Aluevaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntatyöskentelyn kehittäminen

7670/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen poliittinen päätöksentekorakenne perustuu valtuustosopimuksessa linjattuun valiokuntamalliin. Valtuuston valiokuntia ovat tulevaisuus - ja strategiavaliokunta, hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, monipalveluvaliokunta ja vähän palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta. Valiokunnissa on  puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja 18 jäsentä (1+2+18 = 21).

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti valiokuntien  tehtävänä on käsitellä aluevaltuuston päätöksentekoon tulevia laajakantoisia, strategisia ja poliittista harkintaa edellyttäviä asioita. Valiokunnan jäsenistä vähintään kolme neljäsosaa (3/4) on valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Aluevaltuusto nimesi 30.3.2022 valiokuntien jäsenet ja varajäsenet sekä puheenjohtajat. Valiokuntien työskentely käynnistyi keväällä 2022. Valiokuntien työtä on tuettu valiokuntakoordinaattorin ja toimielinsihteerin työpanoksella. Valiokuntien työskentelyä ohjaava työjärjestys valmisteltiin syksyn 2022 aikana ja hyväksyttiin aluevaltuustossa joulukuussa 2022. Syksyn aikana kävi ilmi, että valiokuntien työskentely vaatii vahvempaa prosessien kuvaamista ja työskentelyn kehittämistä yhteistyössä valiokuntien ja viranhaltijoiden kanssa. Valiokunnille nimettiin vastuuviranhaltijat tammikuussa 2023. 

Valiokuntatyön kehittäminen käynnistettiin joulukuussa 2022 yhteistyössä ulkopuolisen konsultin ja valiokuntien puheenjohtajien kanssa. Työskentelyn tavoitteena oli kuvata valiokuntien työskentelyyn liityviä toimintamalleja  ja selkeyttää aluehallituksen, aluevaltuuston, valiokuntien ja viranhaltijoiden välistä yhteistyötä. Konsultit tekivät aluevaltuutetuille kyselyn, jonka pohjalta toteutettiin valiokuntien kanssa työpajat. Myös valiokunnille nimetyille vastuuviranhaltijoille pidettiin oma työpaja. Konsultit laativat kehittämishankkeen perusteella loppuraportin, joka sisältää kehittämisehdotukset valiokuntamallin edelleen kehittämiseksi ja juurruttamiseksi osaksi poliittista päätöksentekorakennetta. Johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinmalli osoittaa edelläkävijyyttä. Muillakin hyvinvointialueilla on valmistelevia toimielimiä, mutta Pirkanmaan malli on toistaiseksi ainoa alueellinen valiokuntamalli. Malli on rakennettu sekä teema- että asiakasnäkökulmien varaan. Valiokuntamalli on uudenlainen tapa organisoida poliittista päätöksentekoa ja virkavalmistelua. Lisäksi hyvinvointialueet ovat kokonaan uusi hallinnollinen taso. Siksi päätöksenteon prosessien muotoutumiselle ja uudenlaisen ajattelun omaksumiselle on annettava aikaa sekä viranhaltija- että luottamushenkilöpuolella.

Valiokuntamallin kehittäminen jatkuu osana hyvinvointialueen hallinnon ja päätöksenteon uudistamisohjelmaa. Kehittämisessä tullaan vahvistamaan myös valiokuntatyön näkyvyyttä alueen asukkaille ja edistämään  yhteistyötä vaikuttamistoimielimen ja muiden sidosryhmien kanssa. Hallinnon uudistamisohjelma on osa strategian toimeenpanoon liittyvää kokonaisuutta ja toimenpiteet ajoittuvat koko valtuustokaudelle 2023-2025.  

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan loppuraportin ja saattaa raportin edelleen tiedoksi aluevaltuustolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Jori-Pekka Träskbäck saapui kokoukseen.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 24.4.2023 § 106.

Valiokuntatyön kehittämisen loppuraportti on liitteenä.

Valiokuntamallin kehittäminen jatkuu osana hyvinvointialueen hallinnon ja päätöksenteon uudistamisohjelmaa. Kehittämisessä tullaan vahvistamaan myös valiokuntatyön näkyvyyttä alueen asukkaille ja edistämään yhteistyötä vaikuttamistoimielimen ja muiden sidosryhmien kanssa. Hallinnon uudistamisohjelma on osa strategian toimeenpanoon liittyvää kokonaisuutta ja toimenpiteet ajoittuvat koko valtuustokaudelle 2023-2025.  

Ehdotus

 Aluehallitus päätti 

  • saattaa loppuraportin edelleen tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Merkittin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin hallintojohtaja Vuokko Ylisen esitys "Nostoja valiokuntien työskentelystä 2023"


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).