Monipalveluvaliokunta, kokous 20.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Rakenteellisen sosiaalityön raportti asunnottomuus Pirkanmaalla 2023

1510/2024

Valmistelija

  • Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi

Perustelut

Asunnottomuus Pirkanmaalla 2023 -sosiaalisessa raportissa jäsennämme asunnottomuusilmiötä Pirkanmaalla vuonna 2023. Aineistona käytettiin touko-kesäkuussa 2023 toteutetun Pirkanmaan tasoisen tiedonkeruun vastauksia sekä Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman Asumisen tuen hankkeen (2020–2023) aineistoa.  Aiemmin sosiaalista raportointia on tehty isoimmissa kunnissa, ja hyvinvointialueille siirtymisen myötä sosiaalisia raportteja tehdään hyvinvointialueen koordinoimina.  

Raporttimme keskeinen havainto on, että vaikka asunnottomuus näyttäytyy Pirkanmaan eri kunnissa eri tavoin, ei asunnottomuuskysymys ole ainoastaan keskuskaupungin ongelma. Asunnottomuus ja asumissosiaaliset kriisit saavat erilaisia ilmenemismuotoja maalla kuin kaupungissa, jolloin myös työskentelyn ehdot ja painopisteet ovat erilaisia. Toimenpide-ehdotuksiksi nostamme liikkuvien palveluiden, asumispäivystyksen ja naiserityisten asumisratkaisujen kehittämisen sekä saavutettavuuden ja asumissosiaalisen työn tietopohjan vahvistamisen.

Liitteenä Asunnottomuus Pirkanmaalla 2023 -raportti.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • keskustella ja merkitä tiedoksi Asunnottomuus Pirkanmalla 2023 -raportin sekä sitä koskevan esittelyn ja
  • antaa kannanoton Asunnottomuus Pirkanmaalla 2023 -raportin toimenpide-ehdotuksista.

 

 

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • keskustella ja merkitä tiedoksi Asunnottomuus Pirkanmalla 2023 -raportin sekä sitä koskevan esittelyn ja
  • todeta kannanottonaan kannattavansa Asunnottomuus Pirkanmaalla 2023 -raportin toimenpide-ehdotuksia.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantunijoina kehittäjä-sosiaalityöntekijä Elina Perkiötä ja tietojohtamisen suunnittelija Riikka Sujamoa.

Monipalveluvaliokunnan keskustelussa nousi esille, että on tärkeää vahvistaa ennaltaehkäisyä ja palvelujen saavutettavuutta. Päihderiippuvaisen asunnottoman kohdalla on tärkeää turvata jatkumo mahdolliselta hoitojaksolta asuntoon. Lisäksi valiokunta keskusteli Tampereen asumispäivystys ja asumisyksikkö Tastun tilanteesta sekä asunnottomuuden nykytilasta Pirkanmaan hyvinvointialueella. Naiserityisiä asumisratkaisuja ja niiden esille nostaminen raportissa koettiin tärkeäksi.

Anna Moilanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).