Aluevaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelma 2023-2025

6452/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
Anni Kurvinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, Anni.Kurvinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella on valmisteltu Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelma vuosille 2023–2025. Hankintaohjelmalla aluevaltuusto ohjaa hyvinvointialueen hankintoja ja niiden kehittämistä valtuustokaudella.

Hankintaohjelman valmistelu

Hankintaohjelman luonnos on käsitelty monipalveluvaliokunnan kokouksessa 21.3.2023. Valiokunta on laatinut lausunnon, joka on asian liitteenä. Lausunto on huomioitu hankintaohjelmassa muun muassa asiakkaan palvelujen hankinnan periaatteissa.

Hankintaohjelma on valmisteltu strategisen ohjauksen tehtäväalueen hankinnan vastuualueella, ja kaikkien tehtäväalueiden johtoryhmät ovat käsitelleet ja linjanneet hankintaohjelman valmistelua. Sisällöllisesti valmistelussa on soveltuvin osin hyödynnetty kansallista julkisten hankintojen strategiaa. 

Hankintaohjelman keskeinen sisältö

Hankintaohjelmassa linjataan hyvinvointialueen strategiaa konkretisoivat hankinnoilla tavoiteltavat päämäärät ja priorisoidut toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.

Hyvinvointialueen hankinnoilla tavoiteltavat päämäärät 2025 
1) Hankimme vaikuttavia, laadukkaita ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia palveluja, tavaroita ja urakoita
2) Hankinnat ovat kustannusvaikuttavia suhteessa omaan tuotantoon
3) Hankinnat ovat vastuullisia ja hallitsemme riskejä monipuolisesti
4) Edistämme ja hyödynnämme monipuolisia markkinoita ja niiden ekosysteemejä.

Hankintaohjelmassa on määritetty päämääräkohtaiset osa-alueet, jotka täsmentävät mitä tarkoitamme kullakin päämäärällä tai miten ne ilmenevät toiminnassamme.

Hankintatoiminnan kehittämisen painopisteet 2023–2025
1) Johtaminen ja hankintataidot: Tähtäämme strategisesti johdettuun hankintatoimintaan ja panostamme hankintaosaamiseen.
2) Tietoperustaisuus ja järjestelmien tuki: Rakennamme tietoon perustuvaa hankintatoimintaa ja kyvykkyyttä analytiikan hyödyntämiseen
3) Vastuullisuus ja riskienhallinta: Riskienhallinta ja vastuullisuuden edistäminen tuodaan osaksi toimintaamme läpi hankintaprosessin
4) Markkinatuntemus: Kasvatamme markkinatuntemusta ja kyvykkyyttä markkinavaikutusten arviointiin ja innovatiivisiin hankintoihin.

Painopisteet ovat hankinnoilla tavoiteltavien päämäärien saavuttamista edistäviä toimintatapoja tai ominaisuuksia, joiden kehittämiseen panostetaan. Hankintaohjelmassa on määritetty painopisteittäin 3-4 konkreettista toimenpidettä. 

Hankintaohjelman toteutumisesta raportoidaan tilinpäätöksessä ja suppeammin osavuosikatsauksissa. Hankinnoilla tavoiteltavien päämäärien saavuttamisesta tehdään vuosittain kokonaisarviointi, jonka tueksi on määritetty mittareita. Mittarit ovat tulos- tai prosessimittareita, jotka tuottavat tietoja muun muassa asiakkaiden osallisuudesta hankintojen suunnittelussa, kustannuksista, tarjoajista ja kilpailutusten voittajista sekä hankintojen tulosperusteisuudesta. Toimenpiteistä raportoidaan osana osavuosikatsauksia strategian toimeenpano-ohjelmaan liittyvin osin.

Hankintaohjelma on liitteenä.

Päätösvallan peruste: Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 10a § 2.kohta.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että 

  • aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hankintajohtaja Anniina Tirrosta. Tirronen poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa. 

Merkittiin, että Arja Laitinen poistui § 101 käsittelyn jälkeen. 

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 24.4.2023 § 101.

Hyvinvointialueella on valmisteltu hankintaohjelma vuosille 2023–2025. Hankintaohjelmalla aluevaltuusto ohjaa hyvinvointialueen hankintoja ja niiden kehittämistä valtuustokaudella.

Hankintaohjelman luonnos on käsitelty monipalveluvaliokunnan kokouksessa 21.3.2023. Valiokunta on laatinut lausunnon, joka on hallituksen esityksen liitteenä.

Hankintaohjelma ja hankintaohjelmaa koskevat esittelydiat ovat liitteenä. 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle 

  • että aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelman.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelman.

Kokouskäsittely

Merkittiin hankintajohtaja Anniina Tirrosen esitys hankintaohjelmasta tiedoksi.

Petra Schultze-Steinen 1. muutosehdotus: Kokousalustalle tehdyssä esityksessä, joka ymmärtääkseni luo pohjan pöytäkirjalle, ehdotamme lisättäväksi "Ohjelman kehittämisen painopisteisiin" lauseen: "Hankinnoissa on myös korostettava lähellä tuotettujen palveluiden merkitystä sekä PK-yritysten mahdollisuutta osallistua tarjouskilpailuihin."

Kannatus: Marjo Mäkinen-Aakula, Minna Sarvijärvi ja Riitta Ollila.

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen muutosehdotuksen hyväksymistä äänestävät JAA ja hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 29 JAA-ääntä, 49 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen 1. muutosehdotus on hylätty.

Petra Schultze-Steinen 2. muutosehdotus: Seuraavaksi ehdotan, edellisen kommentin konkretisoinniksi ohjelmaan sivulle 7 otsikon ”Kehittämisen painopisteet ja toimenpiteet 2023–2025” alle ensimmäisen alaotsikon, joka on ”Johtaminen ja hankintataidot” alle lisätään loppuun teksti: "Samalla on kiinnitettävä huomiota lähellä tuotettujen palveluiden merkitykseen sekä PK-yritysten mahdollisuuteen osallistua tarjouskilpailuihin."

Kannatus: Marjo Mäkinen-Aakula, Minna Sarvijärvi ja Riitta Ollila.

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen muutosehdotuksen hyväksymistä äänestävät JAA ja hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 30 JAA-ääntä, 49 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen 2. muutosehdotus on hylätty.

Petra Schultze-Steinen 3. muutosehdotus: Sivulle 11; otsikon ”Sidosyksiköiden käyttö perustuu omistajapolitiikan linjauksiin” alle lisätään: ”Hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisessä on ollut ymmärrettävää, että on käytetty inhouse-yhtiöitä, jotta toiminta saadaan käyntiin. Myöhemmin on otettava harkittavaksi ja tarkasteltavaksi, onko inhouse-yhtiöt se oikea tapa. Kustannustehokkuutta on valvottava."

Kannatus: Marjo Mäkinen-Aakula, Minna Sarvijärvi ja Riitta Ollila.

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen muutosehdotuksen hyväksymistä äänestävät JAA ja hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 16 JAA-ääntä, 62 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen 3. muutosehdotus on hylätty.

Petra Schultze-Steinen 4. muutosehdotus: Sivulle 11, loppuun lisätään, "että Tulevaisuus- ja strategiavaliokuntaa kuullaan."

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen muutosehdotuksen hyväksymistä äänestävät JAA ja hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 27 JAA-ääntä ja 52 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Schultze-Steinen 4. muutosehdotus on hylätty.

Piia Nurmela esitti, että sivulle 6 otsikon ”Hankimme vaikuttavia, laadukkaita ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia palveluita, tavaroita ja urakoita” alle lisätään "Palveluiden hankinnoissa painotetaan laadullisia tekijöitä"

Kannatus: Pirjo Raunio, Minna Sarvijärvi ja Julia Sangervo.

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Nurmelan muutosehdotuksen hyväksymistä äänestävät JAA ja hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: 25 JAA-ääntä ja 54 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Nurmelan muutosehdotus on hylätty.

Lisäksi puheenjohtaja totesi, että hankintaohjelma päätösehdotuksen mukaisesti on hyväksytty.   

Äänestystulokset

  • Jaa 29 kpl 37%

    Riitta Ollila, Anne Nyman, Kari Virtanen, Marjo Mäkinen-Aakula, Miia Kinnari, Klaus Myllymäki, Lassi Kaleva, Hanna Holma, Jessika Villgren, Katariina Pylsy, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze-Steinen, Tarja Jokinen, Kukka Kunnari, Mauri Jussila, Arto Grönroos, Piia Nurmela, Anna Kontula, Julia Sangervo, Heidi Tanhua, Tiina Wesslin, Sinikka Torkkola, Mikko Aaltonen, Jouni Sirén, Markku Virkamäki, Pirjo Raunio, Reijo Koskela, Nina Alanen, Tuula Petäkoski-Hult

  • Ei 49 kpl 62%

    Anitta Korpio, Ilmari Nurminen, Leena Kostiainen, Sami Kymäläinen, Kalervo Kummola, Kari-Matti Hiltunen, Sirja Kaartinen, Iiris Suomela, Ida Leino, Jari Andersson, Katri Virkkunen, Minna Minkkinen, Maarit Lepistö, Pekka Järvinen, Taru Tolvanen, Anneli Taina, Kirsi Kaivonen, Reeta Ahonen, Erkki Paloniemi, Johanna Loukaskorpi, Veijo Niemi, Kaija Holli, Aila Dündar-Järvinen, Antti Ivanoff, Atanas Aleksovski, Sirpa Repo, Perttu Jussila, Juho Ojares, Arja Laitinen, Sofia Vikman, Olga Haapa-aho, Jori-Pekka Träskbäck, Hanna Laine, Jenni Jokinen, Anna-Kaisa Ikonen, Pirkko Ranki, Lauri Lyly, Ilkka Sasi, Veli-Matti Ahtiainen, Mervi Veijola, Mauri Heiska, Lisa Wesin, Touko Sikala, Erja Pelkonen, Iina Hänninen, Jorma Jussila, Leena Saarela, Leena Mankkinen, Aleksi Jäntti

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Jaakko Mustakallio

  • Jaa 30 kpl 38%

    Klaus Myllymäki, Riitta Ollila, Anne Nyman, Piia Nurmela, Reijo Koskela, Kari Virtanen, Marjo Mäkinen-Aakula, Petra Schulze-Steinen, Pirjo Raunio, Lassi Kaleva, Mauri Jussila, Hanna Holma, Katariina Pylsy, Anna Kontula, Sinikka Torkkola, Miia Kinnari, Jouni Sirén, Minna Sarvijärvi, Julia Sangervo, Tarja Jokinen, Heidi Tanhua, Nina Alanen, Markku Virkamäki, Mikko Aaltonen, Jorma Jussila, Arto Grönroos, Jessika Villgren, Tuula Petäkoski-Hult, Kukka Kunnari, Tiina Wesslin

  • Ei 49 kpl 62%

    Anitta Korpio, Minna Minkkinen, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Sami Kymäläinen, Kalervo Kummola, Sirja Kaartinen, Veijo Niemi, Kari-Matti Hiltunen, Olga Haapa-aho, Pekka Järvinen, Taru Tolvanen, Kaija Holli, Maarit Lepistö, Ilmari Nurminen, Katri Virkkunen, Jaakko Mustakallio, Anneli Taina, Arja Laitinen, Sirpa Repo, Ida Leino, Johanna Loukaskorpi, Jenni Jokinen, Aila Dündar-Järvinen, Erja Pelkonen, Erkki Paloniemi, Juho Ojares, Anna-Kaisa Ikonen, Veli-Matti Ahtiainen, Pirkko Ranki, Reeta Ahonen, Leena Saarela, Ilkka Sasi, Atanas Aleksovski, Mervi Veijola, Sofia Vikman, Iiris Suomela, Hanna Laine, Lauri Lyly, Kirsi Kaivonen, Jori-Pekka Träskbäck, Perttu Jussila, Mauri Heiska, Lisa Wesin, Touko Sikala, Iina Hänninen, Leena Mankkinen, Antti Ivanoff, Aleksi Jäntti

  • Jaa 16 kpl 20%

    Klaus Myllymäki, Riitta Ollila, Piia Nurmela, Reijo Koskela, Kari Virtanen, Pirjo Raunio, Anna Kontula, Hanna Holma, Mauri Jussila, Heidi Tanhua, Marjo Mäkinen-Aakula, Petra Schulze-Steinen, Minna Sarvijärvi, Katariina Pylsy, Tarja Jokinen, Julia Sangervo

  • Ei 62 kpl 78%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Lassi Kaleva, Anne Nyman, Jouni Sirén, Leena Kostiainen, Sirpa Repo, Juho Ojares, Olga Haapa-aho, Kirsi Kaivonen, Ilmari Nurminen, Erkki Paloniemi, Kalervo Kummola, Arja Laitinen, Kari-Matti Hiltunen, Johanna Loukaskorpi, Reeta Ahonen, Jenni Jokinen, Sirja Kaartinen, Kaija Holli, Nina Alanen, Maarit Lepistö, Iina Hänninen, Ida Leino, Taru Tolvanen, Mikko Aaltonen, Markku Virkamäki, Veijo Niemi, Kukka Kunnari, Pekka Järvinen, Katri Virkkunen, Atanas Aleksovski, Veli-Matti Ahtiainen, Aila Dündar-Järvinen, Mervi Veijola, Antti Ivanoff, Minna Minkkinen, Leena Saarela, Tuula Petäkoski-Hult, Anna-Kaisa Ikonen, Sinikka Torkkola, Sami Kymäläinen, Hanna Laine, Perttu Jussila, Iiris Suomela, Lauri Lyly, Anneli Taina, Sofia Vikman, Pirkko Ranki, Jorma Jussila, Leena Mankkinen, Erja Pelkonen, Mauri Heiska, Ilkka Sasi, Touko Sikala, Jori-Pekka Träskbäck, Lisa Wesin, Jessika Villgren, Miia Kinnari, Arto Grönroos, Aleksi Jäntti, Jaakko Mustakallio

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Tiina Wesslin

  • Jaa 27 kpl 34%

    Klaus Myllymäki, Julia Sangervo, Anne Nyman, Kari Virtanen, Kukka Kunnari, Arto Grönroos, Tiina Wesslin, Miia Kinnari, Katariina Pylsy, Riitta Ollila, Minna Sarvijärvi, Taru Tolvanen, Marjo Mäkinen-Aakula, Sinikka Torkkola, Petra Schulze-Steinen, Reijo Koskela, Anna Kontula, Maarit Lepistö, Hanna Holma, Perttu Jussila, Heidi Tanhua, Jouni Sirén, Lassi Kaleva, Tarja Jokinen, Mervi Veijola, Leena Saarela, Lisa Wesin

  • Ei 52 kpl 66%

    Jari Andersson, Arja Laitinen, Anitta Korpio, Sirpa Repo, Iiris Suomela, Atanas Aleksovski, Leena Kostiainen, Mauri Jussila, Sirja Kaartinen, Veijo Niemi, Kalervo Kummola, Johanna Loukaskorpi, Erkki Paloniemi, Nina Alanen, Kari-Matti Hiltunen, Mikko Aaltonen, Minna Minkkinen, Ilmari Nurminen, Pirkko Ranki, Iina Hänninen, Erja Pelkonen, Tuula Petäkoski-Hult, Anna-Kaisa Ikonen, Aila Dündar-Järvinen, Anneli Taina, Veli-Matti Ahtiainen, Jenni Jokinen, Lauri Lyly, Antti Ivanoff, Kirsi Kaivonen, Jorma Jussila, Reeta Ahonen, Pirjo Raunio, Piia Nurmela, Hanna Laine, Jori-Pekka Träskbäck, Kaija Holli, Ilkka Sasi, Ida Leino, Olga Haapa-aho, Markku Virkamäki, Sami Kymäläinen, Leena Mankkinen, Sofia Vikman, Katri Virkkunen, Pekka Järvinen, Jessika Villgren, Juho Ojares, Touko Sikala, Mauri Heiska, Aleksi Jäntti, Jaakko Mustakallio

  • Jaa 25 kpl 32%

    Klaus Myllymäki, Anne Nyman, Lisa Wesin, Kukka Kunnari, Reijo Koskela, Katariina Pylsy, Pirjo Raunio, Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Holma, Julia Sangervo, Mikko Aaltonen, Piia Nurmela, Minna Sarvijärvi, Sinikka Torkkola, Heidi Tanhua, Nina Alanen, Lassi Kaleva, Jorma Jussila, Mauri Heiska, Petra Schulze-Steinen, Miia Kinnari, Arto Grönroos, Jouni Sirén, Tiina Wesslin, Leena Saarela

  • Ei 54 kpl 68%

    Sami Kymäläinen, Ilmari Nurminen, Kalervo Kummola, Sofia Vikman, Leena Kostiainen, Iina Hänninen, Arja Laitinen, Olga Haapa-aho, Ida Leino, Anna Kontula, Jari Andersson, Riitta Ollila, Erkki Paloniemi, Minna Minkkinen, Anitta Korpio, Veli-Matti Ahtiainen, Atanas Aleksovski, Maarit Lepistö, Pirkko Ranki, Juho Ojares, Pekka Järvinen, Jori-Pekka Träskbäck, Tuula Petäkoski-Hult, Kari-Matti Hiltunen, Markku Virkamäki, Jaakko Mustakallio, Johanna Loukaskorpi, Mauri Jussila, Veijo Niemi, Katri Virkkunen, Reeta Ahonen, Anneli Taina, Tarja Jokinen, Taru Tolvanen, Kirsi Kaivonen, Perttu Jussila, Lauri Lyly, Mervi Veijola, Jenni Jokinen, Leena Mankkinen, Sirpa Repo, Sirja Kaartinen, Anna-Kaisa Ikonen, Kari Virtanen, Kaija Holli, Erja Pelkonen, Iiris Suomela, Antti Ivanoff, Touko Sikala, Ilkka Sasi, Aila Dündar-Järvinen, Jessika Villgren, Aleksi Jäntti, Hanna Laine


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava
•    päätös, johon haetaan muutosta
•    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
•    muutosvaatimuksen perusteet
•    mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika& search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”