Aluehallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Valtuustoaloitteiden käsittely

91/2022

Valmistelija

  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueesta annetun lain 95 §:n mukaan hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset valtuutetun aloitteen käsittelystä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 116 § Valtuutettujen aloitteet:

”Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita hyvinvointialueen toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa.

Aloite toimitetaan aluevaltuuston sihteeristön sähköpostiin ennen kokouksen alkamista. Aloitteen jättäneen valtuutetun tehtävänä on varmistaa, että aloitteessa mukana olevat valtuutetut ovat antaneet tähän suostumuksensa.

Puheenjohtaja toteaa jätetyt aloitteet.

Aloite on, sitä enempää käsittelemättä, lähetettävä aluehallituksen valmisteltavaksi. Aluevaltuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu.

Aluehallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä aluevaltuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja aluehallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita aluevaltuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Aluevaltuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.”

Aloitteiden käsittelyprosessi on kuvattu liitteessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteessä esitetyt menettelytavat noudatettavaksi hyvinvointialueen valtuutettujen aloitteiden käsittelyssä. 

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä liitteessä esitetyt menettelytavat noudatettavaksi hyvinvointialueen valtuutettujen aloitteiden käsittelyssä. 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Erja Pelkonen poistui kokouksesta kokonaan § 161 käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).