Monipalveluvaliokunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Monipalveluvaliokunnan valiokuntamietintö lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista

13374/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia. Valiokuntamallin tarkoituksena oli lisätä luottamushenkilöiden roolia strategisten, pitkäaikaisten suunnitelmien valmistelussa.

Valiokunnan keskustelee seuraavan mietintöprosessin käynnistämisestä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä tulevista asiantuntijakuulemisista ja mahdollisista vierailuista lausuntoon liittyen. Mietintöprosessin aikataulu sovitetaan valiokunnassa vuosikellon mukaisiin käsiteltäviin asioihin.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta 

  • keskustelee ja päättää lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevan mietinnön jatkotoimenpiteistä sekä aikataulusta

Päätös

Monipalveluvaliokunta 

  • sopi, että valiokunnan lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevan mietinnön työstäminen aloitetaan 22.8.2023 kokouksessa asiantuntijakuulemisilla.

Kokouskäsittely

Monipalveluvaliokunta keskusteli lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevan mietintöprossin aloittamisesta. Puheenjohtaja Markku Virkamäki kertoi alustavasti elokuun kokoukseen kutsuttavista asiantuntijoista, joiden kuulemisen pohjalta seuraavan mietinnön työstö aloitetaan. Mietinnön on tarkoitus valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä.

Perustelut

Monipalveluvaliokunta valmistelee lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevaa mietintöä. Kokouksessa kuullaan kutsutuilta asiantuntijoilta seuraavat esitykset:

  • Nuortenpsykiatrian nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät, nuortenpsykiatrian vastuualuejohtaja Riittakerttu Kaltiala
  • Lastenpsykiatrian nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät, lastenpsykiatrian vastuualuejohtaja Reija Latva
  • Lasten ja nuorten mielenterveyden hoitaminen ja päihdeongelmat koulun näkökulmasta. Kuinka ylitetään hyvinvointialueen ja kuntien yhdyspinnat siten, että palvelut toimivat lasten ja nuorten hyväksi?, Linnainmaan yhtenäiskoulun rehtori Ilona Pasma

 

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta

  • sopii lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevan mietinnön jatkovalmistelusta.

Päätös

Monipalveluvaliokunta

  • jatkaa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevan mietinnön valmistelua syksyn kokouksiensa yhteydessä.

Kokouskäsittely

Nuortenpsykiatrian vastuualuejohtaja Riittakerttu Kaltiala esitteli nuortenpsykiatrian nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä siitä näkökulmasta, mitä tilanteelle voitaisiin tehdä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Valiokunnan keskustelussa nousi esille perheen huomioon ottaminen ja huoli liiallisen itseohjautuvuuden vaatimuksesta nuorisopsykiatrian puolella.

Lastenpsykiatrian vastuualuejohtaja Reija Latvan esityksessä keskityttiin lastenpsykiatrian nykytilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta. Lasten mielenterveyden haasteiden osalta todettiin, että kasvua on havaittavissa sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa, mutta nuoriin verrattuna nousu on hitaampaa. Valiokunta kiinnitti keskustelussa huomiota kouluterveydenhuoltoon, neuvolajärjestelmään sekä siihen, miten aikuisten päihdeongelmat näkyvät lasten mielenterveysongelmissa.

Merkittiin, että nuortenpsykiatrian vastuualuejohtaja Riittakerttu Kaltiala ja lastenpsykiatrian vastuualuejohtaja Reija Latva poistuivat esittelyn ja keskustelun jälkeen.

Merkittiin, että monipalveluvaliokunnan jäsenet Janne Ojala, Karita Jäppinen, Minna Sarvijärvi ja Henri Backman sekä hallintoylilääkäri Suvi Liimatainen saapuivat asian käsittelyn aikana.

Merkittiin, että käsittelyjärjestystä muutettiin siten, että Linnainmaan koulun rehtori Ilona Pasman esitys kuullaan §:n 19 jälkeen.

Linnainmaan koulun rehtori Ilona Pasman esitteli lasten ja nuorten mielenterveyden hoitamista koulun näkökulmasta. Esityksessä käytiin läpi haasteita sekä millaista apua koululla on näihin tarjota ja millaista apua koulun näkökulmasta tarvittaisiin erilaisiin tilanteisiin. Valiokunnan keskustelussa kiinnitettiin huomiota haastaviin tilanteisiin, joissa avun saamista joutuu odottamaan turhan pitkään. Lisäksi valiokunta keskusteli Nepsy-palvelujen tilanteessa ja todettiin, että osaamisessa on eroja hyvinvointialueella kuntien tai jopa koulujen välillä.

Merkittiin, että Linnainmaan koulun rehtori Ilona Pasma poistui esittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).