Aluehallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Oikaisuvaatimus hyvinvointialueen integraatiojohtajan valintaa koskevassa asiassa

243/2022

Valmistelija

  • Kirsi Sinisalo, kirsi.sinisalo@pirha.fi
  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus

Aluehallitus päätti 9.6.2022 § 122 hyvinvointialueen integraatiojohtajan valinnasta. Päätöksestä on 4.7.2022 jätetty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on tehty hyvinvointialueen jäsenyyden perusteella. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että aluevaltuusto selvittää onko aluehallituksen valintapäätös kohdistunut henkilöön, joka on hyvinvointialuelain mukaan oikeutettu ilmoittautumaan hyvinvointialueen virkoihin. Oikaisuvaatimus on liitteenä.

Hyvinvointialuelain 139 §:n mukaan oikaisuvaatimus aluehallituksen päätöksestä tehdään aluehallitukselle. Näin ollen oikaisuvaatimuksen käsittelee aluehallitus, ei aluevaltuusto.

Viran kelpoisuusvaatimukset ja täyttömenettely

Aluehallitus perusti kokouksessaan 21.4.2022 § 74 integraatiojohtajan viran. Integraatiojohtaja vastaa palvelukokonaisuuksien yhteensovittamisesta ja läpileikkaavien prosessien toimivuudesta. Viran kelpoisuusvaatimukseksi vahvistettiin soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, toimialan tuntemus ja riittävä johtamiskokemus.

Aluehallitus päätti kokouksessaan 21.4.2022 § 75 johtavien viranhaltijoiden virkavalintamenettelystä ja palkkauksen periaatteista. Liikkeenluovutuksissa kuntatyönantajien (KT) juridisesti suosittelema malli henkilövalintoihin on johtajien valitseminen siirtyvästä henkilöstöstä ilmoittautumismenettelyn / ansiovertailun ja yhteistoiminnassa sovitun vallintamenettelyn kautta. Kyseessä on liikkeen luovutukseen liittyvä sisäinen kartoitus luovutuksen piirissä olevista henkilöistä, joista työnantaja valitsee, kuka on sopivin ja kelpoisin virkaan. Aluehallitus päätti, että ilmoittautumismenettelyn kautta virkoihin voi hakeutua liikkeen luovutuksen piirissä oleva vastaavissa johtotason tehtävissä työskentelevä henkilöstö sekä hyvinvointialueen valmistelussa määräaikaisissa palvelussuhteissa työskentelevä valmisteluhenkilöstö.

Ilmoittautumismenettely on siten käsitelty yhteistoiminnassa ja hyväksytty aluehallituksessa. Virkavalintamenettelyä koskevaan päätökseen ei ole haettu muutosta, joten se on lainvoimainen.

Tuukka Salkoaho on osallistunut ilmoittautumismenettelyyn hyvinvointialueen valmisteluhenkilöstöön kuuluvana. Lopulliset tiedot kuntien hyvinvointialueelle siirtyvästä henkilöstöstä saadaan syksyn aikana.

Integraatiojohtajan virka oli sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä 25.4.-9.5.2022. Ilmoittautumismenettelyssä Kuntarekryn linkki haettavana oleviin virkoihin ja ohjeet ilmoittautumismenettelystä toimitettiin sairaanhoitopiirille, hyvinvointialueen kunnille ja hyvinvointialueelle. Kukin organisaatio tiedotti osaltaan henkilöstöään ilmoittautumismenettelystä. Integraatiojohtajan virkaan ilmoittautui 7 henkilöä, joista 1 ei täyttänyt ilmoittautumismenettelyn ehtoja. Tähän tehtävään ilmoittautuneista viisi haastateltiin johtotason virkojen valintaprosessissa: Titta Pelttari, Maria Päivänen, Tuukka Salkoaho, Timo Tallila ja Anniina Tirronen. Heistä kaksi valittiin prosessin tässä vaiheessa muihin johtajavirkoihin. Valintaa valmistelleen ryhmän yksimielisen esityksen mukaan ansiovertailun ja haastattelussa saadun kokonaisvaikutelman mukaan sopivin integraatiojohtajan virkaan on ollut Tuukka Salkoaho.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta valintapäätöstä olisi muutettava, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Sovelletut lainkohdat

  • Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 18 §
  • laki hyvinvointialueesta 16 luku ja hallintolaki 7a luku (oikaisuvaatimus)
  • laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 25 § (viranhaltijan asema liikkeen luovutuksessa)
  • Suomen perustuslaki 125 § (virkanimitysperusteet)

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyillä perusteilla.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta aluevalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen kuitenkin hakea muutosta aluevalituksin myös asianosainen sekä hyvinvointialueen jäsen. (Laki hyvinvointialueesta 142 §.)

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”