Vanhusneuvosto, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Pirkanmaan hyvinvointialueen Digiklinikasta viestiminen ikääntyneille pirkanmaalaisille

5555/2024

Valmistelija

  • Iida Martikainen, VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ, anna-mari.martikainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella otetaan 2.5.2024 käyttöön digiklinikka, joka tarjoaa uuden yhteydenottotavan hyvinvointialueen terveyspalveluihin kaikille pirkanmaalaisille. Ensimmäisessä vaiheessa digiklinikalla tehdään hoidon tarpeen arvioita ja hoidetaan sellaiset terveysasiat, jotka eivät edellytä käyntiä paikan päällä. Myöhemmin samaan kokonaisuuteen voidaan ottaa mukaan myös muita sosiaali- ja terveyspalveluja. Digiklinikkaa voi käyttää älypuhelimella, tabletilla ja tietokoneella, ja käyttö edellyttää tunnistautumista joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Digiklinikalla asioidaan kirjoittamalla (chat) ja tarvittaessa voidaan siirtyä videovastaanottoon (kuva ja ääni). Digiklinikka on avoinna joka päivä kello 8-22. Digiklinikalla voi asioida myös lapsen tai läheisen puolesta, mikäli puolesta asiointiin on oikeus. Digiklinikalla on samat asiakasmaksut kuin tavallisilla vastaanotoilla: Hoidon tarpeen arviointi ja hoitajan etävastaanotto ovat maksuttomia, lääkärin etävastaanotto on maksullinen. Digiklinikan lisäksi useimmat muista nykyisistä Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisen eli digitaalisen asioinnin kanavista säilyvät. Perinteiset asiointitavat, puhelinsoitto tai käynti sosiaali- ja terveysasemalla, säilyvät digiklinikan rinnalla.

Digiklinikan viestintäsuunnitelma on hyväksytty hyvinvointialueen johtoryhmässä 27.2.2024. Digiklinikan viestintää toteutetaan käyttöönottovaiheessa yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen viestinnän toimialueen ja Digiklinikka-palvelun kumppanin Mehiläinen Oy:n kesken. Tietoa digiklinikasta julkaistaan Pirkanmaan hyvinvointialueen viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla, kotiin jaettavassa Uutisia hyvinvointialueelta -asukastiedotteessa. Myös sosiaali- ja terveysasemille tulee tietoa ja neuvontaa digiklinikan käytöstä, ja aihe on esillä myös digituen kiertueella eri puolilla Pirkanmaata touko-kesäkuussa yhteistyössä digikehittämisen vastuuyksikön kanssa. Lisäksi on suunnitteilla markkinointia ensisijaisesti sosiaalisen median kanaviin ja hakukoneisiin.

Digiklinikka on tarkoitettu kaikenikäisille pirkanmaalaisille, ja sen johdosta myös digiklinikan viestinnässä ja opastuksessa on tärkeä ottaa huomioon eri ikäryhmät. Vanhusneuvoston näkemykset ikääntyneitä palvelevista viestintäkanavista ja -keinoista otetaan huomioon digiklinikan viestinnässä tämän vuoden aikana ja myös tulevina vuosina. 

Esitysmateriaali digiklinikasta viestimiseen ikääntyneille pirkanmaalaisille on liitteenä. 

Ehdotus

Vanhusneuvosto

  • päättää merkitä tiedoksi keskustelun digiklinikan viestinnästä Pirkanmaan hyvinvointialueella ikääntyneiden näkökulmasta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Viestintäpäällikkö Anna-​Mari Martikainen esitteli Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikasta viestimisen ikääntyneille pirkanmaalaisille ja poistui kokouksesta keskustelun jälkeen.

Käydyssä keskustelussa sovittiin toimitettavaksi esittelijälle vanhusneuvoston jäsenen Riitta Vatasen esitys digiklinikan viestinnästä. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).