Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 5.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveyskeskuksen hankesuunnittelun käynnistäminen

19824/2023

Valmistelija

  • Matias Seini, RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ, matias.seini@pirha.fi

Perustelut

Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveysaseman hankesuunnittelun käynnistäminen

Kaupin yliopistollinen sosiaali- ja terveysasema on suunniteltu korvaamaan Tampereen Tammelakeskuksen terveysaseman toiminnan. Hanke on arvioitu Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen verkoston suunnittelussa ja esitetään toimipisteeksi suunnitelmassa, joka tulee 11.9.2023 aluehallituksen käsittelyyn jatkovalmistelun pohjaksi.

Hanke on ollut vireillä pitkään. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen tarveselvityksen 29.5.2017 (TRE:2748/10.03.07/2017) ja haki sosiaali- ja terveysministeriöltä sote-rajoittamislain mukaista poikkeuslupaa. Hankkeelle myönnettiin poikkeuslupa 7.11.2019. Hankesuunnitteluvaiheen jälkeen hankkeen toteuttajaksi ja investoijaksi sovittu Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n vetäytyi kuitenkin alkuvuonna 2021 hankkeesta, minkä vuoksi hankkeen toteuttaminen Yliopistokiinteistöjen hallitsemalle tontille yliopiston Arvo-rakennuksen viereen ei ollut mahdollista.

Hankkeelle pystyttiin osoittamaan uusi sijainti Kaupin kampukselta Kuntokadun varresta. Tontilla sijaitsee Tampereen ammattikorkeakoulun käytössä olevia rakennuksia. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi päivitetyn tarveselvityksen 6.6.2022. Sijainnin lisäksi tarveselvityksessä tarkennettiin hankkeen laajuutta. Alueen väestönkasvun vuoksi hankkeen koko on määritetty palvelemaan 60 000 asukkaan väestöpohjaa. Tarveselvityksen hyväksynnän jälkeen hanke siirtyi Pirkanmaan hyvinvointialueen valmisteltavaksi. Hyvinvointialueen investointien valmistelu teki tarveselvityksen tarkennuksen osalta jo yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Hanke on hyväksytty hyvinvointialueen vuosien 2023-2026 investointisuunnitelmaan omaan taseeseen rakennettavana hankkeena.

Kaupin yliopistollinen sote-asema palvelee muun muassa Tampereen itäisen alueen asukkaita terveysaseman vastaanottopalveluiden lisäksi lapsiperheiden ja aikuissosiaalityön palveluilla, äitiys- ja lastenneuvolan ja suun terveydenhuollon palveluilla. Lisäksi taloon sijoittuu keskitetyn avokuntoutuksen palvelut ja yliopistosairaalan apuvälinekeskuksen toiminta. Tiloissa varaudutaan myös korkeakoulujen opetus- ja tutkimustoimintaan. Tilat kytketään nykyisellä Kuntokadun ylittävällä sisäyhteydellä Tampereen ammattikorkeakoulun tiloihin ja maanalaisilla yhteyksillä yliopistosairaalaan, jolloin voidaan hyödyntää tilojen yhteiskäytöstä syntyviä synergiaetuja.

Hanke on suunniteltu Tampereen korkeakouluyhteisön ja Tampereen kaupungin yhteishankkeena. Kaupin yliopistollinen sote-asema tukee, paitsi Pirkanmaan, myös laajemman yhteistoiminta-alueen ja koko maan kattavaa soten peruspalvelujen kehitystyötä ja tutkimusta sekä alueen sote-ekosysteemin yhteistyötä. Näiden toimintojen resurssien mitoituksesta päätetään hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetustoiminnan organisoinnin yhteydessä.

Hankesuunnittelun käynnistämiseksi esitetään Tays uudistamisohjelmaan kilpailutettujen rakennuttamis- ja suunnitteluresurssien hyödyntämistä hankkeessa koko hankkeen ajan. Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen suunnitteluun kilpailutettiin laaja konsulttiryhmä keväällä 2022. Konsulttisopimuksen oikeudellisen arvion mukaan suunnitteluryhmää voi käyttää myös tähän Tays keskussairaalaan alueella käynnistyvään hankkeeseen. Hanke on liitetty osaksi uudistamisohjelmaa ja täten suunnittelun ja rakennuttamisen teettäminen samalla jo aikaisemmin kilpailutetulla konsulttiryhmällä on tarkoituksenmukaista. Tällä varmistetaan hankkeen toiminnallinen ja tekninen liittyminen sairaala-alueeseen. Alueen tuntevasta konsulttiryhmästä on merkittävää etua hankkeen tarkemmassa suunnittelussa.

Hankesuunnitelmassa tarkennetaan ja yhteensovitetaan hankkeen toiminnallinen ja tekninen sisältö Taysin kampuksen toimintoihin huomioiden uudistamisohjelman myötä tulevat toiminnalliset ja tekniset muutokset. Suunnittelu tähtää alustavasti siihen, että rakentaminen päästään aloittamaan 2025 kesällä ja tilat valmistuvat 2027 lopussa. Aikataulu edellyttää tilojen vapautumista Tampereen ammattikorkeakoulun käytöstä ja tontti neuvottelujen loppuun saattamista kaupungin kanssa. Uudistamisohjelman valmisteluryhmä on linjannut asian esitettäväksi konserni- ja toimitilajaokselle kokouksessaan 1.6.2023.

Konserni- ja toimitilajaoston toimivallan peruste: Hallintosäännön 14 §:n momentti 13.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • käynnistää Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveysaseman hankesuunnittelun, ja että
  • hankkeen suunnitteluun ja rakennuttamiseen käytetään Uudistamisohjelman konsulttiryhmää

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana rakennuttajapäällikkö Matias Seiniä, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.