Aluehallitus, kokous 11.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 227 Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen

20878/2023

Valmistelija

  • Vesa Koskinen, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, vesa.koskinen@pirha.fi
  • Mira Snellman, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, mira.snellman@pirha.fi
  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti uutena työnantajana palvelutuotantonsa 1.1.2023. Hyvinvointialue muodostui 23 työnantajan liikkeen luovutuksesta ja hyvinvointialueen henkilöstömäärä on n. 20 000. Henkilöstö on siirtynyt hyvinvointialueelle suurelta osin entisissä tehtävissään ja työyksiköissään. Pirkanmaalla on tällä hetkellä hyvin pirstaleinen palvelujärjestelmä. Vuoden 2023 alussa käytännössä kaikkien yhdistyvien organisaatioiden henkilöstö siirrettiin hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut ja parantaa niiden saatavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu yleiskatteelliseen laskennalliseen valtion rahoitukseen sekä maksu- ja myyntituloihin.

Aluehallituksen 11.9.2023 käsittelemässä osavuosikatsauksessa (tammi-kesäkuu) Pirkanmaan hyvinvointialueen talousennuste vuodelle 2023 on 95 milj. euroa alijäämäinen. Vuonna 2023 kertynyt alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Taloudellinen ja toiminnallinen tilanne edellyttää liikkeenluovutuksen jälkeisen toiminnan uudelleenorganisointia ja talouden sopeuttamista tavoitellun palvelu-uudistuksen sekä rahoituksen riittämättömyyden vuoksi.

Hyvinvointialueen strategiaan perustuva tuottavuustavoite on 2 prosenttia. Lähivuosina ei ole odotettavissa merkittävää rahoituksen korjausta siirtymätasauksen ollessa 31.8.2023 tilanteessa vuodelle 2024 noin 3 milj. euroa.

Pysyvien kustannusten vähentämistarve vuodesta 2024 alkaen on 42 milj. euroa. 

Henkilöstön sijoittumista ja määrää on syytä tarkastella uudistuksen nyt edetessä huomioiden taloustilanne. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on oman, vakituisen henkilöstön suhteellisen määrän lisääminen ja henkilöstön vuokrauksen merkittävä vähentäminen. Strateginen monituottajuus jatkuu ja sitä edelleen kehitetään aiemmin hyväksyttyjen linjausten mukaisesti. Talouden tasapainotuksessa tulee huomioida myös tytär- ja osakkuusyhteisöt.

Ensivaiheessa tarkastetaan erityisesti:

  1. mahdolliset päällekkäisyydet toiminnassa
  2. tehtävät, jotka eivät ole lakisääteisiä
  3. tehtävät, joihin kohdistuu muutoksia etenevän palvelureformin myötä vuonna 2024
  4. hallinnolliset sekä työnjohdolliset tehtävät, joista voidaan vapauttaa tai siirtää työpanosta varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön
  5. palvelureformiin liittymätön hankkeisiin sitoutuva työpanos

Toimintojen tarkastelun johdosta mahdollisesti tehtävät uudelleenorganisoinnit ja toiminnan sopeuttaminen taloudellisen tilanteen vuoksi edellyttää yhteistoimintamenettelyä, koska ne voivat johtaa mahdollisiin henkilöstövaikutuksiin (palvelussuhteen ehtojen muutokset, irtisanomiset, osa-aikaistamiset, lomautukset). Yhteistoimintamenettelyn kohteena olisi koko henkilöstö. Oman toiminnan osalta henkilötyövuosien vähennys on enintään 500 henkilötyövuotta.

Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Muutokset on lain hengen mukaisesti suunniteltava vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • että osavuosikatsaukseen (1-6/2023) sisältyvien talouslukujen perusteella on aloitettava koko henkilöstöä (työ- ja virkasuhteiset) koskevat työvoiman käytön mahdollista vähentämistä, toiminnan uudelleenjärjestelyjä ja talouden sopeuttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut  pyrkimyksenä pysyvä kustannusten vähentäminen 42 milj. eurolla vuodesta 2024 alkaen sekä toiminnan edellyttämät uudelleenjärjestelyt.
     
  • että mahdollisten irtisanomisten ja osa-aikaistamisten (työvoiman käytön vähentämiset), jotka voivat johtaa palvelussuhteen päättymiseen, arvioidaan kohdentuvan siten, että vähennystarve on enintään 500 henkilötyövuotta.
     
  • että edellä mainitun lisäksi on harkittava uudelleenjärjestelyjä, jotka voivat johtaa mahdollisiin palvelussuhteen ehtojen muutoksiin ja palvelussuhteen olennaisten ehtojen muutoksiin irtisanomisperusteella, jotka voivat tarkoittaa palvelussuhteen päättymistä työntekijän/viranhaltijan kieltäytyessä mahdollisista muutoksista. Arviolta nämä irtisanomisperusteiset toimenpiteet voivat kohdistua koko Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöön.
     
  • että työnantajan on lisäksi harkittava lomautuksia, jotka voivat kohdentua arviolta koko henkilöstöön.
     
  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan ja konsernipalveluiden johtajan antamaan kirjallisen neuvotteluesityksen yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi.
     
  • nimetä työnantajan edustajat yhteistoimintaneuvotteluihin seuraavasti:
    • pääneuvottelijat konsernipalveluiden johto Juhani Sand  ja Vuokko Ylinen
    • tehtäväalueiden johto: sote-palvelulinja Taru Kuosmanen ja Juha Kinnunen, pelastuslaitos Mika Kontio ja Pirkko Lindström, tukipalvelut Pekka Erola ja Petteri Paavola, konsernipalvelut ja strateginen ohjaus Pasi Virtanen ja Taina Niiranen ja edellä mainittujen ollessa estyneenä, heidän varahenkilönsä
    • asiantuntijoina palvelussuhdepäälliköt Mira Snellman ja Vesa Koskinen, palvelulinjajohtajat Eeva Torppa-Saarinen, Päivi Tryyki ja Titta Pelttari ja edellä mainittujen ollessa estyneenä, heidän varahenkilönsä
    • lisäksi tarvittaessa voidaan neuvotteluihin kutsua muita työnantajaedustajia asiantuntijoiksi

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jouni Sirén teki 1. muutosesityksen: Muutetaan 2. momentin teksti "että mahdollisten irtisanomisten ja osa-aikaistamisten (työvoiman käytön vähentämiset), jotka voivat johtaa palvelussuhteen päättymiseen, arvioidaan kohdentuvan siten, että vähennystarve on enintään 500 henkilötyövuotta" muotoon "että mahdolliset irtisanomiset ja osa-aikaistamiset (työvoiman käytön vähentämiset) kohdentuvat siten, että vähennystarve on enintään 500 henkilötyövuotta". Kannatus:Milka Hanhela. Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Sirénin 1. muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

Jouni Sirén teki 2. muutosesityksen: Poistetaan 3. momentista lause "Arviolta nämä irtisanomisperusteiset toimenpiteet voivat kohdistua koko hyvinvointialueen henkilöstöön." Kannatus: Milka Hanhela.  Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Sirénin 1. muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

Jouni Sirén teki 3. muutosesityksen: Poistetaan 4. momentista sivulause "jotka voivat kohdentua arviolta koko henkilöstöön." Kannatus: Milka Hanhela. Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Sirénin 1. muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

Jouni Sirén teki 4. muutosesityksen: Muutetaan teksti “että osavuosikatsaukseen (1-6/2023) sisältyvien talouslukujen perusteella on aloitettava koko henkilöstöä (työ- ja virkasuhteiset) koskevat työvoiman käytön mahdollista vähentämistä, toiminnan uudelleenjärjestelyjä ja talouden sopeuttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut pyrkimyksenä pysyvä kustannusten vähentäminen 42 milj. eurolla vuodesta 2024 alkaen sekä toiminnan edellyttämät uudelleenjärjestelyt” muotoon “että osavuosikatsaukseen (1-6/2023) sisältyvien talouslukujen perusteella on aloitettava koko henkilöstöä (työ- ja virkasuhteiset) koskevat työvoiman käytön mahdollista vähentämistä, toiminnan uudelleenjärjestelyjä ja talouden sopeuttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yhteistoimintaneuvottelujen ja muiden (kohdassa §226 määriteltyjen) säästötoimenpiteiden tavoite on pysyvä kustannusten vähentäminen 42 milj. eurolla vuodesta 2024 alkaen sekä toiminnan edellyttämät uudelleenjärjestelyt.” Kannatus: Milka Hanhela. Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Sirénin 1. muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

Jarmo Takala, Johanna Loukaskorpi ja Aleksi Jäntti poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Äänestystulokset

  • Jaa 10 kpl 77%

    Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Lassi Kaleva, Ulla Kampman, Jari Andersson, Marko Jarva, Hanna Laine, Kari-Matti Hiltunen, Sari Tanus, Katariina Pylsy

  • Ei 3 kpl 23%

    Jouni Sirén, Milka Hanhela, Olga Haapa-aho

  • Jaa 10 kpl 77%

    Katariina Pylsy, Pekka Järvinen, Hanna Laine, Kari-Matti Hiltunen, Ulla Kampman, Marko Jarva, Leena Kostiainen, Lassi Kaleva, Sari Tanus, Jari Andersson

  • Ei 3 kpl 23%

    Jouni Sirén, Milka Hanhela, Olga Haapa-aho

  • Jaa 10 kpl 77%

    Jari Andersson, Lassi Kaleva, Marko Jarva, Katariina Pylsy, Leena Kostiainen, Hanna Laine, Kari-Matti Hiltunen, Ulla Kampman, Pekka Järvinen, Sari Tanus

  • Ei 3 kpl 23%

    Milka Hanhela, Jouni Sirén, Olga Haapa-aho

  • Jaa 10 kpl 77%

    Jari Andersson, Marko Jarva, Hanna Laine, Lassi Kaleva, Katariina Pylsy, Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Kari-Matti Hiltunen, Sari Tanus, Ulla Kampman

  • Ei 3 kpl 23%

    Jouni Sirén, Milka Hanhela, Olga Haapa-aho


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.