Yhteistoimintaelin, kokous 12.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Henkilöstövuokrauksen hankinta

13543/2023

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Virva Palomäki, HANKINTAPÄÄLLIKKÖ, virva.palomaki@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hankinnoista päätetään aluehallituksen hyväksymässä hankintasuunnitelmassa. Vuoden 2023 hankintasuunnitelman mukaisesti on lokakuun aikana käynnistymässä henkilöstövuokrauksen hankinta.

Hyvinvointialueelle siirtyi kunnista suuri määrä ehdoiltaan erilaisia henkilöstövuokrausta koskevia sopimuksia. Uusi hankinta on välttämätön, koska henkilöstövuokrauksen ehtoja tulee yhdenmukaistaa ja selkeyttää toimintaa alan yritysten kanssa. Hankinnan valmistumisen jälkeen henkilöstövuokrauspalveluja ostetaan kilpailutuksen kautta valituilta palveluntuottajilta.

Vuokratyövoiman käyttöä vähennetään määrätietoisesti Pirkanmaan hyvinvointialueella. Valmisteltava hankinnan kohteena olevaa henkilöstövuokrausta on tarkoitus hankkia vain, jos henkilöstövajetta ei saada täytetyksi omalla varahenkilöstöllä tai sisäisin henkilöstöjärjestelyin. Hankinnassa ei myöskään sitouduta etukäteen tilaamaan tiettyä määrää vuokrajaksoja.

Hankinta toteutetaan dynaamisen kaltaisella hankintamenettelyllä. Hankintayksikkö julkaisee hankinnan kohteena olevista palveluista osallistumispyynnön lokakuussa. Toimijat voivat hakeutua ehdokkaaksi hankintajärjestelmään osallistumispyynnössä ilmoitetun järjestelmän keston ajan jättämällä osallistumishakemuksen. Hankintayksikkö julkaisee tarjouspyyntöjä hankintajärjestelmässä tilaajan tarpeisiin perustuen. Ensimmäinen hankintajärjestelmän sisäinen laaja-alaisesti eri ammattinimikkeitä sisältävä tarjouspyyntö on tarkoitus julkaista marraskuun aikana.

Suurimman ostovolyymin arvioidaan kohdistuvan seuraaviin ammattinimikkeisiin: lähihoitaja, sairaanhoitaja, hoiva-avustaja, lääkäri, hammaslääkäri, hammashoitaja ja suuhygienisti. Edellä mainittujen lisäksi voidaan hankkia myös muita sosiaali- ja terveysalan ammattinimikkeitä, esimerkiksi sosionomi, yhteisöpedagogi ja toimintaterapeutti. Sisäisissä tarjouspyynnöissä voidaan tilaajan tarpeen mukaisesti kilpailuttaa edellä mainittujen nimikkeiden lisäksi muita sote-alan ammattinimikkeitä.

Hankinta on koko Sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtäväalueen kattava hankinta, jota valmistelevassa työryhmässä on ollut mukana laaja-alainen kokoonpano henkilöstöhallinnon edustus mukaan lukien.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi henkilöstövuokrauksen hankinnan tilannekatsauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hankintapäällikkö Virva Palomäkeä, joka poistui kokouksesta asian käsitttelyn jälkeen.

 

Kimmo Mäkelä (Tehy) kommentoi vuokratyövoiman kilpailutuksen osalta seuraavasti: Jos oman henkilökunnan kohdalla käytetään irtisanomisperustetta, niin sellaisessa toiminnassa/yksikössä ei tule korvata irtisanomisperusteen nojalla pois siirrettyjä työntekijöitä vuokratyövoimalla.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Anniina Tirronen, Virva palomäki, Anna Lahti, Tiina Heikkinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).