Kokouskäsittely
Merkittiin, että HR valmistelukokonaisuuden johtaja Taina Niirasta kuultiin asiantuntijana kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.
Joakim Vigelius esitti, että aluehallitus hylkää pohjaesityksen ulkomaisen hoiva- ja hoitohenkilöstön hankinnasta Pirkanmaan hyvinvontialueelle.
Joakim Vigelius esitti hylkäyksen seuraavin perustein: "Hoiva- ja hoitohenkilöstön rekrytointi ulkomailta ei pureudu sosiaali- ja terveysalan työvoimapulan juurisyihin, kuten riittämättömään palkkaukseen ja työn kuormittavuuteen. Kun näitä epäkohtia pyritään tälläkin hetkellä korjaamaan hoitajalakolla ja jopa joukkoirtisanoutumisten uhalla, lähettäisi Pirkanmaan hyvinvointialue täysin väärän viestin korvaamalla suomalaishoitajat ulkomaisella työvoimalla. Suomalaista hoiva- ja hoitohenkilöstöä ulkomaisella korvatessa heikkenee myös henkilöstön kielitaito. Rajoittuneeseen kielitaitoon liittyy selviä ongelmia potilasturvallisuuden ja palvelunlaadun kannalta – erityisesti ikäihmisten parissa. Kielitaidottomuus aiheuttaa lisärasitetta myös kotimaisille hoitajille: lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin jäsenkyselyssä 70 % koki puutteet kollegojen kielitaidossa työarkea kuormittavana. Ulkomaisen työvoiman sijaan sote-alan henkilöstövajetta tulee korjata kotimaisin keinoin. Suomessa on useita kymmeniätuhansia sote-alan koulutuksen saaneita, jotka ovat vaihtaneet alaa. Tehyn teettämän kyselyn mukaan jopa puolet alalla toimivista aktiivisesti harkitsee alanvaihtoa. Suomalaisia sote-ammattilaisia on houkuteltava palaamaan ja pysymään alalla kilpailukykyisillä palkoilla, erillisillä bonuksilla ja paremmilla työoloilla. Akuutin hoitajapulan korjaamiseksi Pirkanmaalla suunniteltu miljoonan euron ja vajaata sataa ulkomaista hoitajaa koskeva rekrytointi korvataan tarjoamalla jokaiselle alalle palaavalle suomalaishoitajalle kannustimeksi 1000 euron paluubonus. Yllä mainitun bonuksen lisäksi on huomioitava entistä paremmin alalla jo olevan henkilöstön hyvinvointi ja jaksaminen. Kotimaisen hoiva- ja hoitohenkilöstön palkkauksen, työolojen parantamisen sekä alan pitovoiman tukemiseksi Pirkanmaan hyvinvointialue luo viipymättä erillisen toimenpideohjelman. Ohjelman käynnistäminen mahdollisimman nopeasti luo edellytykset korjata työvoimapulaa hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä vuoden 2023 alusta alkaen."
Erja Pelkonen ja Katariina Pylsy kannattivat Vigeliuksen ehdotusta.
Jouni Sirén esitti, että aluehallitus hylkää pohjaesityksen ulkomaisen hoiva- ja hoitohenkilöstön hankinnasta Pirkanmaan hyvinvointialueelle.
Jouni Sirén esitti hylkäyksen seuraavin perustein: "Hoiva- ja hoitohenkilöstön rekrytointi ulkomailta ei pureudu sosiaali- ja terveysalan työvoimapulan juurisyihin, kuten riittämättömään palkkaukseen ja työn kuormittavuuteen. Kun näitä epäkohtia pyritään tälläkin hetkellä korjaamaan hoitajalakolla ja jopa joukkoirtisanoutumisten uhalla, lähettäisi Pirkanmaan hyvinvointialue täysin väärän viestin korvaamalla suomalaishoitajat ulkomaisella työvoimalla. Ulkomaista työvoimaa tarvitaan sosiaali- ja terveysalalle, mutta ensisijaisesti sote-alan henkilöstövajetta tulee korjata kotimaisin keinoin. Lisäksi ulkomaisille työntekijöille on taattava sama koulutukseen perustuva palkkaus, työehdot ja mahdollisuus perhe-elämään kuin suomalaisille. Esitys ei täytä näitä ehtoja. Esityksen mukainen palkkaus ei mahdollista esimerkiksi työntekijöiden perheenyhdistämistä. Suomessa on useita kymmeniätuhansia sote-alan koulutuksen saaneita, jotka ovat vaihtaneet alaa. Tehyn teettämän kyselyn mukaan jopa puolet alalla toimivista aktiivisesti harkitsee alanvaihtoa. Suomessa asuvia sote-ammattilaisia on houkuteltava palaamaan ja pysymään alalla kilpailukykyisillä palkoilla, erillisillä bonuksilla ja paremmilla työoloilla. Lisäksi on huomioitava entistä paremmin alalla jo olevan henkilöstön hyvinvointi ja jaksaminen. Pohjaesityksen mukainen rekrytointiin varattu miljoona euroa voitaisiin suunnata tähän."
Puheenjohtaja totesi, että koska Sirénin ehdotusta ei ole kannatettu, se raukeaa.
Puheenjohtaja tiedusteli Joakim Vigeliuksen ehdotuksen kannatusta ja totesi, että koska ehdotusta ei voida hyväksyä yksimielisesti, siitä on äänestettävä.
Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestys -ehdotuksen: esittelijän pohjaehdotus JAA ja Vigeliuksen ehdotus EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin yksimielisesti.
Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat Johanna Loukaskorpi, Arja Laitinen, Leena Kostiainen, Marko Jarva, Pekka Järvinen, Jari Andersson, Kari-Matti Hiltunen ja Hanna Laine ja hylkäysehdotusta kannattivat Jouni Sirén, Joakim Vigelius, Katariina Pylsy ja Erja Pelkonen. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 8-4.
Hanna Laine esitti seuraavan toivomusponnen hyväksymistä: "Ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat alati kasvava työntekijäryhmä hoito- ja hoivapalveluissa. Aluehallitus edellyttää, että monikulttuuristen työyhteisöjen johtamiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota eri yksiköissä ja esihenkilöiden koulutuksessa. Hyvinvointialue myös kannustaa yhteisöllisyyttä tukevaan johtamiseen ja monikulttuuristen työntekijöiden pitkäkestoiseen perehdytykseen varataan riittävät resurssit. Perehdyttämisessä huomioidaan työntekijöiden kieli- ja kulttuuritausta ja olemassa olevan henkilöstön tukeminen sekä heidän monikulttuurisen osaamisensa vahvistaminen."
Katariina Pylsy, Pekka Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Leena Kostiainen, Marko Jarva ja Jari Andersson kannattivat pontta.
Puheenjohtaja tiedusteli Hanna Laineen toivomusponnen kannatusta ja totesi, että koska pontta ei voida hyväksyä yksimielisesti, siitä on äänestettävä.
Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestys -ehdotuksen: toivomusponnen hyväksyminen JAA ja sen hylkääminen EI.
Suoritetussa äänestyksessä toivomuspontta kannattivat Arja Laitinen, Pekka Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Leena Kostiainen, Katariina Pylsy, Jari Andersson, Jouni Sirén, Marko Jarva, Hanna Laine, Kari-Matti Hiltunen ja sen hylkäämistä kannattivat Erja Pelkonen ja Joakim Vigelius. Puheenjohtaja totesi ponsiehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 10-2.