Aluehallitus, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Vammaisten asumispalvelujen selvitys

21776/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, JOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi

Perustelut

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman kärjen ”Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut” alatavoitteisiin kuuluu selvitys erityisryhmien asumisesta. Erityisryhmien asumista järjestetään kahdella palvelulinjalla useammalle eri erityisryhmälle keskeisenä osana ko. asiakasryhmien muuta palveluvalikkoa. Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asuminen käsitellään omana kokonaisuutenaan, ikäihmisten asumispalvelut käsitellään osana IKI2035 kehittämisohjelmaa ja vammaisten asumispalvelut käsitellään tässä pykälässä, mutta jatkovalmistelussa vammaistenkin asuminen on syytä tarkastella osana laajempaa vammaisten palvelujen tarkastelua.

Vammaisten asumisen selvityksen tavoitteet

Vammaisten palvelujen tarkastelussa keskeinen tavoite on toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelurakenne, jossa asiakas saa tarpeita vastaavat palvelut oikea-aikaisesti.

Selvityksen kärkiä ovat:

1. Kokonaiskuvan muodostaminen vammaisten asumispalveluista

2. Palvelurakenteen keventäminen

3. Palvelu- ja tuotantorakenteiden selkiyttäminen ja uudistaminen kokonaistaloudellisesta näkökulmasta

4. Toimitilojen saattaminen viranomaismääräysten mukaisiksi

5. Palveluverkon kehittäminen eri palvelukokonaisuudet huomioiden

Selvityksen toteutustapa

Selvitystä on tehty virkajohdon alaisuudessa konsulttiyhtiö Nordic Healthcare Groupin (NHG) ollessa valmistelun tukena. Ohjelman työstämiseen on osallistunut vammaisten palveluista asiantuntijoita ja selvityksen sisältöjä on työstetty tiiviissä työryhmätyöskentelyssä. Valmistelussa on käytetty pohjana avoimen datan tilastotietoja mm. THL, Tilastokeskus, Sotkanet, Kela. Nykytila-analyysien pohjana on lisäksi käytetty poikkileikkausdataa Pirhan omista tietojärjestelmistä.

Nykytilan kuvaus ja muutospaineet

Vammaisia koskeva erityisryhmien asuminen jakautuu vammaisille henkilöille tarkoitettuun asumiseen sekä kehitysvammaisille henkilöille tarkoitettuun asumiseen.

Vammaisten asuminen toteutetaan lähes täysin ostopalveluna. Vammaisten asumiseen ei juurikaan kohdistu kasvupaineita, palveluiden piirissä on tällä hetkellä alle 400 asiakasta.

Kehitysvammaisten asuminen toteutetaan yli 70 % omana tuotantona. Kehitysvammaisten asumisessa on tällä hetkellä noin 1 200 asiakasta ja laitoshoidossakin edelleen yli 70 asiakasta. Kasvupaine kehitysvammaisten asumisen palveluille on erittäin suuri, tiedossa olevien asiakkuuksien pohjalta ennakoidaan tarvittavan yli 400 uutta asumispaikkaa vuoteen 2035 mennessä.

Palveluverkon isoimpia haasteita ovat sekä asumispaikkojen suuri tarve uusille asiakkaille että nykyisessä palveluverkossa olevien huonokuntoisten yksiköiden suuri määrä. Lisäksi kevyemmistä erityisasumisen ratkaisuista on Pirkanmaalla pulaa ajatellen sekä nykyisiä asiakkaita että tulevina vuosina asumisen asiakkaiksi tulevia. Nykyisistä oman tuotannon asumisyksiköistä 17 ei sovi asumisen standardeihin, jolloin ne eivät täytä vuonna 2024 voimaan tulevan valvontaviranomaisen Soteri-rekisterin ehtoja. Soteri-rekisteri perustuu 1.1.2024 voimaan tulevaan sote-valvontalakiin. Rekisterin käyttövelvoite koskee vuonna 2024 yksityisiä palveluntuottajia ja vuoden 2025 loppuun mennessä myös julkisen sektorien tuottajien tulee rekisteröidä tietonsa.

Vammaisten ja kehitysvammaisten asiakkaiden kohdalla erityisryhmien asumisen volyymiin ei merkittävässä määrin voida vaikuttaa, mutta siihen voidaan, ettei asiakkaalle tarjota hänen tarpeisiinsa nähden liian raskasta ja siten hyvin kallista palvelua vaan Pirkanmaalle lisätään ja kehitetään edelleen kevyempiä asumisen palveluita myös vammaisille ja kehitysvammaisille henkilöille. Lisäksi oman tuotannon lisääminen erityisen haastavien asiakkaiden ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ostopalvelun käytön sijaan toisi säästöjä.

Uuden vammaispalvelulain voimaantuloksi on tällä hetkellä ilmoitettu vuosi 2025. Voimaan tullessaan laki toisi merkittävän määrän uusia velvoitteita palvelun järjestäjälle sekä lisäisi asiakkaiden subjektiivisia oikeuksia useisiin eri palveluihin. Uskottavaa arviota lain muutoksen tuomista kustannusvaikutuksista ei ole valtakunnan tasollakaan tehty.

Jatkovalmistelussa olisi tärkeää laajentaa ja syventää nyt tehtyä erityisasumisen selvitystä vammaisia koskien koskemaan laajemmin vammaispalvelujen kokonaisuutta. Erityisesti palveluverkon näkökulmasta tulisi tarkastella vammaisten päiväaikaisen toiminnan (esim. työ- ja päivätoiminta) sijoittumista suhteessa asumisen ratkaisuihin. Tuotantotapa-analyysit tulisi myös sisällyttää jatkovalmisteluun tarkemmalle tasolle koskien vammaisten palveluita.

Palveluverkkovalmisteluun liittyvä asukkaiden kuuleminen jatkuu muun muassa palautekanavan kautta. 

Vammaisten asumispalvelujen selvitys on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä erityisryhmien asumisen osalta vammaispalveluiden selvityksen tiedoksi,
     
  • lähettää selvityksen laajalle kuulemiskierrokselle YT -elimelle, vaikuttamistoimielimille, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille, 
     
  • edellyttää, että selvitys ja siihen tehdyt täydennysehdotukset tuodaan aluehallituksen hyväksyttäväksi lokakuussa 2023. Lisäksi laaditaan erillinen kooste kuulemiskierroksen kommenteista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Milka Hanhela teki lisäysesityksen: "Vammaisten asumispalvelujen verkon uudistustyössä sekä kilpailutuksissa huomioidaan vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeus ja oikeus omaan, turvalliseen kotiin yleisenä suunnittelua ohjaavana periaatteena. Koko elämän kestävissä asumispalveluissa on vaalittava pysyvyyden ja turvallisuuden tunnetta sekä omaisten mahdollisuutta tukea vammaista henkilöä. Kartoitetaan mahdollisuuksia räätälöidä asumispalvelua henkilöille, joilla on moniperusteinen tarve tuetulle asumiselle, kuten esimerkiksi mielenterveys- tai päihdepalvelujen tai lastensuojelun asiakkuus kehitysvamman ohella."

Kannatus: Jouni Sirén. Puheenjohtajan äänestysesitys: Hanhelan lisäysesityksen hyväksyntä JAA, lisäysesityksen hylkäys EI. Hyväksyttiin. 

Äänestyksessä annettiin 6 JAA- ääntä ja 7 EI- ääntä. Lisäysesitys hylättiin.

Äänestystulokset

  • Jaa 6 kpl 46%

    Pekka Järvinen, Milka Hanhela, Jouni Sirén, Hanna Laine, Arja Laitinen, Olga Haapa-aho

  • Ei 7 kpl 54%

    Marko Jarva, Lassi Kaleva, Katariina Pylsy, Kari-Matti Hiltunen, Jari Andersson, Leena Kostiainen, Sari Tanus

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi
  • Päivi Tryyki, JOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus päätti 18.9.2023 § 245 merkitä Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisten asumispalveluiden selvitys tiedoksi ja lähettää selvityksen laajalle kuulemiskierrokselle YT-elimelle, vaikuttamistoimielimiin, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille. Aluehallitus edellytti, että selvitys ja siihen tehdyt täydennysehdotukset tuodaan aluehallituksen hyväksyttäväksi lokakuussa 2023. Lisäksi laaditaan erillinen kooste kuulemiskierroksen kommenteista.

Selvityksen esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 18.9.2023. Selvitys on tämän pykälän liitteenä.

Kommentointikierros on tuottanut runsaasti asukas- ja muita palautteita, ja toimielimet sekä valiokunnat ovat antaneet lausuntonsa. Selvitystä on käsitelty kahdessa asukastilaisuudessa.

Pykälän liitteenä ovat kaikki 4.10.2023 mennessä tulleet hyvinvointialueen jaostojen, valiokuntien, vaikuttamistoimielimien, YT-elimen ja henkilöstöjärjestöjen kommentit ja palautteet sekä pöytäkirjojen otteet.

Palvelujen verkoston suunnitelmasta annetuista kommenteista, palautteista ja lausunnoista on valmisteltu kooste ja johtopäätökset jatkovalmistelua varten on liitteenä.

Asukastilaisuuksia järjestettiin yhteensä kaksi ajanjaksolla 27.9.-2.10.2023. Lisäksi Pirhan sivuilla asukkailla on mahdollisuus antaa suoraa palautetta palvelujen verkostosta pirha.fi/palaute -sivuston palautelomakkeella, palveluverkkosivulla tai toimipisteissä palautelomakkeella. Palvelujen verkostosta järjestetään erillinen kysely 9.10.- 22.10.2023 ja näiden vastaukset ovat käytettävissä 20.11.2023 alkavalla viikolla.

Palvelujen verkoston suunnitelmasta annettuja ja kirjaamon kautta tulleita kommentteja, palautteita ja lausuntoja viedään valmistelun aikana hyvinvointialueen nettisivulle Palveluverkko - pirha.fi, josta ne ovat saatavilla. 

Jatkovalmistelussa hyödynnetään kommenttien, palautteiden ja lausuntojen yksityiskohtaiset palvelujen sisältöihin liittyvät ehdotukset. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevaan selvitykseen annetut kommentit ja lausunnot sekä niiden perusteella laadittu kooste ja johtopäätökset huomioonotettavaksi jatkovalmistelussa,
     
  • oikeuttaa jatkamaan vammaisten asumispalveluiden valmistelua liitteenä olevan selvityksen pohjalta.

Päätös

Pätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Aluehallitus totesi Arja Laitisen esteelliseksi asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta, HL 28 § 1 mom 7 kohta, Hali ry:n toimitusjohtaja, yleisjääviys) ja Laitinen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (klo 8.56-10.55). 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja toimialuejohtaja Tuulikki Parikkaa. Parikka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Aluehallitus päätti jäsen Arja Laitisen esteellisyydestä pykälän 267 kohdalla.  

Milka Hanhela teki ponsiesityksen: "Jatkovalmistelussa tuodaan esiin, kuinka asukkaiden perusoikeuksien ja autonomian toteutumista sekä palveluiden laatua seurataan muutosten edetessä." Kannatus: Jouni Sirén.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Hanhelan ponsiesityksen hyväksyntä JAA, hylkäys EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 2 JAA- ääntä ja 11 EI- ääntä. Ponsiesitys hylättiin.

Aleksi Jäntti poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Äänestystulokset

  • Jaa 2 kpl 15%

    Milka Hanhela, Jouni Sirén

  • Ei 11 kpl 85%

    Marko Jarva, Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Sari Tanus, Hanna Laine, Lassi Kaleva, Olga Haapa-aho, Katariina Pylsy, Ulla Kampman, Kari-Matti Hiltunen, Jari Andersson

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).