Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Minun tiimini -malli Pirkanmaan hyvinvointialueella

18487/2023

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Minun tiimini -malli asiakkaan näkökulmasta
 

Minun tiimini - mallia integraatiosta esittelee suunnittelupäällikkö Tiina Piispanen sekä kokemusasiantuntija Jyrki Janger.

Pirkanmaan hyvinvointialueella otetaan vaiheittain käyttöön asiakaslähtöinen monialaisen tiimityön malli, Minun tiiminiMinun tiimini on asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti koottu joukko sote- ja perhekeskustoimijoita, kuten ammattilaisia, läheisiä ja vertaistoimijoita. Sen kehittämisessä on ollut mukana mm. kehittäjäasiakkaita, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä heidän esihenkilöitään. Valmisteilla on tutkimushankkeita mm. mallin vaikuttavuuden toteamiseksi.

Erona totuttuun moniammatilliseen yhteistyöhön, tässä mallissa ratkaisuja etsitään yhdessä asiakkaan kanssa, hänen esiin nostamiinsa asioihin. Tapaamisella luodaan yhteinen suunnitelma ja selkeytetään vastuunkantoa. Tällä tavoitellaan parempaa asiakaskokemusta ja vaikuttavuutta asiakkaan kokemaan terveyteen, hyvinvointiin ja osallisuuteen.

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää, että nykyisiä asiakastyön toimintatapoja arvioidaan ja tarvittaessa uudistetaan. Toimintakulttuurin ja työjärjestelyjen tulee tukea asiakasosallisuuden toteutumista. Osallisuudella tarkoitetaan tässä asiakkaan osallisuutta palveluiden arviointiin, kehittämiseen ja palvelu- ja hoitokokonaisuuksien toteuttamiseen – Pirhan strategian mukaisesti.  

Minun tiimiäni tarjotaan vaihtoehdoksi erityisesti niille asiakkaille tai asiakasperheille, jotka käyttävät tai tarvitsevat erilaisia palveluita ja hyötyvät yhteensovitetusta palvelukokonaisuudesta. Kuten tiedämme, arviolta noin 10 prosenttia väestöstä käyttää paljon sote-palveluja ja tuottaa noin 80 prosenttia sote-kustannuksista. Tavoitteena onkin vähentää palvelujen pirstaleisuutta ja päällekkäisyyttä sekä pompottelua luukulta luukulle.

Minun tiimini -toimintamallin käyttöönottoa tuetaan järjestämällä henkilöstölle työpajoja ja verkkokoulutusta sekä tarjoamalla tukea esihenkilöille joustavien käyttöönottoratkaisujen muodostamiseksi. Malli laajenee koko Pirkanmaan hyvinvointialueelle v. 2023 alkaen.

Tähänastiset ammattilaisten ja asiakkaiden kokemukset ovat osoittaneet, että tämä tapa toimia yhdessä antaa asiakkaalle ja hänen läheisilleen paremman mahdollisuuden tulla kuulluksi ja nähdyksi. Malliin sisäänrakennettu systeeminen työote mahdollistaa elämäntilanteen huomioimisen aiempaa kokonaisempana. Myös ammattilaisen taakka ja koettu yksinäisyys kompleksisten tilanteiden äärellä on pienentynyt onnistuneen Minun tiimini -työskentelyn ansiosta.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi annetun alustuksen ja käydyn keskustelun Minun tiimini -mallista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina suunnittelupäällikkö Tiina Piispasta sekä kokemusasiantuntija Jyrki Jangeria, jotka poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.