Aluehallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 361 Nuorisovaltuuston työjärjestyksen muuttaminen

26176/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tausta

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi vaikuttamistoimielinten (ml. nuorisovaltuuston) työjärjestykset 12.6.2023 pidetyssä kokouksessaan. Ennen aluehallituksen käsittelyä työjärjestystä käsiteltiin nuorisovaltuuston 23.3., 20.4. sekä 17.5.2023 pidetyissä kokouksissa, joista viimeisimmässä kokouksessa nuorisovaltuusto hyväksyi sen lähetettäväksi aluehallitukselle.

Nuorisovaltuusto on kokouksessaan (12.8.2023, § 104) asettanut nuorisovaltuuston toimintamallin arviointityöryhmän, jonka tehtävänä on ollut tarkastella laaja-alaisesti nuorisovaltuuston tämänhetkistä kokoonpanoa, mahdollisia muutostarpeita sekä kuulla asiantuntijoita eri osa-alueilta. Työryhmä raportoi toiminnastaan nuorisovaltuustolle sekä se tuo loppuraportin käsiteltäväksi nuorisovaltuuston 9.11.2023 pidettävään kokoukseen.

Nuorisovaltuuston arviointityöryhmä on käynyt läpi nuorisovaltuuston tämänhetkisiä toimintaa ohjaavia asiakirjoja sekä pohtinut mahdollisia muutostarpeita työjärjestykseen sekä nuorisovaltuuston toimintamalliin. Työryhmä on laatinut työjärjestysesityksen, joka on tarkoitus viedä aluehallituksen käsiteltäväksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

Keskeiset muutokset

Keskeisinä muutoksina työjärjestyksessä ovat puheenjohtajaneuvosto-mallin käyttöönotto, toimielinedustajat sekä nuorisovaltuuston jäsenmäärän muuttaminen. Lisäksi työjärjestykseen on tehty tarkennuksia niiltä osin, kuin se on ollut tarpeellista.

Toimintamallin arviointityöryhmä perustelee puheenjohtajaneuvosto–mallin käyttöönottoa toiminnan rakenteiden selkeyttämisellä, delegointivallan mahdollistamisella sekä muilta alueilta kuultujen positiivisten kokemusten perusteella. Lisäksi arviointityöryhmä näkee perusteltuna nykyisen epämääräisen puheenjohtajiston virallistamisen omaksi nuorisovaltuuston sisäiseksi toimielimeksi.

Lisäksi arviointityöryhmä esittää nuorisovaltuuston kokoonpanon muuttamista siten, että jokaisesta hyvinvointialueen jäsenkunnasta valitaan nuorisovaltuuston yksi (1) edustaja sekä tälle yksi (1) varaedustaja. Lisäksi alueen sisäisten asukaslukujen erojen tasaamisen vuoksi työryhmä esittää, että Tampereen kaupunki valitsee tämän lisäksi yhden (1) lisäedustajan sekä tälle henkilökohtaisen varaedustajan.

Vapaiden paikkojen määrää työryhmä esittää nostettavaksi nykyisestä neljästä (4) paikasta kymmeneen (10). Tämä mahdollistaa myös nuorisovaltuustojen ulkopuolisten nuorten osallistumisen nuorisovaltuustotoimintaan.

Ottaen huomioon hallintopalveluiden asettaman rajan toimielinten kokousten enimmäismäärälle säästötavoitteisiin perustuen vuodelle 2024, on perusteltua nuorisovaltuuston toimivuuden sekä toimintaedellytysten kannalta, että nuorisovaltuusto voi tarvittaessa valtuuttaa puheenjohtajiston hyväksymään kiireellisiä lausuntoja sen puolesta.

Työjärjestyksen hyväksyminen

Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto on keskustellut työjärjestysmuutoksista hyvinvointialueen hallintojohtajan sekä hallintoyksikön edustajien kanssa lokakuun 2023 aikana ja hallintoyksikkö on antanut omat kommenttinsa nuorisovaltuuston puheenjohtajistolle työjärjestysesityksen suhteen.

Tarkemmat perustelut sekä laajempi arviointi toiminnan nykytilasta sekä muutostarpeista löytyy nuorisovaltuuston arviointityöryhmän loppuraportista.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 11 luvun mukaan aluehallitus hyväksyy vaikuttamistoimielinten työjärjestykset sekä se vastaa niiden toimintaedellytyksistä.

Nuorisovaltuuston työjärjestys 1.1.2024 alkaen on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • hyväksyä omalta osaltaan päivitetyn työjärjestyksen,
  • esittää aluehallitukselle päivitetyn työjärjestyksen hyväksymistä,
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti

  • hyväksyä omalta osaltaan päivitetyn työjärjestyksen yksimielisesti kokouksessa tehdyin muutoksin,
  • esittää aluehallitukselle päivitetyn työjärjestyksen hyväksymistä.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana nuorisovaltuuston jäsen Max Nikkari teki Kerttu Kajanderin ja Sara Järvisen ym. kannattamana seuraavan muutosesityksen työjärjestyksen pykälään 5.1 Nuorisovaltuuston jäsenistö:

  • yli 200 000 asukkaan jäsenkunnasta valitaan nuorisovaltuustoon neljä (4) jäsentä ja neljä (4) henkilökohtaista varajäsentä
  • alle 200 000, mutta yli 20 000 asukkaan jäsenkunnasta valitaan nuorisovaltuustoon kaksi (2) jäsentä ja kaksi (2) henkilökohtaista varajäsentä
  • alle 20 000 asukkaan jäsenkunnaista valitaan nuorisovaltuustoon yksi (1) jäsen ja yksi (1) henkilökohtainen varajäsen
  • että nuorisovaltuustoon valitaan viisi (5) vapaiden paikkojen edustajaa

Keskustelun kuluessa Nikkari peruutti muutosehdotuksensa.

Keskustelun aikana nuorisovaltuuston jäsen Kerttu Kajander teki Elsa Nisulan ja Max Nikkarin ym. kannattamana seuraavan muutosesityksen työjärjestyksen pykälään 5.1 Nuorisovaltuuston jäsenistö:

  • yli 200 000 asukkaan jäsenkunnasta valitaan nuorisovaltuustoon neljä (4) jäsentä ja neljä (4) henkilökohtaista varajäsentä
  • alle 200 000, mutta yli 20 000 asukkaan jäsenkunnasta valitaan nuorisovaltuustoon kaksi (2) jäsentä ja kaksi (2) henkilökohtaista varajäsentä
  • alle 20 000 asukkaan jäsenkunnaista valitaan nuorisovaltuustoon yksi (1) jäsen ja yksi (1) henkilökohtainen varajäsen
  • että nuorisovaltuustoon valitaan kahdeksan (8) vapaiden paikkojen edustajaa

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Kajanderin muutosesitys hyväksyä yksimielisesti. Muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Katri Lindberg, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, katri.lindberg@pirha.fi
  • Henna Fager, PROJEKTISUUNNITTELIJA, henna.fager@pirha.fi
  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti  aluehallitus päättää vaikuttamistoimielimien toimintaedellytyksistä. Aluehallitus on hyväksynyt 12.6.2023 nuorisovaltuuston työjärjestyksen, joka määrittelee nuorisovaltuuston kokoonpanon, tehtävät ja toimintamuodot sekä ohjaa muutoinkin sen toimintaa. Aluehallitus on edellyttänyt,  että talousvaikutteiset muutokset vaikuttamistoimielimien jäsenten ja puheenjohtajien määrään edellyttävät aluehallituksen erillistä päätöstä. 

Nuorisovaltuusto on valmistellut työjärjestyksen päivittämistä syksyn 2023 aikana ja päättänyt 9.11.2023 esittää aluehallitukselle hyväksyttäväksi päivitetyn työjärjestyksen. Valmistellut muutokset perustuvat nuorisovaltuuston asettaman arviointityöryhmän työhön. 

Nuoriosvaltuuston esityksen mukaan keskeisinä muutoksina työjärjestyksessä ovat puheenjohtajaneuvosto-mallin käyttöönotto, toimielinedustajat sekä nuorisovaltuuston jäsenmäärän muuttaminen. Lisäksi työjärjestykseen on tehty tarkennuksia niiltä osin, kuin se on ollut tarpeellista.

Toimintamallin arviointityöryhmä perustelee puheenjohtajaneuvosto–mallin käyttöönottoa toiminnan rakenteiden selkeyttämisellä, delegointivallan mahdollistamisella sekä muilta alueilta kuultujen positiivisten kokemusten perusteella. Lisäksi arviointityöryhmä näkee perusteltuna nykyisen epämääräisen puheenjohtajiston virallistamisen omaksi nuorisovaltuuston sisäiseksi toimielimeksi.

Työjärjestyksen muuttamisesta ja ehdotetuista muutoksista on keskusteltu hyvinvointialueen hallinnon edustajien ja nuorisovaltuuston puheenjohtajien kanssa. Muutokset perustuvat nuorisovaltuuston omaan arviointiin ja aktiiviseen työskentelyyn ja ne ovat pääasiallisesti olleet myös hallinnon näkökulmasta kannatettavia. Lisäksi keskustelussa on noussut esille nuorisovaltuuston ehdotus, joka koskee kunnan nuorisovaltuuston edustajan oikeutta jatkaa hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa tilanteessa, jossa edustaja menettää kelpoisuutensa kunnan nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuusto esittää, että jäsen voisi tässä tilanteessa jatkaa hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa sen kauden loppuun saakka. (Työjärjestyksen 5 §, neljäs kappale) 

Nuorisovaltuuston kokoonpanosta säädetään hyvinvointialuelain 32 §:ssä. Siinä todetaan, että vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Vaikuttamistoimielimessä voi tämän lisäksi olla muitakin jäseniä. Nuorisovaltuuston esitys on ongelmallinen erityisesti tilanteissa, joissa kunnasta on vain yksi edustaja. Tällaisessa tilanteessa nuorisovaltuuston koko saattaisi nousta siitä, mihin se on aluehallituksen päätöksellä määritelty. 

Aluehallitus on 27.11.2023 päättänyt hyväksyä nuorisovaltuuston kokoonpanon kaudelle 2024-2025 (§ 347). 

Hyvinvointialuelain 32 §:stä johtuu, että tilanteessa, jossa kunnan nuorisovaltuuston edustaja menettää kelpoisuutensa, menettää hän kelpoisuutensa myös hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuuston työjärjestystä on tältä osin muutettava. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä liitteenä olevan nuorisovaltuuston työjärjestyksen sillä edellytyksellä, että sen kokoonpanoa koskeva 5 § muutetaan vastaamaan hyvinvointialuelain 32 §:ää. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jarmo Takala poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.