus- ja valvontakäynneillä havaitut puutteet ovat kohdistuneet pääasiassa seuraaviin asioihin:

  • omavalvontasuunnitelmien sisältö
  • henkilöstön rakenne ja riittävyys
  • lääkehoito

Muu valvontatoiminta

Valvontayksikköön tulleiden palautteiden ja epäkohtailmoitusten perusteella on tehty muita valvonta- ja ohjauskäyntejä sosiaalihuollon yksiköihin viisi. Käynnit on toteutettu ennalta ilmoittamatta. Uusien toimintayksiköiden lupatarkastuksia on tehty neljä ja ilmoituksenvaraiseen palvelutoimintaan liittyviä käyntejä kaksi.

Aluehallintovirastolta saapuneita epäkohtailmoituksia ja omavalvonnalliseen käsittelyyn siirrettäviä asioita on tullut valvontayksikköön yhteensä 16. Ilmoituksista yhdeksän on koskenut ostopalveluita ja seitsemän hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa.  

Valvontayksikkö vastaa uusien yksityisten sosiaalipalveluiden ilmoitusten käsittelystä Pirkanmaalla. Aluehallintovirastoon rekisteröitävistä palveluista on tehty 14 lausuntoa ja hyvinvointialueen omaan tukipalveluiden rekisteröintiin liittyviä ilmoituksia on käsitelty 26. Ilmoitusten käsittelyssä erityisenä haasteena on ollut ilmoitusten puutteellisuus, joka on lisännyt käsittelyyn kuluvaa työmäärää ja aikaa.

Yhteistyö, ohjaus ja neuvonta

Sote-palvelutuotannon kanssa on pidetty pääasiassa sopimustenmukaisuuden valvontaan liittyvissä asioissa kokouksia viisi. Lisäksi valvontayksikön toimintaa on käyty esittelemässä palvelulinjojen laajennetuissa johtoryhmissä ja nämä käynnit jatkuvat edelleen. Hyvinvointialueen sisällä valvontatoiminnan ja sote-palvelutuotannon toimintakäytäntöjä ja prosesseja on käyty läpi. Osa toimintakäytännöistä on saatu jo melko pitkälle sovittua. Suurella hyvinvointialueella erilaisten omavalvonnan toimintakäytäntöjen määrittäminen ja toimeenpano vaativat kuitenkin erityisesti palvelutuotannolta paljon työtä.

Valvontasuunnitelmaan on kirjattu tavoitteena, että valvonta- ja asiamiestehtävien vastuualue järjestää vuoden aikana kolme ohjaustilaisuutta palveluntuottajille. Käytännön toiminnassa esiin tulleet asiat ja kysymykset ovat osoittaneet, että tilaisuuksien järjestäminen yhteistyössä oman sote-palvelutuotannon kanssa on toimivampi vaihtoehto kuin vain valvonnan järjestämät tilaisuudet. Ensimmäinen palvelutuotannon järjestämä tilaisuus palvelutuottajille on tulossa huhtikuussa ja tilaisuudessa käsitellään myös valvonta-asioita. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  •  merkitä tiedoksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutumisen tammi-maaliskuulta 2023.

Päätös

Asiakkuus- ja laatujaosto päätti

  •  merkitä tiedoksi kuullun sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutumisen tammi-maaliskuulta 2023.

Lisäksi jaosto uudistaa huolensa valvontaresurssien riittävyydestä.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin asiantuntijana valvonnan ja asiamiestehtävien palvelupäällikköä Katja Uitus-Mäntylää, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Puheenjohtaja esitti, että jaosto uudistaa huolensa valvontaresurssien riittävyydestä. Puheenjohtajan ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Merkittiin, että teknisenä korjauksena liite "Valvontayksikön suoriteraportti tammi-maaliskuu 2023" muutettiin julkiseksi.

Tiedoksi

Palvelulinjajohtajille

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).