Monipalveluvaliokunta, kokous 20.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Rakenteellisen sosiaalityön raportti kiireellisistä sijoituksista Pirkanmaan hyvinvointialueella 2023

1510/2024

Valmistelija

  • Marianne Aalto-Siiro, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, marianne.aalto-siiro@pirha.fi

Perustelut

Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on tehty liitteenä oleva selvitys vuoden 2023 kiireellisten sijoitusten syistä osana rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja oppilaitosyhteistyötä. Selvitystä lähdettiin tekemään keväällä tilanteessa, jossa kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi huolestuttavaa vauhtia. Ajatuksena oli saada ammattilaisten kokemustiedon kautta parempaa ymmärrystä lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvistä ilmiöistä Pirkanmaalla. Tilastotiedon hyödyntäminen on ollut koko vuoden 2023 haastavaa johtuen sirpaleisista tietojärjestelmistä. Ammattilaisten haastatteluissa esiin nostamia asioita tarkastellaan selvityksessä myös palveluiden laadun arvioinnin näkökulmasta. Laatuelementteinä käytetään valtakunnallisen Virta -hankkeen näkökulmia, joiden pohjalta on hahmoteltu lasten, nuorten ja perheiden palveluiden arviointikehikko. Arvioinnin pohjalta nostetaan toimenpide-ehdotuksia palvelulinjan johtoryhmän käsiteltäväksi ja palveluiden järjestämisen kehittämistä varten.

Arvioinnin pohjalta nousseita ilmiöitä ja teemoja tarkastellaan lopuksi suhteessa valtakunnalliseen kehittämistyöhön. Näin ollen pyritään yhdistämään alueellinen ja valtakunnallinen laadun ja toiminnan arviointi sekä sisällöiltään että ohjelmatasolla.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • merkitä tiedoksi kiireellisiä sijoituksia Pirkanmaan hyvinvointialueella 2023 koskevan rakenteellisen sosiaalityön raportin ja siitä käydyn keskustelun.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • merkitä tiedoksi kiireellisiä sijoituksia Pirkanmaan hyvinvointialueella 2023 koskevan rakenteellisen sosiaalityön raportin ja siitä käydyn keskustelun.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana suunnittelupäällikkö Marianne Aalto-Siiroa.

Monipalveluvaliokunta kiinnitti keskustelussaan huomiota tiedon välittymiseen eri viranomaisten välillä ja palvelujen saatavuuteen erityisesti Nepsy-lasten kohdalla. Keskustelussa pohdittiin, millä keinoin etenkin Nepsy-lasten kiireelliset sijoitukset saataisiin ehkäistyä ja suunta käännettyä ennemmän ennaltaehkäisyyn ja perheiden riittävään tukemiseen. Lisäksi sijoituksen jälkeen arkeen palaamisessa tulisi saada tukea. Valiokunnan keskustelussa nousi esille myös huoli riittävästä läheisverkostojen kartoittamisesta. Monipalveluvaliokunta keskusteli siitä, millä tavoin lähiverkostoja kartoitetaan sijoituksen yhteydessä ja toteutuuko tämä lastensuojelulain velvoitteen mukaisesti. Lisäksi valiokunta kiinnitti huomiota siihen, että raporteissa käytetyt termit tulisi avata tarkemmin.

Sirpa Pursiainen-Hautala ja Anne Liimola saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).