Monipalveluvaliokunta, kokous 20.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispoliittinen ohjelma

23928/2023

Valmistelija

  • Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, Markku.Virkamaki@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvosto on kokouksessaan 11.10.2023 § 106 päättänyt laatia aloitteen Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispoliittisen ohjelman laadinnasta. Vammaisneuvoston puheenjohtajisto on lähestynyt monipalveluvaliokunnan puheenjohtajistoa ja tiedustellut monipalveluvaliokunnan kantaa ja mukanaoloa aloitteessa.

Monipalveluvaliokunta keskusteli kokouksessaan 24.1.2024 alustavasti mukanaolosta vammaisneuvoston aloitteessa vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Aloitetekstiä ei ollut tammikuun kokouksessa vielä nähtävillä, mutta aloitteeseen sinänsä suhtauduttiin myönteisesti. Asia jätettiin puheenjohtajiston valmisteltavaksi.

Vammaisneuvoston puheenjohtajisto jätti aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajille osoitetun aloitteen 8.2.2024 Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon. Monipalveluvaliokunnan puheenjohtajisto päätti suositella mukanaoloa aloitteessa aloitetekstiin tutustuttuaan. Varsinainen päätös monivaliokunnan mukanaolosta aloitteessa tehdään kuitenkin 20.2.2024 kokouksessa.

Ikä- ja vammaisten ihmisten palvelulinjalla valmistellaan VAPA2035-kehittämisohjelmaa, joka on tarkoitus viedä päätöksentekoon aluevaltuustoon vuoden 2024 aikana. Monipalveluvaliokunnan puheenjohtajisto katsoo, että vammaisneuvoston ja monipalveluvaliokunnan aloite vammaispoliittisesta ohjelmasta on tarpeellinen ja täydentävä ohjelma.

Vammaisneuvosto käsittelee Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispoliittista ohjelmaa koskevaa aloitetta kokouksessaan 13.2.2024, joten monipalveluvaliokunnan puheenjohtajistolle toimitettu ja puheenjohtajiston puoltama luonnos vammaisneuvoston aloitteesta on oheismateriaalina.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • keskustella vammaisneuvoston aloitteesta ja
  • antaa kantansa mukanaolosta vammaisneuvoston aloitteessa vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • keskustella vammaisneuvoston aloitteesta,
  • kannattaa mukanaoloa vammaisneuvoston aloitteessa vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueelle,
  • kannanottonaan aloitteeseen todeta, että vammaisneuvoston aktiivinen osallisuus vammaispoliittisen ohjelman laatimiseen on varmistettava kaikissa vaiheissa ja 
  • valtuuttaa puheenjohtajiston neuvottelemaan aloitetta koskevista jatkotoimenpiteistä yhdessä vammaisneuvoston puheenjohtajiston kanssa.

Kokouskäsittely

Monipalveluvaliokunta keskusteli aloitteen jatkotoimenpiteistä sekä alustavista valmisteluvastuista ja työnjaosta vammaisneuvoston kanssa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).