Aluehallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 306 Yksilöasioiden jaoston esittelijöiden nimeäminen, muutos

233/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinrakenteeseen kuuluvat aluevaltuusto, aluehallitus ja sen jaostot, aluevaalilautakunta sekä tarkastuslautakunta.

Hallintosäännön 9 §:n mukaan aluehallituksella on aluehallituksella on neljä jaostoa; asiakkuus- ja laatujaosto, henkilöstöjaosto, sekä konserni- ja toimitilajaosto sekä yksilöasioiden jaosto. Jokaisessa jaostossa on yksitoista (11) aluehallituksen valitsemaa jäsentä lukuunottamatta yksilöasioiden jaostoa, jossa on seitsemän (7) jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Aluehallitus valitsee jaoston puheenjohtajan ja yhden varapuheenjohtajan aluehallituksen jäsenistä ja varajäsenistä.

Hallintosäännön 136 §:n mukaan esittelijöistä aluehallituksen jaostoissa päättää aluehallitus nimittäessään jaostojen jäsenet.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-palvelut jakautuvat neljään eri palvelulinjaan: 1) Avopalveluihin, 2) Lasten nuorten ja perheiden palveluihin, 3) Sairaalapalveluihin sekä 4) Ikäihmisten ja vammaisten palveluihin. Esittelijät yksilöasioiden jaostoon esitetään nimettäväksi palvelulinjoittain.

1) Avopalvelujen palvelulinjan esittelijöiksi esitetään:

- sosiaalityöntekijä Sini Seppälä, työikäisten sosiaalityön ja -ohjauksen vastuuyksikkö
- palvelupäällikkö Mari Selin-Kivenvuori, työikäisten sosiaalityön ja -ohjauksen vastuuyksikkö
- johtava sosiaalityöntekijä Terhikki Ahonen, työikäisten sosiaalityön ja -ohjauksen vastuuyksikkö

2) Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalta esittelijöiksi esitetään:

- sosiaalityön johtaja, Hanna Lähteenmäki, lastensuojelu

3) Sairaalapalveluiden palvelulinja esittelijöiksi esitetään:

- ei nimetä esittelijää tältä palvelulinjalta

4) Ikäihmisten ja vammaisten palvelulinja esittelijöiksi esitetään:

- vastuualuejohtaja Kaisa Taimi
- vastuualuejohtaja Sonja Vuorela
- vastuualuejohtaja Mervi Saari

Esittelijöiden keskinäisestä työnjaosto päättää sosiaali- ja terveysjohtaja toimintasäännössään. Viranhaltijan varahenkilö toimii myös esittelijän varahenkilönä.

Mikäli edellä esitettyjen viranhaltijoiden virkanimikkeet muuttuvat vuoden 2023 aikana, aluehallitukselle esitetään, että se valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan päättämään yksilöasioiden esittelijöistä vuoden 2023 aikana.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • nimittää yksilöasioiden jaoston esittelijät tekstissä mainitun mukaisesti,
     
  • nimitykset astuvat voimaan 1.1.2023 alkaen,
     
  • valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan päättämään tarvittaessa yksilöasioiden esittelijöistä uudelleen vuoden 2023 aikana. Aluehallitusta informoidaan mahdollisista muutoksista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on päättänyt yksilöäasioiden jaoston esittelijöistä 19.12.2022 § 313.

On ilmennyt tarve lisätä esittelijä lasten,​ nuorten ja perheiden palvelulinjalle sosiaalityön johtaja Hanna Lähteenmäen lisäksi. Esittelijäksi ehdotetaan lisättävän palvelulinjajohtaja Titta Pelttarin.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • nimittää yksilöasioiden jaoston esittelijäksi lasten,​ nuorten ja perheiden palvelulinjalle sosiaalityön johtaja Hanna Lähteenmäen lisäksi palvelulinjajohtaja Titta Pelttarin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on päättänyt yksilöasioiden jaoston esittelijöiden kokoonpanon kokouksissaan 19.12.2022 (§ 313) sekä 23.1.2023 (§ 17). Sittemmin on ilmennyt tarve muuttaa esittelijöiden kokoonpanoa lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalla, ikäihmisten ja vammaisten palvelulinja sekä lisätä kokonaan uusi esittelijä uudelle asiakokonaisuudelle.

Esittelijöiksi yksilöasioiden jaostoon esitetään seuraavia muutoksia ja lisäyksiä (muutokset tummennettuna): 

1. Avopalvelujen palvelulinjan esittelijöiksi esitetään: 

- sosiaalityöntekijä Sini Seppälä
- johtava sosiaalityöntekijä Terhikki Ahonen 
- johtava sosiaalityöntekijä Mari Selin-Kivenvuori

2. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalta esittelijöiksi esitetään: 

- sosiaalityön johtaja, Hanna Lähteenmäki  
- vastuualuejohtaja Terhi Huttunen (palvelulinjajohtaja Titta Pelttarin tilalle)

3. Ikäihmisten ja vammaisten palvelulinja esittelijöiksi esitetään: 

- vastuualuejohtaja Kaisa Taimi 
- vastuualuejohtaja Sonja Vuorela 
- vastuualuejohtaja Mervi Saari
- vastuualuejohtaja Milja Koljonen (uusi) 

4. Sosiaalista luototusta koskevat oikaisuvaatimukset 

- talouden tukipalvelujen palvelupäällikkö Sanna Törmä-Tuominen (uusi)

Esittelijöiden keskinäisestä työnjaosta päättää sosiaali- ja terveysjohtaja toimintasäännössään. Viranhaltijan varahenkilö toimii myös esittelijän varahenkilönä.

Perustelut muutoksille

Ikäihmisten ja vammaisten yhteisten palvelujen toimialueella ennaltaehkäisevien palvelujen ja neuvonnan vastuualueella aloittaa 1.11.2023 liikkumisen tuen tiimi, joka antaa ohjausta ja neuvontaa palvelu- ja asiointiliikenteen sekä esteettömän joukkoliikenteen käytöstä osana asiakkaan liikkumisen tuen kokonaisuutta. Tiimissä vastataan myös sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluhakemusten käsittelystä ja palvelutarpeen arvioinnista. Asiassa esitetään, että esittelijäksi tulee kyseisen tiimin toiminnasta vastaava vastuualuejohtaja. 

Lasten, nuorten ja perheiden palveluihin esitetään, että vastuualuejohtaja esittelee asiat palvelulinjajohtajan sijaan. Esittelijärakenteessa on tarkoituksenmukaisempaa, että lähempänä yksilöasioiden substanssiosaamista olevat vastuualuejohtajat vastaavat omien palvelukokonaisuuksiensa osalta muutoksenhakukäsittelyä koskevista asioista.

Sosiaalista luototusta koskevista oikaisuvaatimuksista päättää yksilöasioiden jaosto. Pirkanmaan hyvinvointialue on 1.8.2023 alkaen myöntänyt sosiaalista luottoa Pirkanmaalla asuville vähävaraisille tai pienituloisille yksityishenkilöille. Sosiaalisella luototuksella ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistetään henkilön itsenäistä suoriutumista. Sosiaali- ja terveysjohtajan toimintasäännön (voimaan 1.9.2023) mukaan talouden tukipalvelujen palvelupäällikölle on määrätty sosiaalisen luototuksen tehtävät, kuten luoton myöntäminen, maksuohjelma, vapaakuukausijaksot. Sosiaalista luototusta koskevat tehtävät on siten siirretty talouden yksikölle, jonka vuoksi asian esittely on tarkoituksenmukaista pysyttää samassa yksikössä.

Asiaa on käsitelty sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmässä 18.10.2023 sekä hyvinvointialueen johtoryhmässä 24.10.2023. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää nimetä yksilöasioiden jaoston esittelijöiksi:

  • lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalta uudeksi esittelijäksi vastuualuejohtaja Terhi Huttusen palvelulinjajohtaja Titta Pelttarin tilalle

  • ikäihmisten ja vammaisten palvelulinja uudeksi esittelijäksi vastuualuejohtaja Milja Koljosen sekä

  • sosiaalista luototusta koskevia oikaisuvaatimuksia varten uudeksi esittelijäksi talouden tukipalvelujen palvelupäällikkö Sanna Törmä-Tuomisen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset, yksilöasioiden jaosto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.