Vanhusneuvosto, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Palveluiden verkoston suunnittelu, tilannekatsaus

9845/2023

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten ja missä palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja niiden kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista ja aluehallitus palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista järjestetään asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Palveluiden verkoston osakokonaisuudet esitellään valiokunnissa, jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Henkilöstön edustajia on mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Mikäli palvelukohtainen toimenpidesuunnitelma sisältää henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa tai palvelurakenteen muutoksia, ennen lopullisia päätöksiä käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.

Palveluiden verkoston kehittämisen yleiset periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavauus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat ja laaja-alainen yhteistyö. Palvelukohtaiset kehittämisen periaatteet tarkentavat ja konkretisoivat yleisiä periaatteita. Palveluiden verkoston yleisiä ja palvelukohtaisia periaatteita suunnitellaan vietäväksi päätöksentekoon 14.8.2023. Osakokonaisuuksista hyväksymistä jatkovalmisteluun esitetään vastaanottopalveluiden ja työikäisten sosiaalityön, vuodeosasto- ja päivystysselvityksen osalta 11.9.2023 aluehallituksen kokousta ja erityisryhmien asumisen ja mielenterveys- ja päihdetyön selvityksen osalta 9.10.2023 aluehallituksen kokousta. Muut osakokonaisuudet kuten nuorten, lasten ja perheiden palvelujen osalta aikataulu tarkentuu syksyllä 2023. Pelastuspalvelujen palveluiden verkoston suunnitelma kytkeytyy pelastuspalveluiden palvelutasopäätöksen valmisteluun ja viedään päätöksentekoon 6.11.2023 aluevaltuustoon.

Kuullaan johtavan asiantuntija Sisko Hiltusen esitys suunnitelmasta. 

Ehdotus

Merkitään tiedoksi palveluiden verkoston suunnitelma.

Päätös

Merkittiin tiedoksi palveluiden verkoston suunnitelma. Vanhusneuvoston näkemyksen mukaan palveluiden verkostoa valmisteltaessa tulee olla mukana myös käyttäjien edustaja.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).