Aluehallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 360 Sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen päivittäminen

24/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Nousiainen, SISÄISEN TARKASTUKSEN JOHTAJA, sari.h.nousiainen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 51 §:n mukaan aluehallituksen tulee järjestää riippumaton sisäinen tarkastus.

Aluehallituksen järjestämisvelvollisuutta toteutetaan antamalla sisäisen tarkastuksen toimintaohje, jossa täsmennetään hallintosäännön sisäistä tarkastusta koskevia määrityksiä ja määritetään Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäisen tarkastuksen tarkoitus ja tehtävä, vastuu ja asema, toimivalta, toiminta-alue, tietojensaantioikeus sekä suunnittelun, toiminnan ja raportoinnin sekä laadunvarmistuksen menettelytavat.

Sisäinen tarkastus on riippumaton, aluehallituksen ja ylimmän johdon tukitoiminto, osa hyvinvointialueen johtamisjärjestelmää ja sisäistä valvontaa, jota hyvinvointialuejohtaja ja aluehallitus käyttävät toteuttaessaan valvontavelvollisuuttaan. Sisäistä tarkastusta johtaa sisäisen tarkastuksen johtaja.

Sisäinen tarkastus arvioi, varmistaa ja tukee hyvän johtamis- ja hallintotavan, sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan riittävyyttä, asianmukaisuutta ja tuloksellisuutta sekä antaa toimenpidesuosituksia näiden parantamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin asiantuntijana sisäisen tarkastuksen johtaja Sari Nousiaista, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Sari Nousiainen, SISÄISEN TARKASTUKSEN JOHTAJA, sari.h.nousiainen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 51 §:n mukaan aluehallituksen tulee järjestää riippumaton sisäinen tarkastus. Hallintosäännön 72 §:n mukaan aluehallituksen tehtävänä on hyväksyä sisäisen tarkastuksen toimintaohje.

Toimintaohjeeseen (hyväksytty 9.1.2023) on tarpeen tehdä muutoksia, jotka koskevat sisäisen tarkastuksen yhteistyötä YTA-alueen hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyö jatkuu uudella sopimuksella Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Lisäksi toimintaohjeeseen päivitetään sisäisen tarkastuksen tehtävät väärinkäytösten ilmoituskanavan työssä. Aluehallituksen 20.3.2023 hyväksymässä toimintaohjeessa väärinkäytösten ilmoituskanavan käyttöön ja ilmoittajan suojeluun Pirkanmaan hyvinvointialueella määriteltiin sisäiselle tarkastukselle päävastuu ilmoituskanavan prosessista ja sovelluksen pääkäyttäjyydestä. Korjataan Sisäisen tarkastuksen toimintaohjetta tältä osin.

Liitteenä sisäisen tarkastuksen toimintaohje.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen päivitetyn version.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.