Henkilöstöjaosto, kokous 17.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Lääkäreiden palkkausjärjestelmä

29958/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi

Perustelut

Kuntatyönantajat (KT) sekä lääkäriliitto ovat sopineet, että lääkärien virka- ja työehtosopimus (LS) muuttuu takautuvasti 1.6.2023 alkaen. Lääkärisopimukseen on sovittu uusi palkkauksen uraporraspalkkausjärjestelmä, joka korvaa voimassa olevan tehtävän vaativuuden arvioinnin järjestelmän. Lisäksi osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä on kehitetty uusi suoritepalkkausjärjestelmä, joka on otettava käyttöön, mikäli sen käyttöönottamisesta ei ole haettu lupaa poiketa. Suoritepalkkausjärjestelmä korvaa toimenpidepalkkiojärjestelmän liitteen 1 osalta.

Uudessa uraporraspalkkausjärjestelmässä on määritelty portaat, joiden soveltaminen määräytyy tehtävän edellyttämän osaamisen ja vastuun perusteella. Uraporraspalkkausjärjestelmässä palkka muuttuu portaittain mm. koulutuksen, tehtäväsisällön ja uran vaiheiden myötä. Jokaisessa lääkärisopimuksen liitteessä 1 - 4 on portaikot, joista kussakin on kolme lohkoa. Osa lääkärisopimuksen piiriin kuuluvista voi olla uraporraspalkkausjärjestelmän ulkopuolisia tai kokonaispalkkaisia. Uutena palkkaelementtinä on lääkäreiden palkkausjärjestelmässä tehtävälisä, joka maksetaan tehtävästä, jota ei ole huomioitu uraporraspalkkaa määriteltäessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on paikallisesti neuvoteltu uraportaiden kriteereistä ja täsmennetty tältä osin valtakunnallisia kriteereitä. Uraporrasjärjestelmään tulisi siirtyä joulukuussa 2023.

Neuvottelujen keskeneräisyyden vuoksi siirtyminen tulee viivästymään Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on lisäksi neuvoteltu osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä tulevasta suoritepalkkausjärjestelmästä, jotka neuvottelut ovat niin ikään vielä kesken. Suoritepalkkausjärjestelmän käyttöönotolle on pyydetty valtakunnalliselta LS-palkkaustyöryhmältä siirtymäaikaa 31.5.2024 saakka, mutta suoritepalkkausjärjestelmään siirrytään mahdollisimman nopeasti neuvottelutuloksen synnyttyä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajan Yleiskirje 21/2023 Lääkärien virka- ja työehtosopimukseen uusi palkkauksen uraporrasjärjestelmä | Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Oheismateriaalina lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkausjärjestelmä.

Ehdotus

Esittelijä

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  • hyväksyä lääkäreiden ja hammaslääkäreiden uuden uraporras- ja suoritepalkkausjärjestelmän periaatteet, ja
  • merkitä tiedoksi paikallisten neuvotteluiden tilanteen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hr-palvelupäällikkö Katja Vihusaarta, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Mira Snellman, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, mira.snellman@pirha.fi

Perustelut

Kuntatyönantajat (KT) sekä lääkäriliitto ovat sopineet,​ että lääkärien virka-​ ja työehtosopimus (LS) muuttuu takautuvasti 1.6.2023 alkaen. Lääkärisopimukseen on sovittu uusi palkkauksen uraporraspalkkausjärjestelmä,​ joka korvaa voimassa olevan tehtävän vaativuuden arvioinnin järjestelmän. Lisäksi osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä on kehitetty uusi suoritepalkkausjärjestelmä,​ joka on otettava käyttöön,​ mikäli sen käyttöönottamisesta ei ole haettu lupaa poiketa. Suoritepalkkausjärjestelmä korvaa toimenpidepalkkiojärjestelmän liitteen 1 osalta.

Uudessa uraporraspalkkausjärjestelmässä on määritelty portaat,​ joiden soveltaminen määräytyy tehtävän edellyttämän osaamisen ja vastuun perusteella. Uraporraspalkkausjärjestelmässä palkka muuttuu portaittain mm. koulutuksen,​ tehtäväsisällön ja uran vaiheiden myötä. Jokaisessa lääkärisopimuksen liitteessä 1 -​ 4 on portaikot,​ joista kussakin on kolme lohkoa. Osa lääkärisopimuksen piiriin kuuluvista voi olla uraporraspalkkausjärjestelmän ulkopuolisia tai kokonaispalkkaisia. Uutena palkkaelementtinä on lääkäreiden palkkausjärjestelmässä tehtävälisä,​ joka maksetaan tehtävästä,​ jota ei ole huomioitu uraporraspalkkaa määriteltäessä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on paikallisesti neuvoteltu uraportaiden kriteereistä ja täsmennetty tältä osin valtakunnallisia kriteereitä. Porrastäsmennyksiä on saatu tehtyä järjestön edustajien kanssa kaikkien liitteiden osalta. Lisäksi on neuvoteltu tehtävälisistä. Uraporrasjärjestelmään olisi tullut siirtyä joulukuussa 2023. Neuvottelujen keskeneräisyyden vuoksi siirtyminen on viivästynyt. Hammaslääkäreiden ja sairaalahammaslääkäreiden osalta järjestelmä on saatu ensimmäisenä käyttöönottovalmiiksi helmikuun 2024 lopulla. Liitteiden 1 ja 3 osalta järjestelmä on myös lähes valmis. Näiden liitteiden osalta on enää jakamatta järjestelyerät 1.6.2023, joiden avulla muodostetaan hyvinvointialueelle yksi yhteinen palkkataulukko näillekin liitteille.

Uraporrasjärjestelmän käyttöönoton jälkeen järjestöjen kanssa tehtävä työ jatkuu tiiviisti paikallisen LS-palkkaustyöryhmän toimesta. Järjestelmä kehittyy ja rakentuu edelleen käyttöönoton jälkeen.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on lisäksi neuvoteltu osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä tulevasta suoritepalkkausjärjestelmästä, joka korvaa toimenpidepalkkiojärjestelmän. Suoritepalkkausjärjestelmän käyttöönotolle pyydettiin valtakunnalliselta LS-​palkkaustyöryhmältä siirtymäaikaa 31.5.2024 saakka neuvottelujen keskeneräisyyden vuoksi, mutta Pirkanmaalla suoritejärjestelmä saatiin neuvoteltua ja käyttöönottovalmiiksi jo 1.3.2024 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  • hyväksyä lääkäreiden ja hammaslääkäreiden uuden uraporras-​ ja suoritepalkkausjärjestelmän periaatteet,​ ja

  • merkitä tiedoksi paikallisten neuvotteluiden tilanteen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana henkilöstöjohtaja Taina Niirasta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).