Henkilöstöjaosto, kokous 15.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Yhteistoiminnan periaatteet Pirkanmaan hyvinvointialueella

2395/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vesa Koskinen, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, vesa.koskinen@pirha.fi
Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön 13 §:n 3. kohdan mukaan henkilöstöjaosto päättää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa koskevista periaatteista Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Yhteistoimintamenettely hyvinvointialueella perustuu sekä lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007) että lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (44/2006). Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa osallistua hyvinvointialueella toiminnan kehittämiseen ja antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun sekä samalla edistää hyvinvointialueen palvelutuotannon tuloksellisuutta ja henkilöstön työelämän laatua. Työnantajan tulee neuvotella yhteistoimintamenettelyssä henkilöstön edustajien kanssa henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavista muutoksista tai suunnitelmista.

Hyvinvointialueen yhteistoiminnan periaatteet sisältävät sekä välittömän että välillisen yhteistoiminnan muodot sekä työsuojelun yhteistoiminnan ja sen muodostamisen tavat. Yhteistoiminnan periaatteet täydentävät osaltaan myös yhteistoimintaa ja työsuojelua koskevaa lainsäädäntöä. Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella edellyttää, että hyvinvointialueella on yhteistoimintaelin ja laki työsuojelun valvonnasta ja yhteistoiminnasta edellyttää, että hyvinvointialueella on työsuojelutoimikunta. Koko hyvinvointialueen osalta henkilöstön ja työnantajan lakisääteisinä yhteistoimintaeliminä toimivat hyvinvointialueen yhteistoimintaelin ja hyvinvointialueen työsuojelutoimikunta.

Yhteistoimintaa koskevia lakeja täydentävässä ohjeessa on työnantajan ja henkilöstön välistä edustuksellista yhteistoimintaa täydennetty yhteistoiminnan puolella palvelulinjatason tai vastaavan tason yhteistoimintaryhmillä ja yksiköiden työpaikkatason yhteistoiminnalla sekä työsuojelupuolella aluekohtaisilla työsuojelutoimikunnilla. Työsuojelun yhteistoimintaa täydentää myös työsuojeluvaltuutettujen edustus palvelulinjatasoisissa yhteistoimintaryhmissä. Henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia lisää myös henkilöstön edustajien osallistuminen erikseen määriteltyihin johtoryhmiin ja henkilöstön edustajien osallistumismahdollisuus erikseen määriteltyihin työnantajan ja henkilöstön yhteisiin työryhmiin, jos työryhmässä valmisteltavalla asialla on tai sillä on syytä olettaa olevan olennainen vaikutus henkilöstön asemaan tai työtehtäviin.

Yhteistoimintaa koskevat ohjeet sisältävät yhteistoiminnan tasojen lisäksi myös omina kohtinaan listaukset yhteistoiminnassa käsiteltävistä asioista, neuvotteluvelvollisuuden, vastuut, yhteistoiminta-asioiden käsittelyn (kutsu, pöytäkirjaaminen ja tiedottaminen) sekä kohdan henkilöstön edustajille annettavasta vapautuksesta työstä ja korvauksista.

Yhteistoiminnan ohjeita on käyty henkilöstöä edustavien järjestöjen kanssa yhteistoiminnallisesti 21.11.2022, 23.112022 sekä 23.1.2023.  Henkilöstöä edustavien järjestöjen edustajat ovat tehneet yhteistoimintaohjeisiin esityksiä kaikissa kolmessa neuvottelussa, joissa periaatteita on käyty läpi. Lisäksi järjestöjä pyydettiin 25.11.2022 mennessä tuomaan esille mahdollisia lisäesityksiä. Lisäesitysten ja ensimmäisten käsittelyjen (21.11.2022 ja 23.11.2022) jälkeen työantajapuoli on käynyt esitystä läpi vielä keskenään ja tehnyt uuden esityksen yhteistoiminnan periaatteiksi 23.1.2023 pidettyjä yhteistoimintaneuvotteluja varten. Pääosin 23.1.2023 pidetyssä yhteistoimintaneuvottelussa käsittelyssä ollut yhteistoimintaohje on ollut sisällöltään samanmuotoinen kuin aiempi marraskuun lopussa 2022 esillä ollut luonnos. Aiempaa versiota oli täydennetty työsuojeluneuvotteluissa sovituilla tiedoilla ja uudessa työnantajapuolen esityksessä lähdettiin siitä, että lakisääteisen yhteistoimintaelimen lisäksi yhteistoimintaryhmiä on palvelulinjatasolla tai vastaavalla tasolla, mutta ei toimialuetasolla. Yhteistoimintaohjeen käsittelyn yhteydessä työnantajapuoli on tuonut esille, että työsuojeluneuvotteluissa esillä ollut työsuojelun toimialuekohtainen edustus tapahtuu palvelulinjatason yhteistoimintaryhmissä.  Neuvotteluissa oli esillä, että yhteistoimintajärjestelmää tarkastellaan erikseen syksyllä 2023.

Työsuojelupuolen yhteistoiminnasta ja organisoitumisesta on käyty omat erilliset neuvottelut 5.9.-25.11.2022 välisenä aikana, jolloin neuvotteluja pidettiin yhteensä 9. Yhteistoimintaperiaatteiden läpikäynnin jälkeen on pidetty lisäksi yksi työsuojeluneuvottelu1.2.2023, jossa lähinnä käytiin muutamien alueiden osalta työsuojeluasioiden hoitoon liittyviä asioita.

Yhteistoimintaohjeen käsittelyn osalta on yhteistoimintaneuvotteluissa työnantajapuolelta tuotu esille, että periaatteiden osalta kysymys ei ole sopimuksesta, josta työnantajan ja järjestöjen tulee olla yksimielisiä, vaan siitä, että kysymys on yhteistoiminnan periaatteista, jotka tulee käydä ja on käyty yhteistoiminnallisesti henkilöstöä edustavia järjestöjä kuullen. Yhteistoiminnan periaatteista pyrittiin  yhteistoimintaneuvotteluissa pääsemään yksimielisyyteen henkilöstöä edustavien järjestöjen kanssa yhteistoimintalain hengessä,  mutta muutamien yhteistoiminnan periaatteita koskevien kohtien osalta yhteistoimintaneuvottelut päättyivät erimielisinä.

Ehdotus

Esittelijä

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto hyväksyy työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa koskevat periaatteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana palvelussuhdepäällikkö Vesa Koskista, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Anne Nyman teki muutoesityksen: "Myös toimialuetasolla pitää olla yhteistoimintaryhmiä. Tämä on niin henkilöstön kuin toimialueilla johdonkin näkemys, että yhteistoimintaryhmiä ei pidä lopettaa ja siten heikentää yhteistoimintaa ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia. Strategiammekin sanoo kärjessä neljä, että lisäämme henkilöedustusta päätöksenteon joka tasolle. Lotta Hamari kannatti ehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestysehdotuksen: Esittelijän ehdotus JAA, Nymanin muutosehdotus EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin yksimielisesti.

Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotusta äänestivät Ivanof Antti, Kampman Ulla, Kymäläinen Sami, Melkko Niina, Myllymäki Klaus, Pelttari Päivi, Rytky Heidi ja Taina Anneli. Muutosehdotusta äänestivät Hamari Lotta, Kaleva Keijo ja Nyman Anne. Puheenjohtaja totesi esittelijän ehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 8-3.

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain mukaan aluehallitus, aluehallituksen puheenjohtaja, hyvinvointialuejohtaja ja hallintosäännössä määrätty hyvinvointialueen viranhaltija voivat ottaa aluehallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty aluehallituksen alaisen viranomaisen tai aluehallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen (97 §). Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi sen ajan kuluessa, jossa 139 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän ja aluevalitus 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Henkilöstöjaosto on hyväksynyt 9.2.2023 § 8 Yhteistoiminnan periaatteet Pirkanmaan hyvinvointialueella. 

Hyvinvointialuejohtaja on ilmoittanut sähköpostitse 15.2.2023 hallintojohtajalle käyttävänsä otto-oikeutta ko. pykälään ja ilmoitus on välitetty samana päivänä hyvinvointialueen kirjaamoon.

Päätös on julkaistu yleisessä tietoverkossa 13.2.2023. Oikaisuvaatimusaika päättyy siten 7.3.2023. Otto-oikeutta on käytetty määräajassa. 

Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että jaoston käsittelemä asia on siirtynyt kokonaan aluehallituksen käsiteltäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • pysyttää henkilöstöjaoston päätöksen sillä lisäyksellä, että
     
  • yhteistoiminnan periaatteita tarkastellaan uudelleen puolen vuoden kuluttua.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Lauri Lyly ja Anna-Kaisa Ikonen poistuivat kokouksesta.

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Henkilöstöjaos on hyväksynyt 9.2.2023 § 8 yhteistoiminnan periaatteet. Aluehallitus on käsitellyt asian kokouksessaan 20.2.2023 § 53.

Yhteistoiminnan periaatteita koskevassa liitteessä (kokous 9.2.2023 § 8) "Työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen - yhteistoimintalakia täydentävä ohje" on todettu työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä sivulla 11:

Pirkanmaan hyvinvointialueen työsuojeluorganisaatiosta neuvoteltaessa on työnantajan ja järjestöjen edustajien kesken sovittu, että ylimmässä koko hyvinvointialueen työsuojelutoimikunnassa on yhteensä 16 jäsentä, joista 4 edustaa työnantajapuolta ja 12 työntekijäpuolta. Työntekijäpuolta edustavat 12 jäsentä valitaan työsuojeluvaltuutetuista.

Jaoston ja hallituksen asian käsittelyn jälkeen konsernipalveluiden johtoryhmä (5.4.2023), hyvinvointialueen johtoryhmä (12.4.2023) ja aluehallitus 22.5.2023 §143 on päättänyt hyvinvointialuetasoisen työsuojelutoimikunnan työantajamääräksi viisi edustajaa. Työsuojelutoimikunnan kokoonpanossa laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelutoiminnasta (44/2006) on määritelty kokoonpanon suhde työantajaedustajien ja työntekijäedustajien määrässä. Pirkanmaan hyvinvointialueella pidettiin 31.5.2023 yhteistoimintaneuvottelu, jossa työnantaja ja työntekijä osapuolet sopivat hyvinvointialuetasoisen työsuojelutoimikunnan kokoonpanon muuttamisesta kahteenkymmeneen henkilöön. Näistä viisi on työnantaja edustajia ja viisitoista työsuojeluvaltuutettuja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  • hyväksyä työnantajan ja henkilöstön välisen yhteistoimintaa koskeviin periaatteisiin tulleen muutoksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).