Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvontasuunnitelman toteutuminen tammi-syyskuu 2023

24901/2023

Valmistelija

  • Katja Uitus-Mäntylä, PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.uitus-mantyla@pirha.fi

Perustelut

Taustaa

Hyvinvointialueen on järjestämisvastuuseensa kuuluvana tehtävänä valvottava ja ohjattava järjestämisvastuullaan olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ja palveluntuottajia (sote-valvonta). Aluevaltuusto on hyväksynyt 16.1.2023, § 9 osana Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelman vuosille 2023–2024. Omavalvontaohjelman mukaisesti palvelunjärjestäjän keskeisenä tehtävänä on varmentaa järjestämisvastuunsa toteuttaminen. Järjestämisvastuu varmennetaan järjestäjän omavalvontaohjelman mukaisella laadunkehittämisellä ja itsearvioinnilla (Strategisen ohjauksen tehtäväalue) sekä oman ja hankitun sosiaali- ja terveyspalvelun valvonnalla (Tukipalveluiden tehtäväalue).

Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonnasta ja ohjauksesta vastaa valvonta- ja asiamiestehtävät vastuualue.  Hallintosäännön mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen raportoidaan asiakkuus- ja laatujaostolle neljännesvuosittain. Raportti 1–6/2023 on ollut käsiteltävänä asiakkuus- ja laatujaostossa 4.9.2023, § 57.

Valvonnan suoritetiedot tammi-syyskuulta 2023 ovat jaoston esityksen liitteenä.

Valvontayksikön resurssit

Kaikki 15 valvonta-asiantuntijan virkaa on täytetty.

Valvonta-asiantuntijoille on hankittu 5 op:n laajuinen hyvän hallinnon verkkokoulutus, jonka jokainen vakituisessa virassa toimiva valvonta-asiantuntija on suorittanut.

Alkuvuonna linjattiin, että valvontayksikön käyttöön hankitaan markkinoilta ohjaus- ja valvontatehtävän raportoinnin ja seurannan tueksi erillinen järjestelmä. Hankinta toteutettiin kesällä. Käyttöönotto on viivästynyt ja tämänhetkisen tiedon mukaan se tulisi tapahtumaan loka-marraskuussa. Henkilöstön koulutus järjestelmän käyttöön tapahtuu aikaisintaan marraskuulla, joten varsinaiseen tuotantokäyttöön järjestelmä otetaan todennäköisesti vasta vuoden 2024 alusta.

Valvontasuunnitelman mukainen toiminta

Luvanvaraisten sosiaalihuollon yksiköiden ohjaus- ja valvontakäynnit on aloitettu pääasiassa helmikuussa.  Tammi-heinäkuussa käyntejä on tehty painotetusti ostopalveluina tuotettaviin palveluyksiköihin. Elokuussa on aloitettu Pirkanmaan hyvinvointialueen oman palvelutuotannon yksiköiden käynnit.

Suunnitelman mukaisia valvontakäyntejä ympärivuorokautista hoivaa antaviin sosiaalihuollon palveluyksiköihin on tehty tammi-syyskuussa yhteensä 195 (54 % yksiköistä). Vain kolmessa yksikössä (1,5 %) toiminta on ollut vaatimusten mukaista, 157 yksikössä (80,5 %) toiminnassa on ollut vähäisiä puutteita ja 32 yksikössä (16,4 %) toiminnassa on ollut vaatimusten vastaisuutta. Raportointihetkellä arviointi on ollut vielä kesken kolmen yksikön (1,5 %) osalta. Vähäisten puutteiden takia valvontayksikkö on antanut pääasiallisesti neuvontaa ja ohjausta. Toiminnassa havaituista vaatimusten vastaisuuksista on toimintayksikölle seurannut epäkohtien mukaan erilaisia jatkotoimenpiteitä (mm. korjauskehotus).  

Ohjaus- ja valvontakäynneillä havaitut puutteet ovat kohdistuneet pääasiassa seuraaviin asioihin:

  • omavalvontasuunnitelmien riittävyys ja laatu
  • henkilöstön rakenne ja riittävyys
  • lääkehoito: suunnitelmien sisältö, lääkehoidon turvallinen toteutus

Vaatimuksen vastaisessa toiminnassa pääasiallinen syy on ollut asiakkaiden hoidon- ja hoivan tarpeeseen nähden riittämätön henkilöstö ja/tai lakisääteisen mitoitusvaatimuksen alittuminen. Lisäksi joissain tapauksissa yksikön vastuuhenkilönä on toiminut henkilö, jolla ei ole tehtävään vaadittavaa pätevyyttä.

Valvontasuunnitelman 2023 tavoitteena on tarkastaa kaikki ympärivuorokautista hoivaa antavat sosiaalihuollon palveluyksiköt. Muiden palveluyksiköiden valvonta painottuu seuraavilla vuosille. Ympärivuorokautista hoivaa antavien sosiaalihuollon yksiköiden valvontakäynnit saadaan tämänhetkisen tiedon perusteella toteutettua suunnitelman mukaisesti vuoden 2023 aikana.

Suunnitelmallisen valvonnan lisäksi tarkastetaan palveluyksiköt, joissa ilmenee epäkohtia. Tämä valvontatehtävä on pystytty toteuttamaan tarvittavassa laajuudessa.

Nykyinen valvontasuunnitelma kattaa vuodet 2023–2024. Suunnitelmaan on kirjattuna eri palveluiden riskiluokittelu, jonka mukaan korkeimman riskin palveluyksiköt tarkastettaisiin kahdesti vuodessa, keskimääräisen riskin yksiköt kerran vuodessa, matalan riskin yksiköt joka kolmas vuosi ja pienimmän riskin yksiköt tarvittaessa muistutusten, kanteluiden tai muiden herätteiden perusteella. Ensimmäisen toimintavuoden kokemusten perusteella on kuitenkin arvioitava uudelleen valvontatehtävän kohdentamista käytössä olevat resurssit huomioiden. Lisäksi vuoden 2023 aikana on valmistelu terveydenhuollon valvonnan käynnistämistä ja tavoitteena on aloittaa valvontatoiminta 2024. Edellä mainitut muutokset huomioidaan valvontasuunnitelman päivityksessä vuosille 2024–2025.  

Muu valvontatoiminta

Valvontayksikköön tulleiden palautteiden ja epäkohtailmoitusten perusteella on tehty valvonta- ja ohjauskäyntejä sosiaalihuollon yksiköihin yhteensä seitsemän, joista neljä on toteutettu luvanvaraisiin yksiköihin ennalta ilmoittamatta.

Aluehallintovirastolta saapuneita epäkohtailmoituksia ja omavalvonnalliseen käsittelyyn siirrettäviä asioita on tullut valvontayksikköön yhteensä 64. Ilmoituksista 41 on koskenut ostopalveluita ja 23 hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa. Oman toiminnan ilmoituksista 12 on liittynyt terveydenhuollon palveluihin. Omaa toimintaa koskevien ilmoitusten käsittely on tapahtunut pääasiassa palvelutuotannossa.  

Valvontayksikkö vastaa uusien yksityisten sosiaalipalveluiden ilmoitusten käsittelystä Pirkanmaalla. Aluehallintovirastoon rekisteröitävistä palveluista on tehty 69 lausuntoa ja hyvinvointialueen omaan tukipalveluiden rekisteröintiin liittyviä ilmoituksia on käsitelty 74. Ilmoitusten käsittelyssä erityisenä haasteena on ollut ilmoitusten puutteellisuus, joka on lisännyt käsittelyyn kuluvaa työmäärää ja aikaa.

Uusien toimintayksiköiden lupatarkastuksia on tehty neljä sekä lisäksi on käsitelty neljä lupamuutosta.

Yhteistyö, ohjaus ja neuvonta

Sote-palvelutuotannon kanssa on pidetty pääasiassa ostopalvelujen sopimuksenmukaisuuden valvontaan liittyvissä asioissa kahdeksan kokousta. Lisäksi palvelulinjojen ostopalveluista vastaavien kanssa on tehty sopimuksenmukaisuuden arvioimiseksi yhteisiä ohjaus- ja valvontakäyntejä seitsemään yksikköön. Yhteydenpitoa ostopalveluiden kanssa on ollut myös useiden muiden yksiköiden asioissa.  

Tammi-kesäkuun 2023 valvontasuunnitelman toteutumisen käsittelyn yhteydessä on kuvattu yhteistyön toteutumista sote-palvelutuotannon kanssa ensimmäisen puolen vuoden aikana. Yhteisten toimintakäytäntöjen määrittämistä sekä työjaon toteuttamisen kehittämistä on jatkettu edelleen yhdessä palvelutuotannon kanssa. Lisäksi on myös jatkettu valvontayksikön toiminnan esittelyä eri foorumeissa. Syksyllä painopisteenä on ollut erityisesti asumisen palveluiden omavalvonta, josta on järjestetty eri palvelulinjojen kanssa tapaamisia elokuussa ja jatkokokoukset ovat sovittuna loppuvuoteen.

Yhteistyötä on tehty myös hankinta-asioissa sekä hankintayksikön että palvelutuotannon hankinnoista vastaavien tahojen kanssa. Pääpainopisteenä on ollut erityisesti ikääntyneiden palveluihin liittyvät hankinnat.

Valvontasuunnitelmaan on kirjattu tavoitteena, että valvonta- ja asiamiestehtävien vastuualue järjestää vuoden aikana kolme ohjaustilaisuutta palveluntuottajille. Käytännön toiminnassa esiin tulleet asiat ja kysymykset ovat osoittaneet, että tilaisuuksien järjestäminen yhteistyössä oman sote-palvelutuotannon kanssa on usein toimivampi vaihtoehto kuin vain valvonnan järjestämät tilaisuudet. Ensimmäisen puolen vuoden aikana valvontayksiköstä on osallistuttu kahteen palvelutuotannon järjestämään tilaisuuteen sekä yhteen Kotitori-integraattorin järjestämään tilaisuuteen. Syksylle on aikataulutettu kaksi valvontayksikön omaa tilaisuutta palveluntuottajille, joista ensimmäinen toteutetaan lokakuussa.

Liitteenä valvontayksikön suoriteraportti 1–9/2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi valvontasuunnitelman toteutumisen tammi-syyskuulta 2023.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana palvelupäällikkö Katja Uitus-Mäntylää, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).