Aluehallitus, kokous 12.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Hyvinvointialueen toimitilojen vuokran määritys vuokra-asetuksen mukaan

173/2022

Valmistelija

  • Mikko Alin, Kehittämispäällikkö, mikko.alin@pirha.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on 7.4.2022 antanut asetuksen kuntien ja hyvinvointialueen välisten siirtymäkauden toimitilavuokrasopimusten vuokran määriytymisestä vuosina 2023-26. Asetuksen mukaan vuokra on kokonaisvuokra, joka muodostuu pääoma- ja ylläpitovuokrasta.

Pääomavuokra muodostetaan toimitilan teknisen arvon perusteella. Tekninen arvo voidaan määrittää joko kunnan kirjanpitoon pohjautuen tai muutoin alalla yleisesti hyväksyttyihin laskentamenetelmin. Mikäli näitä ei ole käytettävissä, voidaan tekninen arvo määrittää myös laskennallisesti.

Ylläpitovuokra määritetään käyttämällä asetuksen liitteen mukaisia rakennustyyppikohtaisia ylläpitohintoja. Ylläpitovuokraan sisältyvät ylläpitokustannukset ovat hallinto-, käyttö-, kunnossapito-, huolto-, ulkoalueiden hoito-, lämmitys-, sähkö-, vesi- ja jätehuoltokustannukset. Erityisjätteet ja vaaralliset jätteet ovat kuitenkin vuokralaisen vastuulla.  Myös muita palveluja voidaan sisällyttää ylläpitovuokraan, esimerkiksi yksittäisen tilan siivous. Voidaan myös sopia, että mitattavissa olevat kustannukset, kuten esimerkiksi energiakustannukset, ovat vuokralaisen vastuulla.

Asetus mahdollista myös kuntienn sisäisen vuokran järjestelmien käyttämisen, mikäli kunta ja hyvinvointialue niin sopivat. Näin voidaan tehdä, mikäli järjestelmä on kunnassa otettu käyttöön toimivaltaisen toimielimen päätöksellä viimeistään vuoden 2022 alusta ja järjestelmää käytetään yhtenäisillä periaatteilla kunnan toiminnassa muutoinkin.

Sosiaalisen asuntotuotannon kohteissa (ns. ARA-kohteet) sovelletaan omakustannusperiaatetta koskevia säännöksiä myös hyvinvointialueen ja kunnan välillä tehtävän vuokrasopimuksen vuokran määräytymisessä eikä sitä määritetä siis vuokra-asetuksen mukaan.

Konserni- ja toimitilajaosto on käsittelee asian kokouksessa 10.5.2022 § 12.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi saadun selvityksen. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).