Aluehallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 287 Korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelma

22020/2023

Valmistelija

  • Kati Kristiansson, TUTKIMUS- JA KEHITYSJOHTAJA, kati.kristiansson@pirha.fi
  • Katja Luojus, PALVELUJOHTAJA, katja.luojus@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa alueensa tutkimus-, kehittämis-, koulutus-, ja innovaatiotoiminnasta julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastuspalveluissa. Hyvinvointialueen strategiassa ja sen toimeenpanossa näkyy sitoutuminen tutkimukseen, kehittämiseen ja koulutukseen. 

Lainsäädännössä säädetään hyvinvointialueiden ja korkeakoulujen yhteistyöstä tutkimus-, kehittämis-, koulutus-, ja innovaatiotoimintaan liittyen. Hyvinvointialue pyrkii Pirkanmaan alueen eri oppilaitosten kanssa tiiviiseen yhteistyöhön, joka kattaa laajan kirjon terveysalan koulutusta, tutkimusta ja käytännön toimintaa. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat jo aiemmin tehneet tiivistä ja monialaista yhteistyötä nykyisen Pirkanmaan hyvinvointialueen toimijoiden kesken, muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa, sekä Tampereen kaupungin ja alueen muiden kuntien kanssa. Yhteistyö tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan alueella on kohdentunut laajaan tutkimus- ja kehittämishankeyhteistyöhön niin perus- kuin soveltavan tutkimuksen alueilla. TKI-toiminnassa on käytössä yhteistä infrastruktuuria kuten Sisä-Suomen syöpäkeskus, Tampere Brain & Mind ja Tampereen biopankki. Opetusyhteistyön avulla on edistetty opintoihin liittyviä harjoitteluita ja työelämäjaksoja, opinnäytetöiden tekemistä, mahdollistettu vierailuluentoja ja vierailuja sote-yksiköihin sekä järjestetty yhteisiä seminaareja. Lisäksi opetuksellinen yhteistyö on kohdistunut henkilöstökoulutuksiin. Yhteistyötä ovat edistäneet myös yhteiset virat. Yhteistyö on ollut hedelmällistä ja toimivaa, ja jatkossa sitä laajennetaan koskemaan aikaisempien hyvien yhteistyön käytäntöjen lisäksi myös vahvemmin perusterveydenhuoltoa ja sosiaalialaa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteisenä tavoitteena on rakentaa kansallisesti johtava ja kansainvälisesti verkostoitunut TKIO-keskittymä, joka hyödyntää osapuolten yhteisiä intressejä kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden sekä turvallisuuden edistämiseksi alueellisesti. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan hyvinvointialue ja Tampereen yliopisto sekä ammattikorkeakoulu ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutusta tarjoavat ammattioppilaitokset tekevät yhteistyösopimuksen yhteistyön rakenteista ja toimintatavoista.

Valtuustokausittain päivitettävällä yhteistyöohjelmalla määritetään tarkemmin yhteistyön lähivuosien tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit. Tämä yhteistyöohjelma on laadittu vastaamaan sopijapuolten tarpeeseen ja tahtotilaan TKIO-yhteistyöstä. Ohjelman valmisteluun on osallistunut hyvinvointialueen, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun edustajia.

Korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelma on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelman vuosille 2023-2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristianssonia, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.