Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Osallistumisen uudet keinot -hanke

19671/2023

Valmistelija

  • Marika Järvinen, ASIAKASPALVELUN KEHITTÄMISPÄÄL, marika.jarvinen@pirha.fi

Perustelut

Osallistumisen uudet keinot -hanke

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian mukainen tavoite on: Osallistuminen palveluiden kehittämiseen on helppoa ja osa henkilöstön sekä asukkaiden arkea. Osallistumisen keinovalikoima on oltava laaja, jotta jokaiselle ihmiselle ja jokaiseen päätöksenteon ja palvelujen kehittämisen tarpeeseen voidaan käyttää sopivaa osallistumisen tapaa.

Osallistumisen uudet keinot -hanke on Sitran rahoittama hanke vuosille 2023-2024, jonka keskeisin kohderyhmä ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkaat. Hanke pyrkii sitouttamaan asukkaat entistä paremmin hyvinvointialueen palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen, sekä tuomaan heidän äänensä kuuluville päätöksenteossa ja palvelujen kehittämisessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle perustetaan hankkeen avulla Asukaspooli -asukasrekisteri, jonka avulla hyvinvointialueen asukkaat voivat vapaaehtoisesti vaikuttaa ja ottaa osaa palveluiden kehittämiseen erilaisin osallistumisen menetelmien avulla. Hankkeen aikana toteutetaan kokeiluja uusista osallistumisen menetelmistä. Kokeilujen avulla nähdään suunnittelun toteutuminen konkretiassa, mikä toimii ja mikä ei toimi. Kokeilut mahdollistavat menetelmien edelleen kehittämisen ja kehitystarpeiden tunnistamisen. Lisäksi niiden kautta voidaan arvioida uusien menetelmien vaikuttavuutta päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen.

Osallistumisen uudet keinot -hanketta esittelee suunnittelupäällikkö Janne Leinonen.

Liitteenä esitys Osallistumisen uudet keinot -hankkeesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi annetun alustuksen ja käydyn keskustelun Osallistumisen uudet keinot -hankkeesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana tietohallintosuunnittelija Janne Leinosta, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).