Aluehallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Pirkanmaan hyvinvointialueen virkojen perustaminen, kelpoisuusvaatimusten vahvistaminen ja täyttömenettely

143/2022

Valmistelija

  • Kirsi Sinisalo, kirsi.sinisalo@pirha.fi
  • Taru Kuosmanen, Sosiaali- ja terveysjohtaja, Taru.Kuosmanen@pirha.fi
  • Paula Paavilainen, Johtaja, paula.paavilainen@pirha.fi
  • Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi
  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021) luvussa 11 säädetään henkilöstöstä. Lain 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueella säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Lain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin.  

Hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan aluehallitus päättää virkojen perustamisesta muiden kuin hyvinvointialueen johtajan osalta. Hallintosäännön 35 §:n mukaan kelpoisuusehdoista päätetään virkaa perustettaessa tai kelpoisuusehdoista päättää virkasuhteeseen ottava viranomainen. 

Virkaan 1.1.2023 alkaen valittu henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen ja mahdollisesti osa-aikaiseen virkasuhteeseen enintään 31.12.2022 saakka. Perustettuihin virkoihin voidaan siirtää suoraan luovuttavan organisaation vastaavassa tehtävässä toimiva viranhaltija, tai virka voidaan laittaa haettavaksi sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn tai julistaa tarvittaessa julkisesti haettavaksi.  

Ilmoittautumismenettelyn kautta virkoihin voi hakeutua liikkeen luovutuksen piirissä oleva vastaavissa tehtävissä työskentelevä henkilöstö sekä hyvinvointialueen valmistelussa määräaikaisissa palvelussuhteissa työskentelevä valmisteluhenkilöstö. Virkojen kelpoisuusvaatimukset täyttävistä henkilöistä virkoihin valitaan sopivimmat ansiovertailun ja tarvittaessa haastattelujen perusteella. Ansiovertailussa huomioidaan virkoihin ilmoittautuneet ja muut liikkeenluovutuksen piirissä olevat kelpoisuusvaatimukset täyttävät henkilöt.

Viranhaltijoiden palkkaus määräytyy tehtävänimikkeiden sekä tehtävien laajuuden ja tehtävien vaativuuden mukaisesti. Lähtökohtana huomioidaan luovuttavien organisaatioiden viranhaltijoiden palkkauksen taso ja tehtävien vaativuuden muutokset tuleviin tehtäviin hyvinvointialueella. 

Hyvinvointialueen hallintosäännön 15 §:n mukaan hyvinvointialue jakaantuu kolmeen tehtäväalueeseen, jotka ovat strateginen ohjaus, tukipalvelut ja palvelutuotanto, joka sisältää sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastuslaitoksen palvelut. Sosiaali- ja terveyspalvelut ja tukipalvelut jakautuvat vastuualueisiin. Vastuualueille tulee perustaa virat ja vahvistaa viroille kelpoisuusehdot liitteen mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • perustaa 8.8.2022 alkaen liitteen mukaisesti esitetyt virat ja
     
  • vahvistaa virkojen kelpoisuusehdot.

Päätös

Aluehallitus päättää

  • perustaa 8.8.2022 alkaen kokokouksessa korjatun liitteen mukaisesti esitetyt virat,
     
  • vahvistaa virkojen kelpoisuusehdot ja
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä korjasi liitteessä olevaa vammaispalvelujen sosiaalityön johtajan kelpoisuusehtoa seuraavasti: kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto ja sosiaalityöntekijän pätevyys. 

Puheenjohtaja esitti, että tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).