Yhteistoimintaelin, kokous 29.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Osa-sairauspäiväraha ja työkokeilu työterveyshuollon lausunnolla

7372/2023

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-palvelupäällikkö, Taru.Kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Osa-sairauspäiväraha ja työkokeilu työterveyshuollon lausunnolla

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa henkilöstöpolitiikka osuuden yhtenä kärkiteemana on hyvinvoivat työntekijät. Henkilöstön saatavuus, pysyvyys ja riittävyys on merkittävä haaste.

Myös strategian toimeenpano-ohjelman kärjessä kolme, työntekijöiden hyvinvointi on useammassa kohdassa nostettu esiin. Tavoitteissa on  muun muassa joustavien ratkaisujen löytäminen työssä jaksamiseksi ja työkyvyn tukemiseksi.

Osa-sairauspäiväraha on yksi tapa tukea työntekijän pysymistä työelämässä ja paluuta kokoaikaiseen työhön. Osa-aikainen työ on vapaaehtoinen järjestely, johon tarvitaan sekä työntekijän että työnantajan suostumus. Molempien suostumuksen lisäksi työterveyslääkärin tai muun työolosuhteet tuntevan lääkärin tulee olla antanut arvio, että osapäiväinen työ ei saa vaarantaa työntekijän terveyttä. Kela on vuoden vaihteessa sekä huhtikuun alusta 2023 muuttanut osa-sairauspäivärahan käytäntöä. Huhtikuun alusta alkaen hakemuksen liitteeksi tulee useimmiten riittämään edellä mainitun asiantuntemuksen omaavan lääkärin kirjoittama A-todistus. Vuoden alusta alkaen osa-sairauspäivän on voinut aloittaa heti ja sitä voi käyttää kahden vuoden aikana enintään 150 arkipäivää. Työntekijällä on kuitenkin ollut osa-sairauspäivän aloittamisessa viivytyksettä ollut 1+9 päivän ajan. Oma-vastuuaika ei ole houkuttanut aloittamaan osa-sairauspäivää vaan on usein johtanut ennen aloitusta kahden viikon sairauspoissaoloon. Pirkanmaan hyvinvointialueella ollaan päätetty maksaa omavastuunajalta työntekijälle kokoaikaisen työajan mukaista palkkaa. Omavastuuajan jälkeen työntekijä saa työnantajalta osatyöajan mukaisen palkan ja osa-sairauspäiväraha korvauksen Kelalta.

Hyvinvointialueella on entuudestaan tuttua työkokeilu Kevan tai vakuutusyhtiön järjestämänä. Tällöin työntekijällä on jo todettu työkyvyn muutos ja työkokeilussa etsitään hänelle uutta soveltuvaa työtä. Uutena työkokeilumuotona Pirkanmaan hyvinvointialueella ollaan ottamassa käyttöön työkokeilu työterveyshuollon lausunnolla Kelan korvaamana. Tämä työkokeilu on lyhyt aikainen viikosta noin puoleen toista kuukauden mittainen ja sitä voidaan käyttää varhaisessa vaiheessa osana ammatillista kuntoutusta. Työntekijä tekee tällöin osittaista työaikaa, mutta työnantaja maksaa hänelle palkan kokoaikaisen työn mukaan. Tässä työkokeilu muodossa työntekijä voi tehdä omia työtehtäviänsä, muokattua työtä tai korvaavaa työtä.

Molemmat edellä esitetyt tavat tukevat työntekijöiden kuuluvuutta työyhteisöön, turvaavat toimeentuloa ja mahdollistavat uuden joustavamman tavan työssä käymiselle.

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, henkilöstöjohtaja, taina.niiranen@pirha.fi

Kuullaan yhteistoimintaelimen jäsenten näkemys edellä kuvatuista työkykyä tukevista muodoista.

 

 

Päätös

Kuultiin yhteistoimintaelimen jäsenten näkemys edellä kuvatuista työkykyä tukevista muodoista.