Aluehallitus, kokous 7.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 199 Artun palveluasunnot Oy:n takausvastuiden siirtyminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle

64/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, Heli.Hirvela@pirha.fi
Mikko Alin, TOIMITILAPÄÄLLIKKÖ, mikko.alin@pirha.fi

Perustelut

Oriveden kaupunginhallitus on kokouksessaan 14.2.2022 § 32 päättänyt antaa Pirkanmaan hyvinvointialueelle voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen.  Selvitys sisältää lain 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetut sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevat toimitilat, siirtyvän irtaimen omaisuuden, sopimukset ja vastuut sekä arvion lain 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen antamassa ohjeessa kunnille lakisääteisen selvityksen tekemiseen on pyydetty toimitettavat tiedot. Oriveden kaupunki on toimittanut pääosin tarvittavat tiedot. Oriveden selvityksen mukaan siirtymässä ei ole omaksi hankittuja ajoneuvoja, varastoja tai lahjoituksia.

Annetun selvityksen mukaan siirtyvien toimitilojen listausta tulee täydentää niin, että siinä on mukana kaikki siirtyvissä toimitilavuokrasopimuksissa ilmoitetut sisäänvuokrakohteet. Kohdetiedot pyydetään toimittamaan mahdollisimman pikaisesti. Lisäksi ilmoitetuissa toimitilojen vuokrasopimuksissa on mukana vuokrasopimusluonnoksia, joita ei kuitenkaan ole ilmoitettu hyvinvointialueelle siirtymässä olevissa toimitiloissa, joten myös niiden kohdetiedot tulee toimittaa. Orivesi on ilmoittanut siirtyvien kohteiden kokonaispinta-alan, mutta ei hyvinvointialueelle siirtyvän toimitilan pinta-alaa. Kohdekohtaiset siirtyvät pinta-alat tulee ilmoittaa mahdollisimman nopeasti. Orivesi on ilmoittanut siirtyviksi vuokrasopimuksiksi myös vuonna 2022 päättyväksi ilmoitetun sopimuksen, jonka mahdollinen jatkuminen tulee selvittää. Orivedellä on merkittäviä takausvastuita, joiden osalta on tarkennettava takauksen saaja suhteessa voimaanpanolain 25 §:n määrityksiin.

Kunta voi täydentää ja hyvinvointialue voi pyytää tarvitsemiaan tietoja vielä kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Liitteenä Oriveden kaupungin osalta luovutettavia tietoja sisältävät liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, muutosjohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Oriveden kaupungin voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen oheisten liitteiden mukaisena, ja 
  • aluevaltuusto päättää selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset
  • aluevaltuusto pyytää toimittamaan tarvittavat lisätiedot toimitilojen osalta hyvinvointialueelle 29.4.2022 mennessä,
  • aluevaltuusto toteaa, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos takausvastuista tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.3.2022 § 31.

Liitteenä on Oriveden kaupungin osalta luovutettavia tietoja sisältävät liitteet.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • ottaa vastaan Oriveden kaupungin voimaanpanolain 26 §:n mukaisen selvityksen oheisten liitteiden mukaisena,
     
  • selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset,
     
  • pyytää toimittamaan tarvittavat lisätiedot toimitilojen osalta hyvinvointialueelle 29.4.2022 mennessä,
     
  • todeta, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos takausvastuista tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, Heli.Hirvela@pirha.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 12.9.2022 § 187.

Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan selvitysten täydennykset ovat liitteenä.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

  • ottaa vastaan Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan selvitysten täydennykset. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • ottaa vastaan Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisen, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon ja Pirkkalan selvitysten täydennykset. 

 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Atanas Aleksovski poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen. Valtuuston vahvuus oli 78 valtuutettua.

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
  • Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Oriveden kaupunginhallitus on 16.1.2023 § 5 päättänyt pyytää Pirkanmaan hyvinvointialueen ilmoitusta siitä, hyväksyykö hyvinvointialue kaupungin eräiden takausvastuiden siirtymisen hyvinvointialueelle. Mikäli hyvinvointialue ei hyväksy takausvastuun siirtymistä, kaupunginhallitus on pyytänyt hyvinvointialuetta tekemään asiasta valituskelpoisen päätöksen 28.2.2023 mennessä. Asiassa on kysymys Oriveden kaupungin Artun Palveluasunnot Oy:n hankkeisiin myöntämistä omavelkaisista takauksista. Takausten arvo yhteensä noin 8,45 miljoonaa euroa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta koskevan voimaanpanolain (616/2021) 23 §:n mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan siirry osakeyhtiöiden osakkeet 2 momentissa tarkoitettuja osakkeita lukuun ottamatta. (voimaanpanolaki 23 §)

Edellä mainitun 2 momentin mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät sellaisen osakeyhtiön osakkeet, jotka kunta omistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten, jos osakeyhtiön tosiasiallinen päätoimiala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Edellä 2 momentissa tarkoitettujen osakkeiden siirtymistä lukuun ottamatta kunta ja hyvinvointialue voivat sopia irtaimen omaisuuden siirtymisestä myös toisin kuin 1 momentissa säädetään.

Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jolleivat hyvinvointialue ja kunta toisin sovi. Jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää tai jakaa, kunta tekee 26 §:ssä tarkoitetussa selvityksessä esityksen sopimukseen liittyvän vastuun jakautumisesta. Jos kunta on antanut 23 §:n 2 momentissa tarkoitetun, sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan osakeyhtiön puolesta takaussitoumuksen, takausvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.(Voimaanpanolaki 25 §)

Aluevaltuusto käsittelee 26 §:ssä tarkoitetun selvityksen viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2022 ja päättää sen perusteella 22–25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle. (Voimaanpanolaki 28 §). 

Aluevaltuusto on 30.3.2022 § 35 ottanut vastaan Oriveden kaupungin selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset. Lisäksi aluevaltuuston päätöksessä todetaan, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos takausvastuista tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022. 

Aluevaltuusto on 3.10.2022 § 112 päättänyt ottaa vastaan kuntien selvitysten täydennykset. Oriveden ilmoittamana täydennys on ollut kirjaus vuokrasopimus -luonnoksesta Artun palveluasunnot Oy:n toimitiloista. 

Hyvinvointialueelle on siirtynyt voimaanpanolain mukaisessa menettelyssä yksittäisiä velvoitteita ja sopimuksia noin 10 000 kappaletta. Voimaapanolaissa säädetyt määräajat sopimusten siirtämiselle kunnista ja vastaavasti hyvinvointialueiden päätöksenteolle sopimusten vastaanottamisessa ovat olleet hyvin tiukat. Tämän vuoksi kunnat ja hyvinvointialueet ovat jatkaneet neuvotteluja sopimuksista ja siirtyvistä vastuista aluevaltuuston päätöksenteon jälkeen. Hyvinvointialueelle on marraskuussa 2022 selvinnyt, että Artun Palveluasunnot Oy ei ole voimaanpanolaissa tarkoitettu yhtiö, eikä takausvastuu ole lain mukaan siirtyvä vastuu. Artun Palveluasunnot Oy ei ole Oriveden kaupungin omistuksessa eikä sen päätoimialana ole sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Hyvinvointialue on reklamoinut asiasta Oriveden kaupungille. Kaupunki  ja hyvinvointialue ovat neuvotelleet asiasta 15.12.2022. Neuvottelumuistioon on kirjattuna Oriveden kaupungin näkemys, että kysymys ei ole lain mukaan siirtyvistä takausvastuista mutta sote -lainsäädäntö ei estä sopimasta takausvastuista tätä laajemmin. 

Hyvinvointialueen neuvottelija on em. neuvottelun jälkeen toimittanut Oriveden kaupungille kirjallisesti kannanoton, jonka mukaan hyvinvointialue ei ota vastaan kysymyksessä olevia takausvastuita, koska ne eivät kuulu voimaanpanolain mukaan siirtyviin vastuisiin. Hyvinvointialueen tulee vastuiden hyväksymisessä kohdella kuntia yhdenvertaisesti. 

Hyvinvointialueen aluevaltuuston päätös 30.3.2022 § 35 on ollut ehdollinen sille, että siirtyvät vastuut täyttävät voimaanpanolain mukaiset edellytykset. Tämä edellytys ei ole täyttynyt ja tämä on yhdenmukaisesti todettu Oriveden kaupungin ja hyvinvointialueen välisessä neuvottelussa 15.12.2022. Siitä, hyväksyisikö hyvinvointialue tässä tapauksessa laissa mainitun mahdollisuuden "sopia asiasta toisin" ei ole käyty neuvotteluja kaupungin ja hyvinvointialueen kesken eikä asiasta ole hyvinvointialueen toimivaltaisen viranomaisen päätöksiä. 

Oriveden kaupungin edustaja on tiedustellut hyvinvointialueen kantaa asiassa tammikuun 2023 jälkeen. Hyvinvointialueella on haluttu vielä selvittää asian juridinen tausta ja päätöksenteko on tämän vuoksi jonkin verran viivästynyt. 

Ote Oriveden kaupunginhallituksen pöytäkirjasta 16.1.2023 § 5 Orvokkikujan ja Kaupintien kiinteistöjen takausten siirto Pirkanmaan hyvinvointialueelle on liitteenä sekä neuvottelumuistio takausvastuiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Oriveden välillä on tallennettuna kokousjärjestelmään oheismateriaaliksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • että Pirkanmaan hyvinvointialue ei ota vastaan Oriveden kaupungin Artun Palveluasunnot Oy:lle myöntämiä omavelkaisia takausvastuita ja
     
  • ilmoittaa asiasta aluevaltuustolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Esittelijä täydensi esittelytekstin perusteluja siten, että myös  hyvinvointialuelain 134 § kieltää kysymyksessä olevan takauksen siirtämisen hyvinvointialueelle. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.