Aluevaltuusto, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Artun palveluasunnot Oy:n takausvastuiden siirtyminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle

64/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Oriveden kaupunginhallitus on 16.1.2023 § 5 päättänyt pyytää Pirkanmaan hyvinvointialueen ilmoitusta siitä, hyväksyykö hyvinvointialue kaupungin eräiden takausvastuiden siirtymisen hyvinvointialueelle. Mikäli hyvinvointialue ei hyväksy takausvastuun siirtymistä, kaupunginhallitus on pyytänyt hyvinvointialuetta tekemään asiasta valituskelpoisen päätöksen 28.2.2023 mennessä. Asiassa on kysymys Oriveden kaupungin Artun Palveluasunnot Oy:n hankkeisiin myöntämistä omavelkaisista takauksista. Takausten arvo yhteensä noin 8,45 miljoonaa euroa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta koskevan voimaanpanolain (616/2021) 23 §:n mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle eivät kuitenkaan siirry osakeyhtiöiden osakkeet 2 momentissa tarkoitettuja osakkeita lukuun ottamatta. (voimaanpanolaki 23 §)

Edellä mainitun 2 momentin mukaan hyvinvointialueelle siirtyvät sellaisen osakeyhtiön osakkeet, jotka kunta omistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten, jos osakeyhtiön tosiasiallinen päätoimiala on sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Edellä 2 momentissa tarkoitettujen osakkeiden siirtymistä lukuun ottamatta kunta ja hyvinvointialue voivat sopia irtaimen omaisuuden siirtymisestä myös toisin kuin 1 momentissa säädetään.

Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023, jolleivat hyvinvointialue ja kunta toisin sovi. Jos sopimusta ei ole mahdollista siirtää tai jakaa, kunta tekee 26 §:ssä tarkoitetussa selvityksessä esityksen sopimukseen liittyvän vastuun jakautumisesta. Jos kunta on antanut 23 §:n 2 momentissa tarkoitetun, sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan osakeyhtiön puolesta takaussitoumuksen, takausvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.(Voimaanpanolaki 25 §)

Aluevaltuusto käsittelee 26 §:ssä tarkoitetun selvityksen viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2022 ja päättää sen perusteella 22–25 §:ssä tarkoitettujen irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle. (Voimaanpanolaki 28 §). 

Aluevaltuusto on 30.3.2022 § 35 ottanut vastaan Oriveden kaupungin selvityksen voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle siltä osin kuin annettu selvitys täyttää voimaanpanolain 22-26 §:ssä säädetyt edellytykset. Lisäksi aluevaltuuston päätöksessä todetaan, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut kesäkuun 2022 loppuun mennessä ja että neuvottelun tulos takausvastuista tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle viimeistään syyskuussa 2022. 

Aluevaltuusto on 3.10.2022 § 112 päättänyt ottaa vastaan kuntien selvitysten täydennykset. Oriveden ilmoittamana täydennys on ollut kirjaus vuokrasopimus -luonnoksesta Artun palveluasunnot Oy:n toimitiloista. 

Hyvinvointialueelle on siirtynyt voimaanpanolain mukaisessa menettelyssä yksittäisiä velvoitteita ja sopimuksia noin 10 000 kappaletta. Voimaapanolaissa säädetyt määräajat sopimusten siirtämiselle kunnista ja vastaavasti hyvinvointialueiden päätöksenteolle sopimusten vastaanottamisessa ovat olleet hyvin tiukat. Tämän vuoksi kunnat ja hyvinvointialueet ovat jatkaneet neuvotteluja sopimuksista ja siirtyvistä vastuista aluevaltuuston päätöksenteon jälkeen. Hyvinvointialueelle on marraskuussa 2022 selvinnyt, että Artun Palveluasunnot Oy ei ole voimaanpanolaissa tarkoitettu yhtiö, eikä takausvastuu ole lain mukaan siirtyvä vastuu. Artun Palveluasunnot Oy ei ole Oriveden kaupungin omistuksessa eikä sen päätoimialana ole sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Hyvinvointialue on reklamoinut asiasta Oriveden kaupungille. Kaupunki  ja hyvinvointialue ovat neuvotelleet asiasta 15.12.2022. Neuvottelumuistioon on kirjattuna Oriveden kaupungin näkemys, että kysymys ei ole lain mukaan siirtyvistä takausvastuista mutta sote -lainsäädäntö ei estä sopimasta takausvastuista tätä laajemmin. 

Hyvinvointialueen neuvottelija on em. neuvottelun jälkeen toimittanut Oriveden kaupungille kirjallisesti kannanoton, jonka mukaan hyvinvointialue ei ota vastaan kysymyksessä olevia takausvastuita, koska ne eivät kuulu voimaanpanolain mukaan siirtyviin vastuisiin. Hyvinvointialueen tulee vastuiden hyväksymisessä kohdella kuntia yhdenvertaisesti. 

Hyvinvointialueen aluevaltuuston päätös 30.3.2022 § 35 on ollut ehdollinen sille, että siirtyvät vastuut täyttävät voimaanpanolain mukaiset edellytykset. Tämä edellytys ei ole täyttynyt ja tämä on yhdenmukaisesti todettu Oriveden kaupungin ja hyvinvointialueen välisessä neuvottelussa 15.12.2022. Siitä, hyväksyisikö hyvinvointialue tässä tapauksessa laissa mainitun mahdollisuuden "sopia asiasta toisin" ei ole käyty neuvotteluja kaupungin ja hyvinvointialueen kesken eikä asiasta ole hyvinvointialueen toimivaltaisen viranomaisen päätöksiä. 

Oriveden kaupungin edustaja on tiedustellut hyvinvointialueen kantaa asiassa tammikuun 2023 jälkeen. Hyvinvointialueella on haluttu vielä selvittää asian juridinen tausta ja päätöksenteko on tämän vuoksi jonkin verran viivästynyt. 

Ote Oriveden kaupunginhallituksen pöytäkirjasta 16.1.2023 § 5 Orvokkikujan ja Kaupintien kiinteistöjen takausten siirto Pirkanmaan hyvinvointialueelle on liitteenä sekä neuvottelumuistio takausvastuiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Oriveden välillä on tallennettuna kokousjärjestelmään oheismateriaaliksi.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • että Pirkanmaan hyvinvointialue ei ota vastaan Oriveden kaupungin Artun Palveluasunnot Oy:lle myöntämiä omavelkaisia takausvastuita ja
     
  • ilmoittaa asiasta aluevaltuustolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Esittelijä täydensi esittelytekstin perusteluja siten, että myös  hyvinvointialuelain 134 § kieltää kysymyksessä olevan takauksen siirtämisen hyvinvointialueelle. 

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 7.8.2023 § 199.

Oriveden kaupunginhallituksen pöytäkirjanote 16.1.2023 "Orvokkikujan ja Kaupintien kiinteistöjen takausten siirto Pirkanmaan hyvinvointialueelle" on liitteenä.

Muistio 15.12.2022, "Neuvottelu takausvastuiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialue ja Orivesi" on oheismateriaalina.

 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • että Pirkanmaan hyvinvointialue ei ota vastaan Oriveden kaupungin Artun Palveluasunnot Oy:lle myöntämiä omavelkaisia takausvastuita,

Lisäksi aluehallitus päätti 

  • ilmoittaa asiasta aluevaltuustolle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).