Aluehallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 298 THL:n alueellinen asiantuntija-arvio syksy 2023 

26079/2023

Valmistelija

  • Jenni Ruokonen, YHTEISKUNTASUHDEJOHTAJA, jenni.ruokonen@pirha.fi
  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

THL arvioi vuosittain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä. Arviointi perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 30 §). Arvioita hyödynnetään vuosittaisissa hyvinvointialueiden ja ministeriöiden välisissä ohjausneuvotteluissa. Lisäksi ne tukevat hyvinvointialueiden työtä tarjoamalla vertailutietoa palvelujen järjestämisestä maan eri alueilla sekä muodostavat perustan STM:n valtakunnalliselle selvitykselle.

Valtakunnallisesti verraten Pirkanmaa on suoriutunut monilla eri mittareilla hyvinvointialueiden keskitasoa paremmin. Pirkanmaalainen väestö on verrattain tervettä ja hyvin koulutettua. Palvelutarpeet kuitenkin kasvavat, koska sekä kokonaisväestömäärä että iäkkäiden määrä nousevat. Keväällä 2023 pääsy perustason terveyspalveluihin toteutui kohtalaisesti ja erikoissairaanhoitoon keskivertoa paremmin. Erityisiä haasteita tuotti oikea-aikainen pääsy mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Arviointiraportissa on huomioitu niin strategia, sen toimeenpano-ohjelma kuin panostukset digitaalisiin palveluihin. Talouden tasapainottamisen todetaan käynnistyvän palveluverkon uudistamisella. 

Liitteenä THL:n arviointiraportit sekä oheismateriaalina esitysmateriaali arviointiraporteista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan THL:n arvointiraportin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).